28 YILDIR SANCAK’IN FAİLLERİ BULUNAMADI

28 YILDIR SANCAK’IN FAİLLERİ BULUNAMADI
Yayınlama: 18.09.2021

BATMAN – İHD Batman Şubesi ve kayıp yakınları bu hafta Cizre ilçesin de ev baskını ile gözaltına alınıp sonrasında işkence ile öldürülen Hacı Sancak‘ın faillerini sordu.


İnsan Hakları Derneği (İHD) Batman Şubesi ve kayıp yakınları 495’inci kez “Kayıplar bulunsun ,failler yarılansın” talebiyle dernek binasında buluştu. Kayıp yakınlarının katıldığı ve kayıplara ait fotoğrafların taşındığı eylemde konuşan İHD yöneticisi Mahfuz Acar, 3 Ekim 1993’te Şırnak’ın Cizre ilçesinde katledilen ve failleri bulunmayan Hacı Sancak’ın hikayesine değindi. Annelerin “kayıpların ardından yaktıkları ağıtların ve kör karanlığa savurdukları çığlıklarının” üzerinden 495 hafta geçtiğini kaydeden Acar, “Değişen bir şey var mı? Ne yazık ki devlet ve yönetim zihniyeti değişmediğinden değişen hiçbir şey yok” dedi.


‘Senin Baban Teröristtir’


Acar, daha sonra Halime Sancak’ın yaşananlara dair beyanlarını şöyle paylaştı: “03 Ekim 1993 tarihinde sabah erken saatlerde Cizre Nuh Mahallesinde bulunan evimize askerler tarafından baskın yapıldı. Askerlerin bir kısmı evde arama yaparken, komutan eşime ‘Hacı Sancak sen misin’ dedi. Eşim ‘evet’ deyip, kimliğini verdi. Evin önünde 3 panzer bekliyordu. Eşimin koluna girip alıp götürdüler. Kızım ‘Babamı nereye götürüyorsunuz’ diye sorunca, askerler ‘senin baban teröristtir’ deyip, kızıma dipçikle vurdular. Eşimin götürülmesinden sonra kaynım Halit bize gelip, eşimin Şırnak Tugay komutanlığında gözaltında olduğunu söyledi.

Bir gün sonra Kaynım Halit Şırnak’a gidip eşimi sormaya gitti. Ancak Osman Demir bizi arayarak cenazemizi almaya gelmemizi söylediler. Kaynım eşimin cesedini aldı ve eşimin yoğun işkence gördüğünü kaburgalarının kırık olduğunu söyledi. Hacı Sansak isimli başka bir akrabamız eşimle isim benzerliğinden gözaltındaydı. Serbest bırakıldıktan sonra bize söyledi. Eşimin işkence gördüğünü elleri bağlı bir şekilde asılı gördüğünü söyledi. Şikayette bulunduk, ancak bir sonuç çıkmadı.” (Jiyan Haber/Şirin seçkin)

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.