16 yaşındaki Esra Panahi adlı öğrenci dövülerek öldürüldü

16 yaşındaki Esra Panahi adlı öğrenci dövülerek öldürüldü
Yayınlama: 18.10.2022

İran’da 22 yaşındaki Mahsa Amini’nin ölümü sonrasında çıkan protestolarda bir gencin daha güvenlik güçlerinde öldürüldüğü iddia edildi. 16 yaşındaki Esra Panahi’nin dini lider Hamaney’i öven marşı söylemediği için dövüldüğü ve hastanede öldüğü açıklandı.

 İran’da geçen ay “ahlak polisinin” başörtüsü kurallarına uymadığı gerekçesiyle gözaltına aldığı sırada şüpheli şekilde ölen 22 yaşındaki Mahsa Amini’nin cenazesinin ardından başlayan eylemler beşinci haftasında sürerken güvenlik güçlerinin çeşitli yollarla uyguladığı şiddet sonucu hayatını kaybedenler artıyor.

Ülkedeki eylemlerde insan hakları örgütlerine göre 200’den fazla kişi ölürken, İran’ın Güney Azerbaycan eyaletinde yer alan Erdebil kentinde, İran güvenlik güçlerinin geçen hafta bir liseye yaptığı baskında 16 yaşındaki Esra Panahi’nin İran’ın dini lideri Ayetullah Ali Hamaney’i öven marşı söylemediği için dövüldüğü ve hastanede hayatını kaybettiği açıklandı.

Guardian’ın haberine göre, ölüm haberini daha önce eylemler nedeniyle genel grev çağrısı yapan İran Öğretmen Sendikaları Koordinasyon Konseyi duyurdu.

Konsey 13 Ekim’de İran güvenlik güçlerinin Shahed kız lisesine baskın yaptığını, bir grup öğrenciden İran’ın dini lideri Ali Hamaney’i öven “Salam Farmandeh” adlı marşı söylemesini istediğini ve öğrencilerin marşı söylemeyi reddettiğini açıkladı.

Açıklamada güvenlik güçlerinin bunun üzerine öğrencileri dövmesi sonucu bazılarının hastanelik olduğu, bazılarının da gözaltına alındığını ve cuma günü Panahi’nin okulda aldığı yaralar sonucu hastanede hayatını kaybettiği belirtildi.