AMED- 5 Haziran Aileleri İnisiyatifi, 5 Haziran 2015’te HDP’nin Amed mitingine yapılan bombalı saldırıya dair “İktidarın bugün kurumsallaştırılmak istediği faşizmin adımlarıydı” diyerek, mücadele kararlılığını yineledi.

5 Haziran Aileleri İnisiyatifi, Amed’te Halkların Demokratik Partisi’nin (HDP) 5 Haziran 2015’te İstasyon Meydanı’nda gerçekleştirdiği “Büyük İnsanlık Mitingine” yönelik yapılan DAİŞ bombalı saldırısının yıl dönümüne dair, saldırının yapıldığı yerde basın açıklaması gerçekleştirdi.  Saldırıda yaşamını yitirenlerin yakınları, Yeşiller ve Sol Gelecek Partisi (Yeşil Sol Parti) Amed Milletvekili Adalet Kaya, Newroz Uysal, DBP, HDP ve Yeşil Sol Parti Amed İl Örgütü yöneticileri, Tutuklu Aileleri ile Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği (TUHAY-DER) ve çok sayıda yurttaş katıldı. Açıklama öncesi, bombalı saldırının yapıldığı alana kırmızı güller bırakıldı. “Hun nahên ji bîr kirin” pankartının açıldığı açıklamada, sık sık “Şehît Namirin” sloganları atıldı.

‘KÜRTLER FAŞİZME TESLİM OLMAYACAK’

HDP’nin 5 Haziran 2015 yılında gerçekleştirdiği mitinge DAİŞ’in bombalı saldırısı sonucu 5 arkadaşlarının yaşamını yitirdiğini hatırlatan HDP Amed İl Eşbaşkanı Gülistan Atasoy, yüzlerce kişinin ise yaralandığı belirtti. Yaşanan bombalı saldırıların barışa yönelik saldırlar olduğunu ifade eden Atasoy, “Halkı korku hegemonyası ile baskı altına almaya başladı. Silsileler şeklinde süren bombalı saldırılarda yüzlerce arkadaşımız katledildi. Bugün kurumsallaştırmaya çalıştıkları faşist ve kirli düzen içindi o gün saldırıları düzenlediler. Bu katliamın arkasındakileri ne yazık ki yargılamadılar. Daha karanlık günlerle bu halkı teslim almaya çalışıyorlar. Ama unutmasınlar; Kürt halkı bir kez daha 14 Mayıs’ta faşizme teslim olmayacağını gösterdi. Bizler yaşamını yitirenleri saygıyla anıyoruz” diye konuştu.

‘ÖLEN BİZ ÖLDÜREN ONLAR’

Patlamada yaşamını yitiren Necati Kurul’un abisi Hayati Kurul, patlamadan önceki süreçte herkesin barış talebinin olduğunu söyledi. Kurul,  şöyle devam etti: “O gün burada barış talebi olanların içinde bombalı saldırı gerçekleştirenler, barışın ne olduğunda bilmiyorlardı. Bu topraklara ölümü reva görmüşler.  5 Haziran, Suruç ve Ankara Katliamlarının failleri daha yargılamadan, bakanları ve hükümetiyle bizleri ‘terörist’ ilan ediyorlar. Ölen biz öldüren onlar ama bizler terörist oluyor. Bizler bunları kabul etmiyoruz” şeklinde konuştu.

MÜCADELE VURGUSU

5 Haziran bombalı saldırısı Kürt halkı ve kadınlar başta olmak üzere tüm muhaliflere dönük saldırıların artmaya başladığını söyleyen Adalet Kaya’da, “O gün o düğmeye basanlar hala bu ülkede AKP ve MHP iktidarının içerisinde varlıklarını sürdürüyorlar. Bu iktidar içerisinde bu ülkeyi yönetiyorlar. Ama bizler, mücadelemizden asla vazgeçmedik. İstedikleri sonuca asla ulaşamayacaklar. Barış, eşitlik özgürlük ve demokratik zemini yaratana kadar mücadelemiz sürecek. Yaşamını yitiren arkadaşlarımızı saygıyla anıyoruz” dedi.