6 kişi hayatını kaybetti, sanıklara tahliye

6 kişi hayatını kaybetti, sanıklara tahliye
Yayınlama: 29.05.2021

Midyat’ta 6 kişinin hayatını kaybettiği trafik kazasında ölenler “kusurlu” bulundu. Olay yeri tutanağı, bilirkişi raporu ile adli tıp raporunda asli ve tali kusurluların değiştiği kazada, 2 sanık tahliye edilirken, mağdur yakınları dosyaya siyasi müdahale olduğunu savunuyor.

Mardin’in Midyat ilçesinde Dargeçit yolu üzerinde 7 Eylül 2020 gece saatlerinde halı saha maçından dönenlerin bulunduğu otomobil ile traktör ve özel bir şirkete ait hafriyat kamyonunun karıştığı kazada 6 kişi hayatını kaybetmiş, 2 kişi yaralanmıştı. Görgü tanıklarının anlatımına göre; traktörün sinyal vermeden tali yola girmesi sonrası yaşanan küçük çaplı kazada, araçtan inenlere arkadan gelen hafriyat kamyonunun çarpması sonucu Hakan Özkahraman (20), Mehmet Kan Seyitoğlu (12), Dilovan Seyitoğlu (21), Abdülkerim Yıldız (2), Nimetullah Yıldız (34) ve oğlu M. Hacı Yıldız (10) hayatını kaybetmişti. Olayın ardından başlatılan soruşturma kapsamında kamyon şoförü M.E.A. ile traktör şoförü N.T. tutuklanırken, “Taksirle birden fazla kişinin ölümüne ve yaralanmasına sebep olma” suçlaması ile başlayan davanın 4 duruşması görüldü.

RAPOR VE GÖRÜŞLER FARKLI

Dosya kapsamında ilk gün tutulan olay yeri tutanağında kamyon sürücüsü M.E.A. “Tali kusurlu”, traktör sürçüşü N.T. “Asli kusurlu” bulunurken, hayatını kaybeden Hakan Özkahraman’ın da, traktör şoförü ile “Aynı oranda kusurlu” olduğuna yer verildi. Ancak 14 Eylül 2020 günü hazırlanan bilirkişi raporunda ise, traktör sürücüsü N.T. ile kamyon şoförü M.E.A. “tali kusurlu” olarak belirtilirken, hayatını kaybeden otomobil sürücüsü Hakan Özkahraman “asli kusurlu” olarak gösterildi. 4 Mayıs 2021 günü Adli Tıp Kurumu tarafından gönderilen raporda ise, traktör şoförü N. T. “asli kusurlu” görülürken, otomobil sürücüsü Özkahraman “tali kusurlu” görüldü. Raporda kamyon sürücüsü ise, “kusursuz” olarak belirtildi. Avukatlar, rapora itiraz ederek, yeniden inceleme yapılmasını istedi.

SANIKLAR TAHLİYE EDİLDİ

Davanın 6 Mayıs’ta görülen dördüncü duruşmasında adli tıp raporu okunurken, Midyat Ağır Ceza Mahkemesi, “Delillerin toplanmamış olması, kuvvetli suç şüphesi, atılı suçun alt ve üst sınırı” gerekçeleri ile her iki sanığın tutukluluk halinin devamı yönünde karar verdi. Ancak sanık avukatlarının yaptığı itiraz üzerine raporda “asli kusurlu” olarak görülen traktör şoförü de kamyon şoförü de 25 Mayıs’ta tahliye edildi.

Her iki ismin tahliye edilmesi üzerine aileler ve avukatları itiraz etti. Aileler iki ismin tahliye edilmesinin siyasi isimlerin müdahalesi ile gerçekleştiğini savunarak, hayatını kaybeden 6 isim için adalet taleplerini yineledi.

‘ANKARA’DA MÜDAHALE EDİLİYOR’

Mehmet Kan ve Dilovan Seyidoğlu’nun babası Şehmuz Seyidoğlu, kaza gününü anlatarak 6 insanın hayatını kaybettiği olayda 9 ay içinde verilen tahliye kararına tepki gösterdi. Tahliye kararının siyasi bir ismin müdahalesi sonucu alındığı düşüncesinde olduklarını belirten Seyidoğlu, “Ankara’dan birileri adalete baskı yapıyor. Bu şekilde bir senaryo yapıp bunları dışarıya saldılar. Bunların içerde olması lazım” diye konuştu. Bursa’da bir kişinin hayatını kaybettiği kazada araç sürücüsüne müebbet hapis cezası verildiğini örnek gösteren Seyidoğlu, ”Bursa’da ayrı bir adalet, Mardin’de ayrı bir adalet mi var. Biz hakkımızı sonuna kadar arıyoruz, arayacağız. Biz adalet istiyoruz. Bunlar dışarıda olduğunda bize huzur yok” diye konuştu.

‘DOSYAYA MÜDAHALE EDİLDİ’

Hakan Özkahraman’ın babası Şehmuz Özkahraman da, olayın bir kaza değil cinayet olduğunu savunda. İlk günler taziyede oldukları için ilgilenemediklerini ifade eden Özkahraman, olayın ilk saatinden itibaren jandarma aracılığı ile dosyaya müdahale edildiğini ileri sürdü. Oğlunun raporlarda “asli kusurlu” gösterilmesine tepki gösteren Özkahraman, aracın hız ibresinin 63 kilometrede kaldığını belirterek, başından itibaren dosyanın sahte beyanlarla oluşturulduğunu belirtti. Otomobilin sağ tarafının çarpmasına rağmen jandarma tarafından hazırlanan raporda sol tarafının çarptığı şekilde belirtildiğini kaydeden Özkahraman, keşif ve uzman bilirkişi incelemesi taleplerinin dikkate alınmadığını dile getirdi.

‘KAMERA KAYITLARI SİLİNDİ’

Dosyaya siyasi müdahale olduğunu ileri süren Özkahraman, şöyle devam etti: “Damberli kamyonun 55 kilometre hızla 14 ton yükle frene basarsa gideceği mesafe 3 metredir. Ama bu kamyon takograf yok, taahhütname yok. Trafiğe çıkması yasak olan bir kamyon. Şirket sahibi sırt çıkarak, olaylara müdahale ediyor, mahkemeye müdahale ediyor.” Bölgede bulunan bir evin 5 adet güvenlik kamerası bulunduğunu da sözlerine ekleyen Özkahraman, “Her ne hikmet ise, 5 yıldır çalışan kameralar olaydan 20 dakika önce kayıt alması durmuş” diyerek kayıtların silindiğini söyledi. Adalet Bakanlığı, Ağır Ceza Mahkemesi heyetini ve savcılığı sorumlu tutan Özkahraman, davacı olduklarını ifade etti. Kazada oğlu, torunu ve yeğenini kaybeden Tajdin Yıldız ise, gerçeğin ortaya çıkarılması için adalet talebinde bulundu.

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.