ABD: ‘IŞİD’le mücadelede ‘aslan payına’ sahip olan SDG ile ortaklığa devam edeceğiz’

ABD: ‘IŞİD’le mücadelede ‘aslan payına’ sahip olan SDG ile ortaklığa devam edeceğiz’
Yayınlama: 28.01.2021

Yeni ABD yönetimi, Rojava ve Suriye’nin kuzeydoğusundaSuriye Demokratik Güçleri (SGD)’ye yardımlarının devam edip etmeyeceği şeklindeki soruya yanıt verdi. 

ABD Savunma Bakanlığı Sözcülüğü, Rûdaw’ın sorularınına verdiği yazılı yanıtta, SDG ile askeri ortaklığın devam edeceğini açıkladı.

Yanıtta, DSG’nin IŞİD ile mücadelede ‘aslan payına’ sahip olduğu belirtilerek şu ifadelere yer verildi: 

Sahada IŞİD’e karşı mücadelede aslan payını alan Suriye Demokratik Güçleri (SGD), yetenekli ve kararlı bir askeri ortak olmaya devam ediyor. ABD’nin desteği olmadan IŞİD teröristlerini kökten temizleyemez ve hala gözaltında olan on binlerce IŞİD’li tutuklu ve aileyi koruyamazlar.

ABD, Suriye’nin kuzeydoğusundaki SGD ile birlikte, insani yardım toplulukları ve sivil toplum grupları da dahil olmak üzere, yerel ortaklarla yakın koordinasyon içinde olmaya devam ediyor. Suriye halkının geleceği için, insani ihtiyaçları karşılamak, gerekli istikrar ve güvenliği sağlamak adına desteğimize devam edeceğiz.”

“ABD, Erbil ile Bağdat arasında özellikle mali konularda yaşanan çelişkileri nasıl değerlendiriyor?” sorusuna Dışişleri Bakanlığı Sözcülüğü, “İstikrarlı, müreffeh, demokratik ve birleşik bir Irak’ı destekliyoruz. Stratejik anlaşmamızın çerçevesi bizim için ilişkilerimizin temel kalıpları oluyor” yanıtını verdi. 

ABD Dışişleri Bakanlığı ayrıca, “Irak’ın yolsuzlukla mücadelesini ve ekonomik reform çabalarını destekleyen, bölgesel ilişkileri geliştirmesine yardımcı olan, insani yardım sağlayan, tüm Iraklıların insan haklarına saygıyı destekleyen istikrarlı ve güvenilir bir ortak olacağız. Bu aynı zamanda, suç faaliyetleriyle mücadelede ve yasadışı silahlı grupların kontrol edilmesinde, ülkenin bomba ve mayınlardan temizlenmesinde Irak güvenlik güçlerine de yardım sağlayacaktır” açıklamasını yaptı.

Haberin kaynağına buradan ulaşabilirsiniz