30 yıldır 4 kibrit çöpüyle Newroz ateşini yakıyor

30 yıldır 4 kibrit çöpüyle Newroz ateşini yakıyor
Yayınlama: 23.03.2022

Silopi’de tek başına yaktığı ateşle gündeme oturan Xezal Koyuncu, 30 yıldır 4 kibrit çöpüyle Newroz ateşini yakıp etrafında halaya durarak hem Kürtlerin Çağdaş Kawası Mazlum Doğan’ı hem de “Dörtler”i anıyor.  

Şırnak’ın Silopi ilçesine bağlı Başak Mahallesi’nde oturan Xezal Koyuncu (70), 30 yıldır her kitlesel Newroz kutlamasına katıldıktan sonra evinin bahçesinde veya önünde bulunan boş alanda Newroz ateşini 4 kibrit çöpüyle yakarak, Diyarbakır 5 Nolu Cezaevi’nde yaşanan insanlık dışı uygulamalar karşı 21 Mart 1982’de 3 kibrit çöpünü yakma eylemiyle hafızalara kazınan ve Çağdaş Kawa olarak bilinen Mazlum Doğan ile yine aynı cezaevinde 18 Mayıs 1982 tarihinde kaldıkları hücrede kol kola girerek bedenlerini ateşe veren ve “Dörtler” olarak bilinen Ferhat Kurtay, Eşref Anyık, Mahmut Zengin ve Necmi Öner’i anıyor.  

Her yıl Newrozu bu şekilde kutlayan Koyuncu, bu yıl da gerçekleştirdiği tek kişilik Newroz kutlamasıyla gündem oldu. Milyonların katıldığı Newroz kutlamalarının tersine tek başına yaptığı dev eylemin videosu sanal medyada binlerce kişi tarafından paylaşıldı, on binlerce kişi tarafından da beğeniyle izlendi. 

ÇEKİLEN VİDEO

Videoda Koyuncu, evinin önünde bulunan boş bir alanda topladığı çalı ve çırpıyı dört kibrit çöpüyle yakıyor ve ardında ateşi gürleştirmek için üzerine karton atıyor. Koyuncu, yaktığı ateşin etrafında zafer işareti yaparak, daire çiziyor, ardından da slogan atıyor. Bir süre sonra bir kadın da ateşin başına gidiyor ve Xezal Koyuncu’yla dakikalarca zılgıt çekiyor ve alkış tutuyor. Xezal Koyuncu “Agirê Newrozê xweş bikin, dilê Kurdan geş bikin” ve “Werin Newrozê” diye bağırıyor.

Silopi’de yaşayan Xezal Koyuncu, eylemin nedenini ve anlamını Mezopotamya Ajansı’na (MA) anlattı.

30 YILDIR ATEŞİ YAKIYOR

İlçedeki tüm kitlesel Newroz kutlamalarına katıldıktan sonra eve gelen Koyuncu, videonun hikayesini şu şekilde anlattı: “Ezilen halklar ve tutuklular için o ateşi yakıp Newroz’u kutluyorum. Her 21 Mart geldiğinde Newroz’u hep birlikte alanlarda kutluyoruz. Ama Newroz kutlaması bittikten sonra da eve geliyorum ve bu şekilde kutluyorum. Her yıl 4 kibrit çöpünü alıyorum ve onların hatırı için o ateşi yakıyorum. Newroz’a gidip halkın Newrozunu kutluyorum, eve gelip onların Newrozunu da bu şekilde kutluyorum. Biz onların acısını çok gördük ve çok yaşadık. Zindandakilerin haberi geldikten sonra biz ‘Onların yaktığı ateşin hiçbir zaman sönmesine izin vermeyeceğiz. O ateşi ömrümüzün sonuna kadar yakacağız’ dedik” ifadelerini kullandı.

30 yıldır Newrozu bu şekilde tek başına kutlayan Koyuncu, “Her yıl 21 Mart’ta ateşi yakıyorum. Komşular bazen bu duruma tepki gösterip bana, ‘Başımızı belaya sokacaksın’ diyor. Ama ben onları duymamazlıktan geliyorum. Evimin önüdür, sonuçta kim ne yapabilir? Kimseye zarar verecek bir şey de yapmıyorum. Bedenini 4 kibrit çöpüyle ateşe verenlerin yaktığı ateşi sonuna kadar gürleştireceğim” dedi.

KORUCU VE PEŞMERGELERE ÇAĞRI

Kürt halkının kendi içerisinde birlik içinde olması gerektiğini ifade eden Koyuncu, “Kürt halkı artık birlik olup ittifakını kurmalıdır. Artık birbirlerini vurdukları yeter. Koruculara ve peşmergelere sesleniyorum; kardeş kanını dökmekten vazgeçin” diye konuştu. (MA)

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.