Ahmet Davutoğlu: Yeni kabine MHP etkisinin dışında oluştu

Ahmet Davutoğlu: Yeni kabine MHP etkisinin dışında oluştu
Yayınlama: 06.06.2023

Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu, seçimlerin ardından kurulan yeni kabineye ilişkin değerlendirmede bulundu. Soylu’nun kabinede yer almadığını hatırlatan Davutoğlu, “MHP etkisinin dışında oluştuğu anlaşılıyor” dedi.

Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu, 7 yıl boyunca İçişleri Bakanlığı koltuğunda oturan ve ardından Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın açıkladığı yeni kabinede yer almayan Süleyman Soylu’ya ve bu durumun MHP ile ilişkisine değinen bir değerlendirmede bulundu

T24’ten Murat Sabuncu’nun sorularını yanıtlayan Davutoğlu, AKP’den vekil seçilen eski içişleri bakanı için “Soylu’nun da devre dışı kalmasıyla MHP etkisinin dışında oluştuğu anlaşılıyor” ifadelerine yer verdi.

‘AK PARTİ’NİN DAHA KENDİ İÇİNE DÖNÜK BİR KABİNE OLUŞTURMAYA ÖZEN GÖSTERMİŞ’

Davutoğlu’nun konuya ilişkin değerlendirmesi şöyle:

“Genel olarak kabinedeki isimler bağlamındaki tercihe baktığımızda olumlu olan iki hususu zikredeyim. Birincisi, bu kabinenin ‘Pelikan Çetesi’ diyebileceğimiz çetenin veya damat çevresindeki oluşmuş ağın dışında oluştuğu anlaşılıyor. İkincisi de, Soylu’nun da devre dışı kalmasıyla MHP etkisinin dışında oluştuğu anlaşılıyor. Bu açıdan Erdoğan özellikle bizim de Meclis’teki muhalefetimizin olabileceğini düşünerek tabiri caizse AK Parti’nin daha kendi içine dönük bir kabine oluşturmaya özen göstermiş. Bu arkadaşların bir kısmı en azından tanıdıklarımızın ve beraber çalıştıklarımızın, siyasi ahlak sicilleri daha önceki bazı uygulamalardan farklı. Ayrıca kendi meselelerine vakıflar.”

Davutoğlu ardından şu değerlendirmeyi de yaptı:

‘BU ARKADAŞLARIN O NİTELİKLERİNİ HAYATA GEÇİRMELERİ ZOR OLUR’

“Gücü elde ettikten sonra bütün o ortak değerlerimiz diye gördüğümüz değerleri ayaklar altına alıp beni tasfiye etmenin yoluna gitti. O zaman ‘Pelikancılar’ı kullandı şimdi bu arkadaşları da yerel seçime kadar miadı olan, son kullanma tarihi yerel seçim olan bir mantıkla bakıyorsa birçok ismi harcayacak demektir. Sonra yine kendi bildiğini okuyup bu arkadaşları tasfiye edecekse ya da olumsuz bir şey olduğunda suçlu ben değilim bunlar diyecekse bu arkadaşların o niteliklerini hayata geçirmeleri zor olur. Hepimiz sınavdayız.

’20 YIL SONUNDA ERDOĞAN’LA BİRLİKTE ÇALIŞMIŞ KAÇ İNSAN AYAKTA KALDI’

enim gördüğüm Sayın Erdoğan çok iyi bir taktisyendir ama çok kötü bir stratejisyendir. Taktiği yapar, insanları o taktik içinde kullanır ama sonuçta baktığınızda 20 yıl sonunda Erdoğan’la birlikte çalışmış kaç insan ayakta kaldı veya hala bir devlet görevi yürütüyor? Türkiye’yi nihai stratejik hedef olarak hangi tutarlı çizgiye oturtabildi?”