AFP: Rusya, SDG kontrolündeki Kobanê ve Tel Rıfat’a asker takviyesi yaptı

AFP: Rusya, SDG kontrolündeki Kobanê ve Tel Rıfat’a asker takviyesi yaptı
Yayınlama: 01.12.2022

Fransız haber ajansı AFP’ye konuşan kaynaklar, Rusya’nın Tel Rıfat ile Kobanê’ye takviye birlik gönderdiğini söyledi. Merkezleri SDG’nin kontrolünde olan iki kente asker takviyesinin, Ankara’yı kara harekâtından vazgeçirme girişimi olarak yorumlandı.

Türkiye’yi Rojava’da yeni bir kara harekâtı düzenlemekten vazgeçirmeye çalıştığı belirtilen Rusya’nın, TSK’nin olası hedefleri arasında yer aldığı açıklanan Tel Rıfat ile Kobanê’deki asker sayısını artırdığı öne sürüldü. İddiaya göre Rusya, iki bölgeye de yeni asker konuşlandırdı.

Antep’in Suruç ilçesinin karşısında bulunan Kobanê ile Halep’in güneyinde yer alan Tel Rıfat’ın merkezleri, Suriye Demokratik Güçleri’nin (SDG) kontrolünde. Her iki kentin kırsalında ise Suriye ve Rusya askerleri bulunuyor. İdlib-Afrin-Cerablus hattında ve Türkiye sınırına 15 kilometre mesafede SDG kontrolündeki bir ‘cep’ olan Tel Rıfat’ın kuzeyinde, Türkiye destekli Suriye Milli Ordusu (SMO) bulunuyor. Bölgenin güneyinde ise Suriye hükümet güçleri ve Rusya askerleri var.

‘RUS ASKERLERİ BARİKAT KURDU’

Fransız haber ajansı AFP’ye konuşan kaynaklar ise Türkiye’nin son hava saldırılarının ve kara harekâtı açıklamalarının ardından Rusya’nın Tel Rıfat’taki asker sayısını artırdığını söyledi. Kentte yaşayan kaynaklar Rus takviye birliklerinin Tel Rıfat’a ulaştığını söyledi. Buna göre Rusya, kentin yakınındaki bir köyü Türk askerleri ve destekledikleri silahlı militanların kontrolündeki mevzilerden ayıracak şekilde barikatlar kurdu.

‘HAVA ÜSSÜNE DE ASKER GÖNDERİLDİ’

Suriyeli muhalif kaynaklara yakınlığıyla bilinen Londra merkezli Suriye İnsan Hakları Gözlemevi de, Rusya’nın Tel Rıfat yakınında Suriye hükümetinin kontrolündeki bir hava üssünde (Menağ) de asker sayısını artırdığını duyurdu.

‘HAREKÂTI ENGELLEME GİRİŞİMİ OLABİLİR’

Gözlemevi’nin yöneticisi Rami Abdülrahman, Rusya’nın asker takviyesi için “Türkiye’nin operasyonunu durdurma veya erteleme amaçlı bir girişim olabilir” dedi. Suriye İnsan Hakları Gözlemevi, Kobanê’nin dışındaki bölgelere de Rus takviye birliklerinin ulaştığını belirtti.

Suriye’de SDG’nin kontrolündeki bazı bölgelerin dışına, Türkiye’nin 2019’daki Barış Pınarı Harekâtı’na son veren Soçi Mutabakatı çerçevesinde Rus ve Suriye askerleri konuşlandırılmıştı.

RUS KOMUTAN MAZLUM ABDİ İLE GÖRÜŞMÜŞTÜ

Öte yandan, Suriye’deki Rus güçlerinin komutanı Aleksandr Çayko’nun, pazar günü SDG Komutanı Mazlum Abdi ile görüştüğü ortaya çıkmıştı. Görüşmede Türkiye’nin olası kara operasyonunun ele alındığı açıklanmıştı.

Lübnan merkezli El Mayadin televizyonu, Çayko’nun Suriye-Türkiye sınırında 30 kilometre derinliğe kadar Suriye ordusunun yerleştirilmesini önerdiğini iddia etmişti. Bir diğer SDG sözcüsü Aram Hanna ise El Arabiya televizyonuna yaptığı açıklamada, Rusların bu görüşmede Türk tarafının şartlarını ilettiğini öne sürmüş, şartlar hakkında ayrıntı vermese de “Türkiye’nin tüm taleplerini reddettiklerini” söylemişti.