10 yıl önce defterine yazdığı düşünceleri nedeniyle hücre cezası aldı

10 yıl önce defterine yazdığı düşünceleri nedeniyle hücre cezası aldı
Yayınlama: 28.04.2022

Afyon T Tipi Cezaevi’nde 27 yıllık tutuklu İzzethan Aykut’a 10 yıl önce okuduğu kitap ve yazdığı yazılar gerekçe gösterilerek 15 gün hücre cezası verildi.

Cezaevlerinde yaşanan hak ihlallerine her gün bir yenisi ekleniyor. Afyon T Tipi Cezaevi’nde tutuklu bulunan 48 yaşındaki İzzethan Aykut’a 2012 yılında yazdığı yazılar gerekçe gösterilerek, 15 günlük hücre cezası verildi. 12 Nisan’da ailesiyle yaptığı telefon görüşmesinde kendisine verilen hücre cezasını aktaran Aykut, 10 yıl önce okuduğu kitaplar ve düşüncelerini ifade eden notlar nedeniyle cezanın verildiğini anlattı. Aykut amcasıyla yaptığı görüşmede aktardığına göre aldığı hücre cezasına karşı cezaevi yönetimine itirazda bulunduğunu, ancak itirazın da reddedildi.

Mezopotamya Ajansı’nda yer alan habere göre 27 yıldır tutuklu olan Aykut, 1993 yılında Diyarbakır’da “Örgüte yardım ve yataklık’ suçlamasıyla tutuklandı. İlk olarak Diyarbakır D Tipi Cezaevi’ne götürülen Aykut, sırasıyla Kocaeli, Bolu, Muş, Van, Antep son olarak Afyon’a sürgün edildi. 2 yıldır Afyon T Tipi Cezaevi’nde tutulan Aykut’un cezası Ağustos 2023 yılında tamamlanarak, tahliye edilmesi bekleniyor. Amcası İzzethan Aykut’la 12 Nisan’da telefonla görüştüklerini dile getiren Şehrivan Aykut, amcasının tutukluluk süresince birçok hak ihlaline maruz kaldığını kaydetti. Yaptıkları görüşmede amcasının kendilerine hücre cezası aldığını aktardığını buna karşı cezaevi yönetimine itirazda bulunduğunu, ancak itirazın da reddedildiğini aktardığını söyledi.

‘DEFTERİMDE KENDİ BİREYSEL DÜŞÜNCELERİM VARDI’

Aykut, 10 yıl önce amcasının kaldığı cezaevinden koğuşun aranması sırasında okuduğu kitaplar ve düşüncelerinden oluşan notlara el konulduğunu belirterek, “Soruşturmanın gerekçesi de ‘Disiplin cezasını gerektiren eylem suç örgütlerinin eğitim propaganda faaliyetleri yapmak veya yaptırmak’ şeklinde belirtilmiş ama amcamla yaptığım görüşmede, ‘Defterimde kendi bireysel düşüncelerim vardı. Bireyleri ya da kurumaları hedef alan bir sözcük bile bulunmuyor. Notlarım da bilgi edinme amaçlı farklı kitaplardan aldığım şeyler vardı. Yazılan notlarda yasaklı değil’ dediğini. Ayrıca amcamın yazdığı notlar 2 yıl önce geldiği Afyon Cezaevi tarafından kontrol edilerek kendisine teslim edilen notlardı” diye konuştu.

‘İKİ AYDA BİR İLETİŞİM BİLGİLERİNİZİ YENİLEYİN’

Amcasının sağlık durumunun iyi olmadığını, kalp rahatsızlığı olduğu için ameliyat olması gerektiğini ancak cezaevi yönetiminin hastaneye götürmemek için zorluklar çıkardığını ifade eden Aykut, şöyle devam etti: “Amcam diyabet hastalığından dolayı cezaevinde çıkan yemekleri yiyemiyor. Afyon cezaevinde siyasi tutuklulara kötü muamelede bulunuyorlar. Tutukluların kitaplarına el konuluyor. Cezaevi yönetimi biz tutuklu yakınlarına, ‘iki ayda bir iletişim bilgilerinizi yenileyin’ diyorlar. Bu tür bahanelerle iletişimde sorun çıkarıyorlar. Görüntülü arama için herkesten ücret alınıyor ama biz görüntülü görüşme hakkından yararlanamıyoruz. Bu durumu sorduğumuzda da cezaevi yönetimi, ‘teröre görüntü yok’ diyor. Amcam her defasında bu hukuksuzluklara itiraz dilekçeleri veriyordu. Ancak yapılan itirazlarda reddediliyor.”

‘HABER ALAMIYORUZ’

Cezaevlerinde çok sayıda ölümlerin yaşandığını, artık bunların yaşanmaması için herkesin ses vermesi gerektiğini dile getiren Aykut, “Biz aile olarak bir haftadır haber alamıyoruz ve sağlık probleminden den dolayı çok endişeliyiz” dedi.

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.