30 yıldır tutuklu olan Savur’un infazı 2’nci kez yakıldı

30 yıldır tutuklu olan Savur’un infazı 2’nci kez yakıldı
Yayınlama: 24.11.2021

30 yıldır cezaevinde olan Mehmet Savur’un infazı “iyi halli” olmadığı gerekçesiyle 2’nci kez reddedildi.

Meclis’te kabul edildikten sonra 1 Ocak’ta yürürlüğe giren ve kamuoyunda “İnfaz Yasası” olarak bilinen “Ceza ve Güvenlik Tedbirlerinin İnfazı Hakkında Kanun ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun”da yapılan değişiklik kapsamında infazını tamamlayan tutuklular “iyi halli olmadığı” gerekçesiyle tahliye edilmiyor. İzmir Şakran 3 Nolu T Tipi Kapalı Cezaevi’nde tutulan Mehmet Savur (53) da benzer gerekçeler ileri sürülerek tahliye edilmiyor.

30 yılını cezaevinde geçiren Savur, 3 Temmuz’da koşullu serbest bırakılması gerekirken, hakkında hazırladığı rapor gerekçesiyle tahliye edilmedi. Gözlem Kurulu “iyi halli” olmadığı gerekçesiyle gözlem raporunu 6 ay sonra 17 Aralık 2021 tarihine erteledi.

GEREKÇE KOĞUŞ DEĞİŞİKLİĞİ

Ancak bu süreyi beklenmeden Cezaevi İdare Gözlem Kurulu, 26 Ekim’de Savur’un “iyi halli” olmadığına dair rapor hazırladı. Hazırlanan yeni raporda Savur’un 2016 yılındaki koğuş değişikliğini protesto etmesi ve ardından hücre cezası alması öne sürülerek tahliyesi 2’nci kez reddedildi.

ÖNCEKİ KARARIN GEREKÇESİ

Şakran Cezaevi Yönetimi, Savur’a ilişkin hazırladığı bir önceki raporda kararın gerekçelerini şu şekilde sıralamıştı: “Ceza infaz kurumunun kurallarına ‘içtenlikle’ uymadığı, psiko-sosyal desteği kabul etmediği, 2017’den bu yana aileyle telefon görüşmesi yapmadığı, 20 defa disiplin cezası aldığı, açlık grevine girdiği, marş söylediği, slogan attığı, ‘yasaklı, sakıncalı’ kitap okuduğu, arama ve sayımlarda kurum personeline muhalefet ettiği, koşullu salıverme işlemine yönelik bireysel görüşme yapmayı bilinçli olarak reddettiği, işlemiş olduğu suçtan dolayı pişmanlık duymadığı, PKK’li tutsakların bulunduğu koğuş ortamına uyum sağladığı, cezaevindeki hak ihlallerine ilişkin dışarıya mektup yazdığı.” (MA)

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.