5 ayda 26 gazeteci tutuklandı

5 ayda 26 gazeteci tutuklandı
Yayınlama: 01.11.2022

Diyarbakır ve Ankara merkezli Özgür Basın çalışanlarına yönelik yürütülen soruşturmalar kapsamında 5 ay içerisinde 33 gazeteci gözaltına alındı ve bunlardan 26’sı tutuklandı.  

Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından Özgür Basın çalışanlarına yönelik yürütülen soruşturma kapsamında 8 Haziran’da JINNEWS ile Pel, Piya ve Ari prodüksiyon şirketlerine baskın düzenlendi. Baskınlarda ajans ve yapım şirketlerindeki tüm dijital malzemelere el konuldu. Yapım şirketlerinin yanı sıra buralarda çalışan Özgür Basın çalışanlarının evlerine de baskın düzenlendi. 

16 TUTUKLAMA

Baskınlarda Dicle Fırat Gazeteciler Derneği (DFG) Eşbaşkanı Serdar Altan, Xwebûn Gazetesi Yazı İşleri Müdürü Mehmet Ali Ertaş, JINNEWS Müdürü Safiye Alagaş, JINNEWS editörü Gülşen Koçuk, Mezopotamya Ajansı (MA) editörü Aziz Oruç, gazeteciler Ömer Çelik, Suat Doğuhan, Ramazan Geciken, Esmer Tunç, Neşe Toprak, Zeynel Abidin Bulut, Mazlum Güler, Mehmet Şahin, Elif Üngür, İbrahim Koyuncu, Remziye Temel, Mehmet Yalçın, Abdurrahman Öncü, Lezgin Akdeniz ve Kadir Bayram ile yurttaşlar Feynaz Koçuk ve İhsan Ergülen gözaltına alındı.  

16 Haziran’da mahkemeye çıkarılan Gülşen Koçuk, Esmer Tunç, Mehmet Yalçın, Kadir Bayram, Feynaz Koçuk ve İhsan Ergülen adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı. Diğer 16 gazeteci ise tutuklandı. Gazetecilerin tutuklanmasına “örgüt üyesi olmak” iddiası gerekçe gösterildi. İddiaya ise, gazetecilerin haber kaynaklarıyla yaptığı görüşmeler, televizyon programları, haberleri ile programlarda konuklara yönelttiği sorular gerekçe yapıldı.  

Piya ve Ari yapım şirketlerine ait binalardaki polis ablukası 32 gün sonra kaldırıldı.  

4 ayı aşkın bir süre geçmesine rağmen gazeteciler hakkında halen iddianame hazırlanmadı. 

ANKARA MERKEZLİ OPERASYON

16 gazetecinin tutukluluğu sürerken 25 Ekim’de yeni bir operasyonun startı verildi. Türkiye’nin Federe Kürdistan Bölgesi’nin Zap, Metîna ve Avaşîn bölgelerinde kimyasal silah kullandığının gündemde olduğu bir dönemde Ankara merkezli 9 ilde Özgür Basın çalışanlarının evleri basıldı. Ayrıca Mezopotamya Ajansı (MA) Ankara bürosu ile Ari Production binasına baskın düzenlendi. Gazetecilere ait dijital materyallere el konuldu. 

14 kişi hakkında yakalama kararı bulunan gözaltı operasyonunda MA Yazı İşleri Müdürü Diren Yurtsever, MA muhabirleri Berivan Altan, Deniz Nazlım, Selman Güzelyüz, Hakan Yalçın, Ceylan Şahinli, Emrullah Acar, JİNNEWS muhabirleri Habibe Eren ve Öznur Değer, MA’nın Ankara bürosunda bir süre stajyer olarak çalışan Mehmet Günhan gözaltına alındı. İşkenceyle gözaltına alınan gazeteciler 4 gün sonra Ankara Adliyesi’ne sevk edildi. Mehmet Günhan serbest bırakılırken, 9 gazeteci “örgüt üyesi olmak” iddiasıyla tutuklandı. Gazetecilere yöneltilen iddialara, bir kez daha gazetecilik faaliyetleri gerekçe yapıldı. 

11 gazetecinin gözaltına alındığı tarihte JINNEWS muhabiri Derya Ren de Diyarbakır’da yapılan ev baskınlarında gözaltına alındı. Ren, aynı gün sevk edildiği adliyede, hakkında verilen ve kesinleşen hapis cezası kararının  yüzüne okunması sonrası tutuklandı. Ren, Diyarbakır Kadın Kapalı Cezaevi’ne götürüldü.