Ege Üniversitesi Çocuk Enfeksiyon Hastalıkları Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Zafer Kurugöl, İzmir’de 6 aylık bebeklere yanlışlıkla Kovid-19 aşısı yapıldığını iddia etti.

Aile Hekimleri Dernekleri Federasyonu’ndan (AHEF) bu iddiaya dair “Bu talihsiz açıklamayı kabul etmiyoruz, bu konuda ilgili mercilere başvurumuzu yaptık” yanıtı geldi.

Ege Üniversitesi Çocuk Enfeksiyon Hastalıkları Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Zafer Kurugöl, dün katıldığı bir televizyon programında tartışma yaratan açıklamalarda bulundu. Prof. Dr. Kurugöl, yanlışlıkla 6 aylık bebeklere kızamık veya hepatit B gibi aşılar yerine (Kovid-19) aşısı yapıldığını öne sürdü.

Bu durumun bebeklerde hiçbir yan etki olmadığını, hatta antikor sağladığını savunan Kurugöl, Bu konudaki sonuçların ise ünlü bir tıp dergisinde yayınlanacağını söyledi.

Tartışma yaratan bu sözler üzerine hem Sağlık Bakanlığı hem de Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi tarafından Kurugöl’ün açıklamalarına ilişkin araştırmaların yapıldığı öğrenildi.

Aile Hekimleri Dernekleri Federasyonu (AHEF) ise, konuya ilişkin yazılı açıklama yaptı. Açıklamada şu ifadeler yer aldı:

  • Aşılar 10 yıldır barkodla takip edilir. Bakanlık deposundan çıkışı ile kişiye uygulandığı ana kadar bütün gittiği yerlerde barkodla teslim edilir. Barkod sayısı aşı sayısı uyumsuz olduğu an soruşturma açılır, ortada böyle bir soruşturma yok.
  • Covid-19 aşıları ayrı barkod ayrı aşıla denilen bir sisteme tabidir. Yaş grubu açılmadan barkod okunmaz, aşı sayısı barkod sayısı her gün karşılaştırılır.
  • Aile sağlığı merkezlerinde 15 yıldır aşı yapılıyor. Her aşı ayrı kutu ve renktedir. 15 yıllık tecrübeyle biz Sağlık Bakanlığında aşı ile eğitim veren kurumuz böyle bir hata asla yapılmaz. Bu talihsiz açıklamayı kabul etmiyoruz, bu konuda ilgili mercilere başvurumuzu yaptık.” (MA)