17 HDP’linin tutukluluğuna yapılan itiraz reddedildi: Tutuklama orantılı

17 HDP’linin tutukluluğuna yapılan itiraz reddedildi: Tutuklama orantılı
Yayınlama: 17.10.2020

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından başlatılan “Kobanê soruşturması” kapsamında tutuklanan 17 siyasetçinin tutukluluk itirazları reddedildi. Aralarında yerine kayyım atanan Kars Belediye Eşbaşkanı Ayhan Bilgen, Halkların Demokratik Partisi (HDP) yeni dönem Merkez Yürütme Kurulu (MYK) üyesi Alp Altınörs, ekolojist Beyza Üstün’ün de bulunduğu 17 siyasetçinin tutuklanması nedeniyle Ankara 4. Sulh Ceza Hakimliği’ne yapılan itiraz reddedilerek, Ankara 5. Sulh Ceza Hakimliği’ne gönderildi.

Her tutuklama kararı için yapılan ayrı ayrı itirazlara ise Ankara 5. Sulh Ceza Hakimliği tek gerekçe ile reddederek, tutukluluğun devam etmesi yönünde karar verdi.

‘TUTUKLAMA TEDBİRİ ORANTILI BİR TEDBİR’

Ankara 5. Sulh Ceza Hakimliği tarafından verilen kararın gerekçesinde şu ifadeler yer aldı: “…2014/146757 soruşturma sayılı dosyası hakimliğimize gönderilmiş olmakla evrak incelendi. Dosyada mevcut bilgi, belge ve araştırma tutanakları, taraf beyanları, dijital materyaller, sosyal medya paylaşım tutanakları, e-mail içerikleri ve dosyadaki diğer somut deliller uyarınca, şüpheliler yönünden kuvvetli suç şüphesinin var olduğu, soruşturmanın sürdürüldüğü, örgütsel irtibat olduğu değerlendirilen bir kısım şüphelilerin ifadelerinin henüz tamamlanmadığı ve delillerin henüz tam olarak toplanmadığı, atılı suçlara tutuklama tedbirinin orantılı bir tedbir niteliğini taşıması dikkate alınarak şüphelilerin itirazlarının ayrı ayrı reddine…” 

Tutuklanmalarına itiraz edilen 17 siyasetçinin isimleri şöyle: “HDP MYK üyesi Alp Altınörs, HDP Dış İlişkiler Komisyonu üyesi Nazmi Gür, eski milletvekili Ayla Akat Aka, HDP eski MYK üyeleri Bircan Yorulmaz, , Berfin Özgü Köse, Dilek Yağlı, Can Memiş, Günay Kubilay, Bülent Parmaksız, Pervin Oduncu, İsmail Şengün ve Cihan Erdal, HDP eski Genel Saymanı Zeki Çelik, HDP RTÜK üyesi Ali Ürküt ve eski milletvekili Prof. Dr. Emine Beyza Üstün.”

NE OLMUŞTU?

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı 6-8 Ekim 2014 Kobanê eylemleri gerekçeleriyle başlatılan “Kobanê soruşturması” kapsamında 25 Eylül tarihinde aralarında Kars Belediye Eşbaşkanı Ayhan Bilgen, HDP eski milletvekili Ayla Akat Ata, İmralı Heyeti üyesi Sırrı Süreyya Önder, Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) eski Eş Genel Başkanı Emine Ayna ve HDP 2014 MYK üyelerinin bulunduğu 20 siyasetçi gözaltına alınarak, Ankara İl Emniyet Müdürlüğü’ne getirilmişti.

Soruşturma kapsamında 8 gün gözaltında kalan siyasetçilerin ifadelerinin alınması ardından 2 Ekim’de 17’si tutuklanarak, cezaevine gönderildi. Siyasetçilerden Sırrı Süreyya Önder, Altan Tan ve Gülfer Akkaya adli kontrol şartıyla serbest bırakılmıştı.

DBP eski Eş Genel Başkanı Emine Ayna’nın tutukluluğuna yapılan itiraz da 7 Ekim’de 5. Sulh Ceza Hakimliği tarafından reddedilmişti.

Soruşturma kapsamında 12 Ekim tarihinde Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) eski Eş Genel Başkanı Sebahat Tuncel ve HDP eski Milletvekili Aysel Tuğluk da 5. Sulh Ceza Hakimliği’nin kararıyla tutuklandı.

Aynı soruşturma kapsamında 20 Eylül 2019 tarihinde HDP eski Eş Genel Başkanları Figen Yüksekdağ ve Selahattin Demirtaş da tutuklandı. (MA)

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.