Polisten şiddet gören ve tutuklanan 1’i çocuk 4 kişiden Cihan Şakar, savcılık ifadesinde, karakolda diz üstü bekletilerek bir saat darp edildiklerini söyledi. 

Van’ın Xaçort (Hacıbekir) Mahallesi’nde 20 Mart’ta 15 yaşındaki E.P, Yakup Pekel, Mahmut Balıkçı ve Cihan Şakar adlı gençler yanlarına gelen polislerce önce darp edildi, ardından gözaltına alındı. Van İl Emniyet Müdürlüğü’ne götürülen 1’i çocuk 4 kişi, 8 gün gözaltında tutuldu. 4 kişiden 3’ü, çıkarıldıkları mahkemece “Polise mukavemetten” tutuklanarak Van M Tipi Cezaevi’ne gönderildi. Mahkeme, E.P.’nin 18 yaşından küçük olması nedeniyle adli kontrol şartıyla serbest bırakılmasına karar verdi.

SİLAH DİPÇİĞİ İLE VURDULAR

Cihan Şakar’ın savcılık ifade tutanağında, polis şiddetinin boyutu ortaya çıktı. Şakar, savcılıkta araçlarını temizledikleri sırada zırhlı araçla gelen polislerin önce E.P. ve kendisine kimlik kontrolü yaptıklarını belirtti. Şakar, ifadenin devamında şunları söyledi: “Bizden telefonlarımızı istediler. Telefonlarımızı incelediler. Bizim Newroz’a gidip gitmediğimizi kontrol etmek amacıyla telefonlarımızın galeri kısmına baktılar. Daha sonra üst aramasının ardından kelepçe taktılar ve zırhlı aracın içine aldılar. Olay sırasında Sky-Star aracının yanında gürültüler duydum. Daha sonra Yakup’un özel hareket polislerinin kullandığı silahların dipçiliğiyle vurulduğunu ve vurmanın etkisiyle yere düşürdüğünü gördüm. Daha sonra Yakup’a kelepçe taktılar.”

KULAĞI KANAYANA KADAR DARP ETTİLER

İfadesinde, polislerin silah dipçiğiyle darp ettiği Yakup Pekel’in baygınlık geçirdiğini ve 10 dakika boyunca ayılamadığını kaydeden Şakar, “Olay yerine vatandaşlar ve ambulans geldi. Daha sonra benimle gözaltına alınan Mahmut’a özel hareket polisleri tekme atıp yere düşürdü. Ayağına ve omuzuna bastılar. Yakup, E.P., Mahmut ve beni kelepçeleyerek zırhlı araca bindirdiler. Zırhlı aracın penceresinden görebildiğimi kadarıyla Nuda Kültür Merkezi’nin oraya götürüldük. Daha sonra başka bir polis ekibi geldi. Orada polisler bizlere hakaret etti, darp ettiler. Daha sonra AVM’nin arkasında bulunan polis noktasına götürüldük. Burada yine hakaret ve darp edildik. Burada bizleri diz üstü oturtarak yaklaşık bir saat hakaret ettiler ve darp ettiler. Mahmut’un darp sonucu kulağı kanayınca durdular. Hatta oradaki polis memuru önce ‘yerdeki kanı silin daha sonra kulağını silersin’ dedi” diye anlattı.

‘CEZASIZLIK CESARET VERİYOR’

Gözaltına alınan 1’i çocuk 4 gencin yakınları İnsan Hakları Derneği (İHD) Van Şubesi’ne hukuki yardım talebinde bulundu. Başvuruyu alan İHD Merkez Yönetim Kurulu (MYK) üyesi Hamdi Bayhan, polislerin “cezasızlık politikasından” güç alarak şiddeti gerçekleştirdiğini söyledi.

Hem gençlerin ailesiyle, hem de avukatlarıyla yaptıkları görüşme sonucunda gençlerden polise dönük herhangi bir “mukavemet” olmadığını öğrendiklerini belirten Bayhan, “Gençler, sadece araçları arama yapıldığı sırada araç başında bulunmak istemiş. Ancak, uzun bir süredir ‘hukuk devleti’ yerini ‘polis devletine’ bırakmış durumda. Bundan kaynaklı da kolluk güçleri, hiç kimsenin en haklı taleplerini bile kabul etmiyor. Gerekirse şiddetle cevap veriyor. Uzun bir süredir ülkenin her alanında şiddet çığırından çıkmış durumdadır. Bu şiddet kolluk tarafından yapılıyor. Bu da cezasızlık politikasından kaynaklanıyor. Buradan aldıkları güçle her türlü şeyi yapabileceklerine inanıyorlar, yapıyorlar da” dedi.

‘ŞİDDET MEŞRULAŞTIRILIYOR’

Kolluk güçlerinin her fırsatta hukuk dışı davrandığına vurgu yapan Bayhan, “Polis şiddeti hukuk eliyle meşrulaştırılıyor. Böylelikle şiddet örtbas ediliyor. Sanki çocuklar çok büyük bir suç işlemiş gibi muamele yapılıyor. Oysa çocukların dosyasında hiçbir şey yok. Ailelerden edindiğimiz bilgi ve izlediğimiz videolarda, çocuklardan birine kalp mesajı yapılıyor. Ambulans geliyor ancak zırhlı araca bindirilip hastane yerine direk emniyete götürülüyorlar” diye konuştu.

MA / Mehmet Şah Oruç