Açıklama ve yürüyüşe katılan öğrencilerin bursu kesildi

Açıklama ve yürüyüşe katılan öğrencilerin bursu kesildi
Yayınlama: 26.04.2022

Akdeniz Üniversitesi’nde basın açıklaması ve Feminist Gece Yürüyüşü’ne katılan 12 öğrencinin bursu, KYK mevzuatı gerekçe gösterilerek kesildi.

Akdeniz Üniversitesi’nde okuyan 12 öğrencinin Kredi Yurtlar Kurumu (KYK) bursu, basın açıklaması ve Feminist Gece Yürüyüşüne katıldıkları gerekçesiyle kesildi. Bursları kesilen öğrencilerden 3’ü 22 Şubat’ta ırkçı saldırıya uğrayan öğrencilerle dayanışma amacıyla basın açıklamasına, 9 öğrenci ise, Feminist Gece Yürüyüşü’ne katıldı. KYK Genel Müdürlüğü mevzuatı gerekçe göstererek 12 öğrencinin bursları kesildi.

Bursu kesilen öğrenciler, ekonomik olarak kendilerini sindirmeye çalıştıklarını ancak mücadeleden geri adım atmayacaklarını söyledi.

SALDIRI, SORUŞTURMA, BURS

Bursu kesilen öğrenciler arasında 22 Şubat 2022 tarihinde ırkçı bir grubun saldırısına uğradıktan sonra gözaltına alınan ve daha sonra serbest bırakılan Botan Artuç da bulunuyor. Artuç, kendilerine soruşturma açılması ardından da bursların kesilmesinin cezasızlık politikası sonucu olduğunu belirterek, mücadele etmekten vazgeçmeyeceklerini ve sessiz kalmayacaklarını söyledi.

YÜRÜYÜŞE KATILDI

Akdeniz Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü 3’üncü sınıf öğrencisi Meti Ronya Encu’nun bursu ise Feminist Gece Yürüyüşü’ne katıldığı gerekçesiyle kesildi. Encu, katıldığı Feminist Gece Yürüyüşü’nün KYK tarafından “terör” eylemi olarak değerlendirildiğini belirtti. Duruma tepki gösteren Encu, “Katıldığımız eylem tamamen anayasal, hak ve özgürlükler zemininde yapıldı. AKP ve MHP faşizminin üniversitelerde yükselen kadın özgürlük mücadelesine nefret gerçekliği, kendini bir kez daha göstermiştir. Alınan bu karar genç kadınlar özelinde devrimci gençlik dinamizmini kırma çabalarıdır. Genç kadınlar olarak demokratik toplumun öncü rolünün vermiş olduğu irade temelinde mücadelemize devam edip hiçbir baskının bizleri haklı mücadelemizden alıkoyamayacağını bir kez daha yineliyoruz” dedi.

12 ÖĞRENCİNİN BURSU KESİLDİ

Öğrencilerden Mir Hasan Yıldırım ise, “22 Şubat’ta Akdeniz Üniversitesi’nde yapılan ırkçı saldırıdan sonra yapılan anayasal hakkımız olan basın açıklamalarında bulundum akabinde okul yönetimi bana ve saldırıya uğrayan arkadaşlarım da dâhil basın açıklamasına katılan birçok kişiye soruşturma açtılar. Soruşturma sonucundan bize ilkin kınama ve uzaklaştırma cezası verilirken, daha sonra burslarımız kesildi. Yıldırım, 8 Mart Kadınlar Günü’ne katılan arkadaşlarıyla birlikte toplamda 12 öğrenci bursunun kesildiğini söyledi.

‘BİZLERİ HAK ARAMAKTAN VAZGEÇİREMEZLER’

Yapılanların sindirmeye yönelik olduğunu belirten Yıldırım, “Burs kesmeler, kınama veya uzaklaştırma gibi cezalar ile haklarını arayan öğrencileri korkutmaya ve yıldırmaya çalışıyorlar. Ses çıkarmayan ve olanı kabul eden bir gençlik istiyorlar. Fakat ortada bir haksızlık varsa haksızlığa karşı her zaman biz öğrenci gençler karşı duracağız. Ekonomik olarak kötü şartlarda okuyoruz. Üstüne benim ve arkadaşlarımın burçlarını kesip açlıkla terbiye etmeye çalışabilirler. Aksine mücadelemiz daha da büyüyor” dedi.

MA / Cemil Uğur

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.