90’lı yıllarda kaybedilen Teyfik Ay’ın akıbeti soruldu

90’lı yıllarda kaybedilen  Teyfik Ay’ın akıbeti soruldu
Yayınlama: 22.01.2022

Batman’da  kayıp yakınları ve İHD Şube üyeleri, 513’inci  haftasına ulaşan eylemleri için Gülistan Caddesi’ndeki İnsan Hakları Anıtı önünde toplandı.

“Kayıplar bulunsun, failler yargılansın” yazılı pankart ile kayıpların fotoğrafının taşındığı eylemde İHD Batman Şubesi Eş Başkanı Devran Yıldız okudu. Yakınlarını kaybeden aileler ve insan hak savunucuları olarak uzun bir süredir eylemde olduklarını hatırlatan Yıldız, kayıpların akıbetini aramaya devam edeceklerini söyledi. Bu hafta ise Mardin İli Midyat İlçesi Şenköy Beldesi’nde 17 Ocak 1995 tarihinden sonra bir daha kendisinden haber alınmayan Teyfik Ay’ın akıbetini soruldu.

Yıldız, 90’’lı yıllarda kaybedilen ‘’Tevfik Ay, Mardin’in Midyat İlçesi’ne bağlı Estel Köyünün Ziyaret Mezrasında ikamet eden bir korucubaşıydı. Kayıp edilmeden 2-3 ay öncesine kadar muhtarlık yapıyordu. Basına ve ailenin anlatımlarına göre bölgede o dönemlerde varlık gösteren JİTEM, Tevfik Ay’ı kendi yapısına dahil edip faili meçhul cinayetlerde kullanmak üzere çok uğraşır. Ancak bir iç infaz olayında yaşamını yitiren Albay Rıdvan Özden’e yakın olan Tevfik, kendisini yapılan bu teklifi hep red eder. 17 Ocak 1995 tarihinde Şenköy Beldesi Jandarma Karakol Komutanlığı Ay’ı arayarak, karakola gelmesini istenir. Karakola gitmek üzere evden ayrılan Teyfik Ay’dan bir daha haber alınmaz.’’ Dedi.

Yıldız, ‘’Yaşananlar ve tanıklıklar ortada iken Ay’ın akıbetini yıllardır bilinmiyor. 1990’lı yılların karanlığında JİTEM’in yaptıkları ortada iken JİTEM davaları yargı yoluyla cezasızlık politikası ile sonuçlandırılıyor. JİTEM’in tüm karanlık yönleri ancak şeffaf bir yargılama ile mümkündür. 513 haftadır dediğimiz gibi tüm karanlıkların aydınlığa ulaşması için kayıpların akibeti açıklansın failler yargılansın.’’ dedi
Kayıp hikayesinin okunduğu eylem 5 dakikalık oturma eylemi ile son buldu

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.