Ankara Tren Garı’nda IŞİD’li canlı bombaların gerçekleştirdiği saldırı sonucu 103 kişinin yaşamını yitirdiği 10 Ekim katliamının firari sanıklar yönünden devam eden davasında, ara karar verildi. Dava 21 Eylül’e ertelenirken IŞİD’in Türkiye emiri İlhami Balı’nın Hayır ve Ensar Derneği üyesi olup olmadığının İstanbul Valiliği’ne sorulmasına karar verildi.

Ankara Tren Garı’nda 10 Ekim 2015 tarihinde IŞİD’in gerçekleştirdiği canlı bomba saldırıları sonucu 103 kişinin öldüğü ve yüzlerce kişinin yaralandığı katliama ilişkin 16 firari sanık ve “İnsanlığa karşı suç işlemek” ile yargılanan Erman Ekici yönünden devam eden davanın 5’inci duruşması Ankara 4’üncü Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldü.

mersin bayan escort

Müşteki avukatları firari sanıklar hakkında değerlendirmede bulundu.

Sanık Ermen Ekici, Sanık Erman Ekici SEGBİS ile katıldı. Ekici, hakkındaki iddiaların Gaziantep’te çürütüldüğünü ifade ederek “Tanıkların hakkımdaki verdiği bilgiler çelişkilerden oluşuyor. Sadece şüphe nedeniyle burada tutuluyorum, tutuklululuğu geçti cezaya dönüştü hakkımdaki şüphe. Tahliyesi talep ediyorum” dedi.

Savcı, firari sanıkların yakalanmasının beklenmesine, Erman Ekici’nin tutukluluğunun devamına ve müşteki avukatlarının ‘belge saklamakla’ suçladığı Gaziantep Il Emniyet Müdürlüğü hakkındaki suç duyurusu talebinin reddini istedi.

MAHKEME ARA KARARINI VERDİ

Mahkeme Başkanı Selfet Giray ara kararı açıkladı. Giray, firari sanıklar hakkındaki yakalama ve tutuklama kararlarının devamına, İNTERPOL aracılığıyla aranması için Adalet Bakanlığı’na yazılan müzekkere cevaplarının beklenmesine, kampta olduğu tespit edilen sanıklar için yeniden müzekkere yazılmasına, firari sanık İlhami Balı’nın Hayır ve Ensar Derneği üyesi olup olmadığının İstanbul Valiliği’ne sorulmasına, sanık Ekici’nin tutukluluk halinin devamına karar verdi.

Giray, 6’ıncı duruşma günü olarak 21 Eylül tarihini belirledi.

ANA DAVADA NE OLMUŞTU?

Katliamla ilgili görülen ana davada karar 3 Ağustos 2018’de çıkmış, sanıklar Abdülmubtalip Demir, Talha Güneş, Metin Akaltın, Yakub Şahin, Hakan Şahin, Halil İbrahim Alçay, Resul Demir, Hacı Ali Durmaz ve Hüseyin Tunç, ‘anayasal düzeni ihlal’ suçundan 1’er, ‘100 kişiyi kasten öldürme’ suçundan da 100’er kez olmak üzere toplam 101’er kez ağırlaştırılmış müebbet hapisle cezalandırılmıştı. Ayrıca bu sanıklar 20’si çocuk 391 kişiyi öldürmeye teşebbüs suçundan da ayrı ayrı 10 bin 557’şer kez hapisle cezalandırılmıştı. Mahkeme, sanıklardan bazılarına da terör örgütü yöneticiliği ve terör örgütü üyeliği suçlarından ceza vermişti. Firari sanıklar İlhami Balı, Savaş Yıldız, Edremit Türe, Deniz Büyükçelebi, Yakup Selağzı, Kasım Dere, Nusret Yılmaz, Mustafa Delibaşlar, Walentina Slobodjanjuk, Muhammet Zana Alkan, Ömer Deniz Dündar, Cebrail Kaya, Ahmet Güneş, Kenan Kutval, Bayram Yıldız ve Hasan Hüseyin Uğur’un dosyaları ayrılmış ve bu sanıkların yargılanmasına daha sonra başlanmıştı. (ANKA)