13 ilde operasyon: Aralarında HDP ve DBP yöneticilerinin de olduğu 91 kişi için gözaltı kararı

13 ilde operasyon: Aralarında HDP ve DBP yöneticilerinin de olduğu 91 kişi için gözaltı kararı
Yayınlama: 12.04.2022

Gizlilik kararı verilen dosya kapsamında gözaltı kararı verilenler arasında HDP’li belediye eski eş başkanları ve DBP’li eski yöneticiler de bulunuyor.

Türkiye’nin sınır komşusu Suriye’nin Kobane ilçesine düzenlenen IŞİD saldırısının protesto edildiği 6-7 Ekim 2014 tarihindeki eylemlere ilişkin yeni bir soruşturma başlatıldı

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı Terör Suçları Soruşturma Bürosu tarafından başlatılan yeni Kobane soruşturması kapsamında Ankara merkezli 13 ilde 91 kişi hakkında gözaltı kararı verildi. Mersin, Adana, İstanbul, Diyarbakır ve Urfa’nın da aralarında bulunduğu birçok kentte HDP’li eski belediye eş başkanlarının da aralarında bulunduğu çok sayıda kişi gözaltına alındı. 

GÖZALTINA ALINAN İSİMLER

Baskınlarda, Mersin’de Akdeniz Belediyesi eski Belediye Eşbaşkanı Fazıl Türk, Akdeniz Belediyesi eski çalışanları Hasan Çat, Selami Turan ve Ülfiye Özcan ile eski Diyarbakır Büyükşehir Belediye çalışanı ve avukat Metin Kılavuz, HDP eski Saymanı Zeki Çelik gözaltına alındı. Adana’da HDP İl Yöneticisi Mustafa Bilgiç ile Şefik Özbey ve Necmettin Aslan’ın da bulunduğu 6 kişi gözaltına alındı. Diyarbakır’da ise HDP Kayapınar ilçe yöneticisi Şahin Eroğlu, Selçuk Tazgel gözaltına alındı. Van’da, Van Büyükşehir Belediyesi eski Belediye Meclis Üyesi Nihat Gezici’nin de aralarında bulunduğu 5 kişi gözaltına alındı. Dersim Belediyesi eski Özel Kalem Müdürü Sevim Soylu da aynı operasyon kapsamında gözaltına alındı.  

DBP ESKİ EŞ BAŞKANLARI VE ESKİ MİLLETVEKİLLERİ HAKKINDA DA GÖZALTI KARARI

Soruşturma kapsamında DBP eski Eş Genel Başkanları Kamuran Yüksek, Mehmet Arslan, Emine Ayna, tutuklu olan DBP eski Eş Genel Başkanı ve HDP eski Milletvekili Sabahat Tuncel hakkında da gözaltı kararı verildi. Tuncel tutukluyken, Emine Ayna ise tutuksuz yargılanıyor. Kamuran Yüksek de Ankara’da görülen Kobane Davası kapsamında yargılananlar arasında yer alıyor.

KOBANE DAVASI’NDAN TAHLİYE EDİLMİŞTİ

Gözaltına alınan isimlerden HDP eski Saymanı Zeki Çelik, IŞİD’in Kobane’ye yönelik saldırılarına karşı 6-8 Ekim 2014’te gerçekleşen protesto eylemleri gerekçe gösterilerek HDP eski Eş Genel Başkanları, MYK üyelerinin de aralarında bulunduğu 108 kişi hakkında açılan Kobane Davası kapsamında tutuklanmış, davanın 3’üncü duruşmasında tahliye edilmişti.

GİZLİLİK KARARI

Operasyonda Urfa dışında diğer birçok kentte “24 saat görüş kısıtlılığı kararı” gerekçe gösterilerek, avukatların gözaltına alınanlarla görüşmesine izin verilmedi. Öte yandan dosyada gizlilik kararı olduğu öğrenildi.

SAVCILIKTAN AÇIKLAMA

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’ndan soruşturmaya ilişkin yapılan yazılı açıklamada, gözaltına alınanlara “Kobanê olaylarının mali yapılanmasında yer aldıkları, ölen ya da yaralanan PKK’lilerin ailelerine maddi yardımda bulundukları” suçlaması yöneltildi.

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.