AKP içinde ‘Başkanlık Sistemi’ çatlağı

AKP içinde ‘Başkanlık Sistemi’ çatlağı
Yayınlama: 06.10.2021

Zeyrek, ‘İktidar partisi, Başkanlık Sistemi konusunda çıkmazda’ başlıklı yazısında, ‘AKP içinde yönetim sistemiyle ilgili paradigmanın değişmesi gerektiğine inanan geniş bir grup var’ dedi.

Türkiye siyaseti ‘Güçlendirilmiş Parlamenter Sistemle’, ‘Başkanlık Sistemi’ni tartışıyor. Muhalefet partileri bu konudaki tavırlarını net olarak açıkladılar: Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem.

İktidarın yaklaşımı ise Başkanlık Sistemi’nin değişmeyeceği yönünde.

Sözcü yazarı Deniz Zeyrek, bugünkü köşe yazısında iktidar tarafında durumun pek göründüğü gibi olmadığını yazdı. İktidar bu konuda iki çalışma yapıyor. Biri Seçim Yasası, diğeri Anayasa değişikliği çalışması. Anayasa değişikliği çalışması yapan milletvekilleri, sistemin değişmeyeceği talimatından sonra çok fazla hareket alanına sahip değil diye yazan Zeyrek, önemli bir noktanın altını çiziyor:

“AK Parti içinde yönetim sistemiyle ilgili paradigmanın değişmesi gerektiğine inanan” geniş bir grup var”
Zeyrek, bu isimler arasında partinin çok önemli isimlerinin de bulunduğunu özellikle belirtiyor.
“Aralarında partinin çok önemli isimleri de var. Başkanlık Sistemi’nin ilerleme getirdiğine inanmak bir yana, ülkeyi birçok açıdan geriye götürdüğünü düşünüyorlar” diyen Zeyrek, devamında şunları kaydetti:

“Ülkeyi yönetenlerin, millete hesap vermek zorunda olmamasının, partiyi millet karşısında zor durumda bıraktığına dikkat çekiyorlar.

Bir başka argümanları daha var: ‘Eski sistem olsa hala birinci parti olduğumuzdan iktidarımız devam eder.’ Geçen hafta sohbet ettiğimiz bir AK Parti yöneticisi, yaşadıkları en büyük sorunu şöyle izah etti: ‘Bakanlar bir tek Cumhurbaşkanı’na hesap veriyor. Halkın karşısında hesap veren biziz. Millet nezdinde hatayı yapanla, hesabı verenin başka olduğu bir sistemi devam ettiremezsiniz.’ Bu muhteşem özetin üzerine yorum yapmaya gerek yok.

Anlayacağınız iktidar partisi, Başkanlık Sistemi konusunda çıkmazda. Çünkü, AK Parti teşkilatlarında anket yapsanız, Başkanlık Sistemi çıkmayabilir. Peki durum böyleyken AK Parti Başkalık Sistemi’nden vazgeçer mi? Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan vazgeçmez.”

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.