Menemen R Tipi Kapalı Hapishanesi’nde bulunan hasta tutuklu Sıddık Güler’in (82) durumuna dikkati çeken İHD İzmir Şubesi, Güler’in artık konuşmakta dahi zorluk çektiğini söyledi. 

İnsan Hakları Derneği (İHD) İzmir Şubesi, hasta tutukluların durumuna dikkat çekmek için düzenlediği 267’nci eylemini Konak eski Sümerbank gerçekleştirdi. Eyleme, sivil toplum örgütleri ve siyasi parti temsilcileri katıldı. “Susma suça ortak olma, ölüyorlar” ve “Ağır hasta mahpuslar ölüyor susma”  pankartların taşındığı eylemde konuşan İHD İzmir Şube Hapishane Komisyonu Sözcüsü Ahmet Çiçek, Menemen R Tipi Kapalı Hapishanesi’nde bulunan 82 yaşındaki Sıddık Güler’in durumunu anlattı.

Hasta tutukluların uğramış oldukları hak ihlalleri salt hastaneye sevk işlemlerinin idare tarafından resen yerine getirilmesi ile çözülemeyeceğini söyleyen Çiçek, “Söz konusu genelgede ATK’nin yapısı ve hasta mahpuslar hakkında son karar verici merci olması ile ilgili bir düzenlemeye yer verilmediği gibi ilgili genelgenin 5. maddesinde mahpusların haklarında verilecek olumlu sağlık kurulu ve ATK raporlarına rağmen birçok bürokratik evrakı tamamlamaları, kolluk görevlileri tarafından kendileri ve aile bireyleri ile ilgili bilgileri içeren raporların Ceza İşleri Genel Müdürlüğü’ne sunulması beklenmektedir. Bu durum mahpusların hapishanede geçirecekleri süreyi uzatarak sağlık durumlarının ağırlaşmasına yol açabilecektir” dedi. 

ÇOKLU HASTALIKLAR

1994’te köyünde gözaltına alınan Sıddık Güler’e 36 yıl hapis cezası verildiğini belirten Çiçek, “Sıddık Güler; hipertansiyon, kalp ve iltihaplı eklem romatizması hastası olup, ileri derecede unutkanlık ve konuşma güçlüğü yanında özellikle soğuk ve rutubetli ortamlarda artan diz ağrıları, morluklar gibi şikâyetleri nedeniyle yürüyememekte, atak geçirdiği dönemler tekerlekli sandalyeye bağlı kalmaktadır. Bu durumun nedenleri tespit edilememiştir. Ayrıca kalp anjiyosu yapılmıştır. İskenderun’da iken Covid-19 rahatsızlığını da geçirmiştir” diye belirtti.

KONUŞMAKTA ZORLUK ÇEKİYOR

Ailesinin bildirdiğine göre Güler’in uzun süre tek başına kalmasından kaynaklı, artık diyalog kurmakta zorluk yaşadığını aktaran Çiçek, “Konuşma sırasında, uzun süre karşısındakinin gözlerine bakarak düşünüyor sonra yanıt veriyor. Ayrıca son süreçte başlayan hızla artan unutkanlığının daha da yoğunlaştığını belirttiler. O kadar ki su içmeyi unuttuğu ve içtiğini sandığı için seruma bağlanmak zorunda kalınmıştır. Görüşe sürekli gelmeyenleri de tanıyamadığını, son görüşmeye gelirken duvarlara tutunarak, zorlukla gelebildiğini de kaydetti. Sıddık Güler, ailesine, havalandırmaya çıktığında, tek başına yürümekte zorluk çektiğini, ayakta duramadığını da aktardı” ifadelerini kullandı. 

‘YAŞAMINA TEHDİT OLUŞTURUYOR’

Sıddık Güler’in, 2 hafta önce ailesiyle yaptığı görüşmede, safra kesesinde sıkıntı yaşadığını söylediğini dile getiren Çiçek, “Tetkiklerinin devam ettiğini duruma göre safra kesesi ameliyatı yapılabileceğinin kendisine söylendiğini ama tarihin belli olmadığını belirtmiştir. Güler’in, hastalıkları ve yaşı nedeni ile yaşamını tek başına sürdürmesi mümkün olmamasına rağmen, halen hapishanede ve tek kişilik odada tutulmaya devam edilmesi, sağlık ve yaşamına ağır tehdit oluşturmaktadır. Güler, Adalet Bakanı’nın genelgesinde bırakılması gereken kişilerin kıstaslarına tam uymaktadır. Biz insan hakları savunucuları, Sıddık Güler’in durumunu yakından takip etmeye devam edeceğiz” diye konuştu.