Afyon’da Kürt işçilere ırkçı saldırı: 7 kişi yaralandı

Afyon’da Kürt işçilere ırkçı saldırı: 7 kişi yaralandı
Yayınlama: 20.07.2021

Diyarbakır ve Mardin’den Afyon’a mevsimlik tarım işçisi olarak giden işçiler, Kürtçe konuştukları için ‘terörist’ denilerek ırkçı saldırıya uğradı. Saldırıda 7 kişi yaralandı.

Afyon’un Sultandağı Dereçine Beldesi’nde, berbere giden mevsimlik tarım işçisi Kürtlere ırkçı saldırı yapıldı. Saldırıda dışarıda bekleyen 2’si kadın 7 kişinin kafalarından ve farklı yerlerinden yaralandı. Yaralılar daha sonra hastaneye kaldırıldı.

Saldırıya uğrayanların ailesi ile olay yerine gelen jandarmanın diyaloğu da görüntülere yansıdı. Bir işçinin jandarmaya, “Abi bu olayda biz mi haklı çıkacağız yoksa onlar mı?” diye sorduğu görülüyor.

Diyaloğun devamında şunlar yer aldı:

Jandarma: Bu olayda hiç bir şey çıkmaz.

İşçi: Nasıl bir şey çıkmaz?

Jandarma: Bıçakladıysan çıkar.

İşçi: Hangi olaydan bir şey çıktı ki bundan çıksın.

Jandarma: Abi sen boş ver ya…Ben hüküm vermiyorum ki.”

KÜRTÇE KONUŞTUKLARI İÇİN

Saldırıya uğrayanların kuzeni Nurullah Aba olayı şöyle anlattı: “İşçilerden İsmail Tan ile kuzeni Ali Tan genç muhtarın berberine traş olmaya gidiyor. Muhtar burada sıraya girmelerini istiyor. Gençler de sıraya giriyor. Ancak her gelen onlardan önce alınıyor. 2 saat geçmesine rağmen gençleri almıyorlar içeriye. Gençler de sıralarının neden başkalarına verildiğini soruyor. Sormaları üzerine ‘Siz teröristsiniz, burada Kürtçe konuşuyorsunuz’ diyerek gençlere saldırıyor. Gençlerden İsmail Tan’ı araca koyup bir ormanlık alana götürüyorlar. Şiddet uygulayıp kameraya çekiyorlar. İsmail Tan’ın şuanda kolunun kırıldığını biliyoruz. Ali Tan ise ellerinden kaçabiliyor. Ailelere haber vermesi ve berberin yanına gelmeleriyle olay büyüyor. Burada sopalarla 2’si kadın 7 kişi yaralanıyor. Yaralananların durumu kritik değil” dedi.

25 GÜN ÖNCE GELDİLER

Aba, olayın yaşanması üzerine yaşadıkları Dereçine Beldesi’ne çevik kuvvet polisi, jandarmaların sevk edildiği ve saldırıya uğrayan aileleri kaymakamlık kararıyla memleketleri Diyarbakır ve Mardin’e gönderileceğini söyledi. 25 gün önce Afyon’a geldiklerini söyleyen Aba, gönderilmelerinin gerekçesinin ise köylülerin istememesi olduğunu kaydetti.

‘PLANLIDIR’

Saldırının bilinçli bir şekilde yapıldığını söyleyen Aba, Kürt olmaları ve Kürtçe konuşmalarından kaynaklı ‘terörist’ olarak görüldüklerini bu nedenle saldırıya maruz kaldıklarını aktardı. Aba, 3-4 gündür aynı söylemlere maruz kaldıklarını söyleyerek, saldırının bilerek ve planlı bir şekilde yapıldığını yineledi.

‘İKTİDAR SORUMLUDUR’

Olayı sanal medya hesabından paylaşarak duyuran HDP Urfa Milletvekili Ayşe Sürücü, işçilerin kendisini arayarak, saldırıya maruz kaldıklarını aktardıklarını belirtti. Saldırıların temel nedenin iktidarın kutuplaştırıcı dili ve politikası olduğunu söyleyen Sürücü, yapılanlardan iktidarın sorumlu olduğunu aktardı. Sürücü, şuanda Afyon Valisi ile görüşmeye çalıştığını ancak telefonlarına çıkmadığı bilgisini verdi.

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.