AB: Türkiye, Suriye’de işgalci güç

AB: Türkiye, Suriye’de işgalci güç
Yayınlama: 22.10.2021

Avrupa Birliği Komisyonu’nun açıkladığı 2021 ülke raporunda Türkiye, Suriye’de ilk kez “işgalci güç” olarak tanımlandı.

Avrupa Birliği (AB) Komisyonu’nun Türkiye İlerleme Raporu’nu 20 Ekim’de açıkladı. AB Komisyonu’nun her yıl yayımladığı ülkeler raporunda Türkiye için Suriye’de ilk kez “işgalci güç” olarak tanımlandı. Türkiye’ye ağır eleştirilerin yapıldığı raporda, Türkiye’nin son dönemde izlediği dış politikasının AB’nin güvenlik ve dış politika öncelikleriyle uyumlu olmadığı belirtildi.

Türkiye’nin “istikrarlı ve müreffeh Suriye” hedefinin AB tarafından da paylaşıldığı belirtilen raporda, “Buna karşın Türkiye, Kuzey Suriye’de kendisinin desteklediği milis güçlerin de katılımıyla askeri harekatını sürdürmektedir. Türkiye aynı zamanda kuzey Suriye’de altyapı ağlarını genişletmiş ve temel hizmetlerin sunumunda artış kaydetmiştir” denildi.

‘İŞGALCİ TÜRKİYE’

“Türk askerleri ve Türkiye’yle bağlantılı silahlı güçlerin kontrolündeki bölgelerdeki insan hakları durumunun endişe kaynağı olmayı sürdürdüğü” tespitine yer verilen raporda “Türk makamları, Suriye Geçici Hükümeti tarafından yeniden istikrar sağlamak ve sahada idari yapılar oluşturmak için yürütülen faaliyetleri destekledi. Tüm çabalara rağmen, işgalci bir güç olarak Türkiye’nin insan hakları meselesinin üzerine eğilmeyi sürdürmesi gerekiyor” ifadeleri yer aldı.

Her yıl yayımlanan raporda Suriye’de Türkiye için daha önce kullanılmayan “işgalci güç” tanımlamasının yapılması dikkat çekti. (MA)

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.