AİHM’den Barış Akademisyenleriyle ilgili ilk hak ihlali kararı geldi

AİHM’den Barış Akademisyenleriyle ilgili ilk hak ihlali kararı geldi
Yayınlama: 21.03.2023

AİHM, Barış Akademisyenleri ile ilgili ilk ihlal kararını verdi. Kararda, akademisyenlerin özel hayata saygı ve eğitim hakkının ihlal edildiği, OHAL KHK’lerinin ise kanun niteliği taşımadığı belirtildi.

 Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM), Barış Akademisyenleri ile ilgili ilk hak ihlali kararını verdi. Kararda Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin 8. maddesinin ‘özel hayata saygı’ ilkesinin ihlal edildiğine karar verildi.

AİHM, “Bu suça ortak olmayacağız” bildirisine imza attığı gerekçesiyle ihraç edilen akademisyenlerden Alphan Telek, Edgar Şar ve Zeynep Kıvılcım’ın başvurusunda Türkiye’yi haksız buldu.

Mahkeme, kararında başvuruda bulunanların akademisyen olduklarını, dolayısıyla yurt dışında akademik faaliyetlere katılmak ve araştırma yapmak isteyen kişiler olduklarını belirtti ve uzun süre pasaport alamadıkları için eğitim hakkıyla ilgili birinci protokolün ikinci maddesinin de ihlal edildiğine hükmetti.

Avukat Benan Molu ve Mert Elekçi tarafından yapılan başvuruya yönelik kararda 675 ve 686 sayılı OHAL KHK’lerinin kanun niteliğini taşımadığına karar verildi.

Mahkeme, Türkiye’yi maddi ve manevi tazminat olarak Alphan Telek ve Edgar Şar’a 12’şer bin euro, Zeynep Kıvılcım’a ise 9 bin 750 euro ödemeye mahkum etti.

Mahkemenin kararına katılmayan Türk yargıç Saadet Yüksel karara muhalefet şerhi koydu.

ÖZEL HAYAT VE EĞİTİM HAKKININ İHLALİ KARARI

Molu, Twitter hesabından duyurduğu karara ilişkin, şu bilgileri paylaştı:

“AİHM bugün Barış Akademisyenleri ile ilgili ilk ihlal kararını verdi. Mert Elekçi ile yaptığımız başvurularda pasaportları iptal edilen akademisyenlerin özel hayata saygı ve eğitim hakkının ihlal edildiğine, 675 ve 686 sayılı OHAL KHK’lerinin kanun niteliğini taşımadığına karar verdi.”