ABD’li bağımsız heyet, Kuzey Doğu Suriye’yi ziyaret etti

ABD’li bağımsız heyet, Kuzey Doğu Suriye’yi ziyaret etti
Yayınlama: 28.10.2020

ABD Uluslararası Din Özgürlüğü Komisyonu, Kuzey Doğu Suriye’nin din ve kültür özgürlüğünün olduğu tek bölge olduğunu vurguladı.

Bir dizi temasta bulunmak üzere dün Suriye’nin kuzeydoğusunu ziyaret eden ABD Uluslararası Din Özgürlüğü Komisyonu (USCIRF), sivil toplum kuruluşlarını ziyaret etti.

Heyet, Kamışlı’da Özerk Yönetim Dış ilişkileri Bürosu, Kongreya Star ve PYD ile görüştü.

ABD Uluslararası Din Özgürlüğü Komisyonu Başkan Yardımcısı Nadine Menza, Tennessee Nashville vilayetinde bulunan İncil Kilisesi Papazı Steve Burger’den oluşan bağımsız komisyon, ilk olarak Kuzey ve Doğu Suriye Özerk Yönetimi Dış ilişkiler Bürosu yetkilileri ile bir araya geldi.

ANHA’daki habere göre, Amerikalı heyet, Kuzey ve Doğu Suriye Özerk Yönetimi Dış ilişkiler Bürosu Eş başkanı Ebdulkerim, Eş başkan Yardımcısı Ebir Êliya, Eş başkan Danışmanı Mizgin Ehmed ve büronun resmi sözcüsü Kemal Akif tarafından karşılandı.

Özerk Yönetim Dış ilişkiler Bürosu Resmi Sözcüsü Kemal Akif, görüşmede Suriye’nin kuzeydoğu bölgelerinde ve Suriye genelinde yaşanan siyasi gelişmelerin değerlendirildiğini belirtti. Kemal Akif, Amerikalı heyeti, “Türkiye ve cihatçı grupların Kürt, Arap, Süryani ve diğer halklara yönelik ihlallerini ve zorla göç ettirme, cinayet, talan, cinsel istismar, demografik yapıyı değiştirme politikalarına ilişkin bilgilendirdiklerini” söyledi.

ABD Uluslararası Din Özgürlüğü Komisyonu’nun bu yılki raporu ve insan haklarını ihlal edenlerin yargılanmasının önemini değerlendirdiklerini kaydeden Kemal Akif, “Görüşmeler olumluydu. ABD Uluslararası Din Özgürlüğü Komisyonu’nun bölgeye ilişkin raporunu tartıştık.  Komisyonun Amerika’ya döndükten sonra raporu göndereceği raporu bekleyeceğiz” ifadelerini kullandı.

Özerk Yönetim Dış ilişkiler Bürosu ile yaptıkları görüşmenin ardından Kamışlı’da bulunan Kongreya Star Dış ilişkiler Bürosu’nda Kongreya Star Koordinasyonu ile görüşen heyet, Kongreya Star Koordinasyon üyesi Asya Abdullah, Kongreya Star Sözcüsü Remziya Mihemed tarafından karşılandı.

Bir saatten fazla süren görüşmede, bölgedeki kadınların durumunu, kazanımları, bölge halklarının yaşadığı acıları ve zorlukları, bölgedeki kadınların siyasi, askeri ve toplumsal alanlardaki rolü tartışıldı.

Görüşmeye ilişkin bilgi veren Kongreya Star Sözcüsü Remziye Mihemed, “Heyetin ziyaretinin amacı Kongreya Star’ın çalışmalarını, Kuzey ve Doğu Suriye bölgelerinde kadınların durumu, Özerk Yönetim’in eş başkanlık sistemine ilişkin bilgi almaktı” şeklinde konuştu.

Heyetin Kuzey ve Doğu Suriye bölgelerindeki kadınların çektiği acılardan artık haberdar olduğunu belirten Remziye Mihemed, “Heyet, Türkiye’nin bölgeye yönelik işgaline son vermesi için ABD’ye baskı yapmalıdır” dedi.

‘TÜRKİYE TÜM BÖLGE ÜZERİNDE TEHDİT OLUŞTURUYOR’

Heyet, Kongreya Star ardından PYD ile görüştü.  PYD Eş Başkanlık Konseyi Üyesi Foza Yusif, heyet ile yaptıkları görüşmede bölgedeki ihlalleri, demografik yapıyı değiştirme, etnik temizlik, bölgeyi IŞİD merkezlerine dönüştürme girişimleri iddialarını konuştuklarını, Resulayn (Serêkaniyê) ve Afrin’de (Efrîn) IŞİD bayraklarının asılmasının en canlı örnek olduğunu belirttiklerini kaydetti.

Foza Yusif, Türkiye’nin yalnızca Kürt halkı üzerinde değil tüm bölge üzerinde tehdit oluşturduğunu iddia etti.

ABD heyeti, Suriye’nin kuzeydoğusunun din ve kültür özgürlüğünün olduğu tek bölge olduğunu ve bölgede istikrarın korunmasına destek olacağını vurguladı.

Heyetin, Rakka’da Kuzey ve Doğu Suriye Özerk Yönetimi ile görüşme gerçekleştirmesi bekleniyor.

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.