29 yıl önce katledilen Abdurrahman Acar’ın failleri hala bulunamadı

29 yıl önce katledilen Abdurrahman Acar’ın failleri hala bulunamadı
Yayınlama: 02.04.2022

Kayıp yakınları, Batman’da 23 Mart 1993 tarihinde Eski Midyat Garajı’nda katledilen HDP Kadın Meclisi Sözcüsü Ayşe Acar Başaran’ın babası Abdurrahman Acar’ın akıbetini sormak için eylemdeydi.

Batman’da İHD Batman Şubesi ve kayıp yakınları, “Kayıplar bulunsun failler yargılansın” talebiyle 523’üncü kez Gülistan Caddesi’ndeki İnsan Hakları Anıtı önünde bir araya geldi. Kayıpların fotoğraflarının taşındığı eyleme Halkların Demokratik Partisi (HDP) Kadın Meclisi Sözcüsü Ayşe Acar Başaran, HDP Batman Milletvekilleri Feleknas Uca, Necdet İpekyüz, Barış Anneleri Meclisi, HDP Batman İl Örgütü kayıp yakınları ve insan hakları savunucuları katıldı.

Burada konuşan İHD şube yöneticisi Ahmet Şiray, kayıpların akıbetini sormak için alanlarda olduklarını belirterek, “Bizler; Ölülerimizin yasını tutabilmek, onları insan onuruna yakışır bir şekilde ve usulünce defnedebilmek için adalet istiyoruz. Çocuklarımızın, eşlerimizin, kardeşlerimizin akıbetini öğrenmek için istiyoruz ve sormaya devam edeceğiz. Her hafta alanlardan faili meçhul cinayetlerin faillerinin yargı önüne çıkarılarak cezalandırılmasını ve kayıplarımızın akıbetinin açıklanmasını istiyoruz. Kayıplarımızın failleri bulunsun ve yargılansın” diye konuştu.

BİR YIL BOYUNCA TEHDİT EDİLDİ

Şiray, bu hafta Batman’da 23 Mart 1993 tarihinde Eski Midyat Garajı’nda katledilen HDP Kadın Meclisi Sözcüsü Ayşe Acar Başaran’ın babası Abdurrahman Acar’ın akıbetini sormak için toplandıklarını belirtti. Beyan ve kamuoyuna yansıyan bilgiler de Abdurrahman Acar’ın tehditlere maruz kaldığını dile getiren Şiray, “ 1962 doğumlu, evli, dört çocuğu var, sarışın olmasından kaynaklı ailesi ve çevresinde Bozo olarak çağrılır. Abdurrahman Acar batmanda esnaflık yapıyordu ve partili olarak biliniyordu. Ailece işlettikleri kıraathane o dönem HEP (Halkın Emek Partisi) parti lokali olarak kullanılmıştı, bu süreçten sonra daha çok hedef haline getirilmiş ve kıraathanenin kapatılması için zorlanmıştı. Partili olarak bilinen aile fertleri defalarca tehdit edilmiş, Abdurrahman Acar da öldürülmeden önce yaklaşık bir yıl boyunca tehditlere maruz kalmıştı” dedi.

KATLEDİLME ANI

Şiray 1993 yılının Batman’da faili meçhullerin en yoğun olduğu yıl olduğu hatırlatmasında bulunarak, Acar’ın katledildiği günü şu şekilde aktardı; “Abdurrahman Acar bayram arefesinde yine esnaflık yapan abisine iftar için yemek götürürken iftara 5 dakika kala Eski Midyat Garajı’nda içerisinde yüzlerce kişinin arasında kontra güçler tarafından başının arkasına aldığı kurşunla katledildi. Yüzlerce insanın olduğu çarşının içerisinde hiçbir görgü tanığı bulunmadı. Ramazan ayı boyunca hiç cinayet işlenmemiş ancak Ramazan bayramı arefesinde Abdurahman Acar’ın da içlerinde olduğu 7 kişi öldürülmüştü. Üzerinden 29 yıl geçti hala faili bulunamadı. “

DASYA ANAYASA MAHKEMESİNDE

Şiray, Acar’ın kız HDP Kadın Meclisi Sözcü Ayşe Acar Başaran’ın babasının katledilmesine ilişkin kaleme aldığı yazıyı okudu. Şiray, Acar’ın katledilmesinin üzerinden 29 yıl geçtiğini hatırlatarak, “Hala faili bulunamadı. Ceza dosyasının zaman aşımına uğraması üzerine dosya Anayasa Mahkemesi’ne gönderilmiştir” dedi. 5 dakikalık oturma eyleminin ardından açıklama son buldu.

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.