1000 kadın topluluğu demans hastası Aysel Tuğluk için biraya gelerek açıklama yaptı ve derhal serbest bırakılmasını istedi.

Demans hastası Aysel Tuğluk gibi onlarca hasta tutuklu cezaevlerinde kötü koşullar altında tutuluyor. Hasta tutukluların durumları daha da ağırlaşırken her gün cezaevlerinden kötü haberler gelmeye devam ediyor.

Aysel Tuğluk için 1000 kadın topluluğu cezaevlerinde yaşananlar ile ilgili basın toplantısı düzenledi. Açıklamada, Oyuncu Deniz Türkali, Uzman Doktor Pınar Saip, Uzman Doktor Emel Gökmen, Avukat Elif Taşdöğen ve Aysel Tuğluk’un kuzeni ile Gazeteci Gülsen Yüksel konuşma yaptı.

Basın açıklamasını okuyan Deniz Türkali, Aysel Tuğluk’un yalnız olmadığını vurguladı.

“Sağlıklı yaşam hakkına ve insanca yaşama saygılı Aysel’in dostları, yoldaşları ve binlerce kadınla beraber mücadele sürüyor. Aysel Tuğluk’un yaşadığı ağır hastalığa ilişkin yetkili sağlık kurumlarının hazırladığı ‘cezaevinde kalamaz’ raporlarının dikkate alınmasını, hukuka, insan haklarına uygun bir karar verilmesini, Aysel Tuğluk’un derhal serbest bırakılarak tedavi olmasının sağlanmasını, bunun için derhal harekete geçilmesini talep ediyoruz. Bu talepler bugün 54 ülkeden 6 bini aşkın kadının imzasını, çok daha fazla kadının irade beyanını taşıyor. Aysel Tuğluk’a karşı geliştirilen haksız tutum aynı zamanda kadın mücadelesine yönelik tutumun da bir göstergesidir. Kadın mücadelesinin ve barış mücadelesinin bir parçası olan Aysel Tuğluk’a yaşatılanlar, biz kadınların haklarımız ve hayatlarımız için sürdürdüğümüz mücadelenin gerekçelerinden birisidir.”

“Bir çocuk gibi konuşuyoruz”

Aysel Tuğluk’un hastalık süreci ile ilgili konuşan Gülsen Yüksel “Aysel’in unutkanlıklarını annesini kaybetmesinin, cenazede yaşanan olayın ve cazaevinde olmasının bunalımıyla olduğunu düşündük. Daha sonra pandemi koşulları da unutkanlığını artırdı. Bir iki ay boyunca hastaneye gidip hastalık kapmasından da korktuk. Şu an yaşıt iki insan gibi konuşamıyoruz. Bir çocuk gibi ve ben de onunla bir çocukla konuşur gibi konuşuyorum. Aysel’i ölümüne beş kala tahliye edeceklerse söylesinler” dedi.

“Bugün bir şey yapılması gerekiyor”

Aysel Tuğluk’un hastalığının teşhis aşamasını ve hukuk sürecini anlatan Avukat Elif Taşdöğen de “Savcı, sağlık kuruluşlarının verdiği bilgiye ve mahkumun arkadaşlarının ve kurumun verdiği bilgi doğrultusunda infaz durumunu erteleyebilir veya mahkumiyete ara verebilir ama ısrarla dar bir pencereden bakarak karar veriyor” dedi. Demas hastalığı ile ilgili bilgi veren Emel Gökmen  ise “Yarın değil bugün bir şey yapılması gerekiyor. Hapisanede bir gün daha kalması onun hastalığının süreci için iyi değil” şeklinde konuştu. Cezaevlerindeki sağlık hizmeti koşullarına işaret eden Pınar Saip, cezaevi koşullarının demas hastalığı için daha da kötüleştirici etki yarattığına değindi.