İçişleri Bakanlığınca görevden uzaklaştırılan Mardin Büyükşehir Belediye Eşbaşkanı Ahmet Türk, parti kapatmanın hiçbir sorunu çözmeyeceğini söyledi. Türk, “Partinin kapatılmasını istemeyen bir iktidar yok. İstiyor ama bu hesabına gelmiyor” dedi. Türk, yeni anayasa çağrısını ise güç kaybeden iktidarın oyalaması olarak değerlendirdi.

Gazete Duvar’dan Nergis Demirkaya’ya konuşan Türk, Türkiye’nin en önemli meselesinin Kürt sorunu olduğunu söyledi. Türk, “Kürtler özgür, eşit, adil bir yaşam istiyor. Bu sadece Kürtlerin de görevi değil. Bunun mücadelesini vermek her insanın görevidir. Türkiye’ye demokrasi gelmedikçe hiçbir sorunu çözemezsiniz” dedi.

‘PARTİ KAPATMAK, KAYYIMLAR HİÇBİR SORUNU ÇÖZMÜYOR’

Bugüne kadar içinde yer aldığı birçok siyasi parti kapatılan, DTP’nin kapatılmasının ardından hakkında bir süre siyaset yasağı da getirilmiş olan Türk, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin HDP’nin kapatılması çağrısıyla ilgili şunları söyledi:

“Daha önce de bunlar denendi. Bugüne kadar 4-5 partimiz kapatıldı. Fakat Kürtler ve demokrasiye inananlar bu mücadeleden vazgeçmedi. Bugün de parti kapatılsa yeniden örgütlenmek ve siyaseti yürütmek gibi bir sorumluluğumuz var. Bunun çaresi bulunur, yeniden bir araya gelinir. Ama Türkiye’de Kürtleri dışlayan anti demokratik uygulamalarla bu ülkeyi yönetenler aslında Türkiye’ye büyük zarar vermektedir.

Kürtler bu ülkenin yurttaşı, bu ülkenin vatandaşı. Özgür, adil bir yaşam özlemi, arayışı var. Bunun mücadelesini, siyasetini yapıyor. Şimdi siz bu ülkede birçok kesimi sadece Kürtleri değil; emekçileri, sosyalistleri, devrimcileri dışladığınız zaman bunların özgürlük mücadelesini terörize ettiğiniz zaman bu ülkede barışı, kardeşliği, birliği sağlayamazsınız. Bu yanlış politikadan dönülmesi lazım. Parti kapatmak, kayyımlar atamak hiçbir sorunu çözmüyor.”

‘PARTİYİ KAPATMAYAN AMA ETKİSİZLEŞTİRMEK İSTEYEN BİR İKTİDAR VAR’

Bahçeli’nin “HDP kapatılsın” çağrısına AKP’nin sessizliğini de değerlendiren Ahmet Türk, “Partiyi kapatmayan ama partiyi etkisizleştirmek isteyen bir iktidar var. HDP’nin kapatılması Adalet ve Kalkınma Partisi’nin çok işine yaramadığı için bence böyle suskun ve sessiz kalıyor. Çünkü kapatıldığı zaman ya yeniden bir örgütlenme yapacak ya da demokrasiye güç verecek bir çalışma içinde olacak. Bu nedenle sadece bir hesap meselesi. Yoksa partinin kapatılmasını istemeyen bir iktidar yok. İstiyor ama bu hesabına gelmiyor bir yerde. Bence bu hesaplar yapılıyor. Biz de izliyoruz ama demokrasiye aykırı bir şey parti kapatma. Ötekileştirme politikalarının kimseye yararı yok” diye konuştu.

YENİ ANAYASA: OYUN, OYALAMA

Ahmet Türk, Cumhurbaşkanının yeni anayasa çıkışı konusunda ise şunları belirtti:

“Mevcut yasalara, kanunlara uymayan bir iktidarın özgürlükçü bir anayasa yapma şansı yok bize göre. Bu tamamen bir oyundur, oyalama politikasıdır. Güç kaybeden iktidar sanki yeniden bir şey yapıyormuş gibi bir görüntü vermeye çalışıyor. Ama tabii ki Türkiye’nin yeni bir anayasaya ihtiyacı var. Özgürlükçü bir anayasaya ihtiyacı var”