7 yıldır adalet bekliyorlar

7 yıldır adalet bekliyorlar
Yayınlama: 21.06.2022

ŞIRNAK – Askerlerin Setkar köyüne yönelik saldırısında yaşamını yitiren 3 kişiye dair yürütülen soruşturmada, aileler “PKK yaptı” baskısını kabul etmedikleri için 7 yıldır ilerleme sağlanamadı. 

Şırnak’ın Beytüşşebap ilçesinde 25 Eylül 2015 tarihinde yaşanan çatışmalarda, 4 kişi yaşamını yitirdi, onlarca kişi yaralandı, evler tarandı, ilçe askeri birliklerden toplarla vuruldu. İnsan Hakları Derneği’nin (İHD) çatışmalar sonrası ilçede yaptığı incelemeler ve görüşmeler sonucu hazırladığı rapora göre, ilçe merkezi Setkar köyüne yönelik asker saldırılarında 10’nun üzerinde eve havan topu mermisi isabet etti, yanan 5 ev tamamen kullanılamaz hale geldi. Setkar köyüne yönelik saldırılarda havan topu isabet eden bir evde, Ahmet Temel (70), oğlu Behçet Temel (19) ve akrabaları olan Alya Temel (50) yaşamını yitirdi, Ahmet Temel’in oğlu Hasan Temel ve Fevzi Temel ağır yaralandı. Yurttaşların çağırması üzerine olay yerine giderken polislerce taranan ambulansın şoförü Şehmuz Dursun da yaşamını yitirdi. 

Ahmet Temel’in çocukları olaydan sonra evlerini taşıyarak köyden Van’a göçmek zorunda kalırlar. 6 yıldır köylerine uğramayan Temel’in çocukları aynı şeyi yaşayacaklar korkusuyla o günden beridir evlerine uğramıyorlar. PKK’nin yaptığını söylemesi karşılığında tazminat vereceklerini belirtti. 

O GÜNÜ ANLATTI

Çatışmaların ilçe merkezinde olmasına rağmen askerlerin Setkar köyünü bombardıman altına aldığını belirten Ahmet Temel’in kardeşi Halit Temel (65), o gün yaşananları şöyle anlattı: “O gün Beytüşşebap’ta çatışmalar çıktı. Bizde Ahmetlerin bayramını kutlamak için hazırlanmıştık. Evden çıktığımız gibi havan topları atıldı. İlk atışları bize uzak bir yere düştü; ikinci atışları bir araziye düştü, üçüncü top atışı ağabeyimin evine isabet etti. O esnada evde olan ağabeyim, yeğenim ve onları ziyarete gelen bir akrabamız yaşamını yitirdi. 2 yeğenim de yaralandı. Kadın akrabamız olay yerinde yaşamını yitirmemişti, yaralıydı. Biz onu Beytüşşebap’a hastane götürdüğümüzde, ilçenin çıkışında bize, ‘Doktor yok’ denildi ve geri gönderildik. Bizde Uludere’ye gittik. Yolda yaralımız yaşamını yitirdi.”

CEVAPSIZ BIRAKILAN SORU

“Köyümüze neden havan topları atıldı?” diye sorarak, sorumlular hakkında suç duyurusunda bulunduklarını ifade eden Temel, geçen 7 yılda bu sorularının yanıtlanmadığını dile getirdi. Temel, yakınlarının ölümüyle ilgili açılan soruşturmada ilerlemenin olmadığını söyleyen Temel, “O gün ile ilgili ‘PKK havan topunu attı’ denildi. Bazıları ise, ‘Köylüler kendileri yaptı’ dediler. O günden sonra yeğenlerim köye gelmedi” dedi. 

‘PKK YAPTI’ BASKISI 

Temel, bugüne kadar olayın aydınlatılmadığını ifade ederek, “Bize, ‘PKK havan toplarını attı deyin, size tazminat ödeyeceğiz’ dediler. Bizde onlara, ‘Bunu PKK yapmadı, PKK’de havan topu ne arar? Bu toplar Beytüşşebap’tan geldi’ dedik. Bu yapılanın hukuksuzluktur, adaletsizliktir” ifadelerini kullandı. 

HAVAN TOPUNU KİM ATTI?

Saldırının hedef gösterilmelerinin sonucu olduğunu dile getiren Temel, “Bugüne kadar havan topunun onların attığını kabul etmediler. Eğer o havan topunu devlet atmamışsa, kim o topu atabilir? O toplar başka kimlerde var? Ama ben yine de köyümü terk etmedim. Ben ölene kadar da burada kalacağım. Eğer adalet olsaydı, ağabeyimi, yeğenimi ve bize misafirliğe gelen akrabamızı neden öldürdüklerini söyleyeceklerdi. Biz çatışmadan 10 kilometre uzaktaydık. Bizim köyümüzde bir şey yoktu. Ben ne zaman bu evi görsem, o gün aklıma geliyor. Ne zaman bu top atışlarının izlerini görsem, psikolojim bozuluyor. Tek talebimiz bir an önce adaletin sağlanmasıdır” diye konuştu.

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.