AKP Batman milletvekili Ziver Özdemir, Meclis kürsüsünden yaptığı konuşmada son üç yılda DSİ’nin su kanalında yaşamını yitirenler için yüzme ihtiyacından dolayı hayatlarını kaybettiğini söyledi.

HDP Grubunun “DEDAŞ sorununu nasıl çözeceğiz?” başlığıyla verdiği önergeyle ilgili mecliste söz alan AKP Batman Milletvekili Ziver Özdemir, sulama kanallarında önlem almayan DSİ’yi savunarak su kanallarında yaşamlarını yitiren yurttaşların yüzme ihtiyacı yüzünden öldüklerini savundu.

BOĞULAN YURTTAŞLARI SUÇLADI

AKP Batman Milletvekili Ziver Özdemir, ”Son üç sene içinde 7 vatandaşımız bu sulama kanallarında maalesef, bölgenin sıcaklığından dolayı, yüzme ihtiyacından dolayı veyahut da suya girme şekliyle hayatını kaybediyor, boğulma vakalarıyla karşılaşıyoruz, bir önceki sene aynı köyün muhtarı hayatını kaybetmişti. Tabii, DSİ’yle ilgili görüşmelerimiz oldu özellikle köy içinden geçen sulama kanallarına tedbir alınması hususunda, bazı tedbirler alındı ama buna rağmen uzun mesafeli sulama kanalı olduğu için ve vatandaşlarca -sadece uyarıca levhalarla- dikkat edilmediği için zaman zaman bu tür üzücü olaylarla karşılaşıyoruz.

Kozluk’taki o 12 civarındaki köylerimizin hepsinin elektriği bırakılmış; bunu duyduktan sonra devreye girdik ve şu anda bütün köylerde sulamaya ilişkin elektrikte bir sıkıntı yok. Bizler bölgedeyiz ve sahadayız; vatandaş kimi kucaklayacağını, köylerine kimi koymayacağını çok iyi biliyor” dedi.

HDP’DEN ”DEDAŞ” ÖNERGESİ

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Mardin, Batman, Diyarbakır, Urfa, Siirt ve Şırnak’ta yaşanan elektrik kesintileriyle ilgili araştırma önergesi verdi. HDP Grubu, bölgede yaşanan elektrik kesintilerinin bir krize neden olduğunu belirterek, Çiftçiye kesilen fahiş faturalar gerekçe gösterilerek özellikle bahar ve yaz aylarında gerçekleşen elektrik kesintileri halkı susuz ve elektriksiz bırakırken çiftçileri üretim yapamaz hasat alamaz hale getirmiştir. DEDAŞ’ın enerji sağladığı illerde yaşanan elektrik sorunu ve beraberinde gelişen sorunlarının yerinde araştırılıp incelenmesi, halkın, çiftçinin mağduriyetinin belirlenip giderilmesi için araştırma önergesi verdi.

”SU OLMAZSA OLMAZDIR”

Partisinin verdiği araştırma önergesi üzerine mecliste söz alan HDP Batman Milletvekili Necdet İpekyüz, ”21 gündür Batman’ın 9 köyünde içme suyu ve elektrik yok. Elektrik kesintilerine çeşitli bahaneler uyduruluyor ama suyun olmamasının bahanesi olmaz, su temel insan hakkıdır, su olmazsa olmazdır. Bir taraftan pandemiyle mücadele, maske, hijyen diyeceksiniz bir taraftan temiz içme suyu olmayacak. 21 gündür 21 yüzyılda 16 yaşındaki İsa Üke adlı bir genç boğularak yaşamını yitirdi. Boğulan genç, arpayı harmanladıktan sonra üstü başı toz olmuştu ve temizlenmek için su kanalına girip boğuldu. şimdi bu gencin boğularak yaşamını yitirmesi bir kaza mı? Cinayet mi? Bu kentin valisi sormaz mı? 9 köyde su yok bu insanlar nasıl yaşar” ifadelerini kullandı.

HDP’nin araştırma önergesi AKP ve MHP oylarıyla reddedildi.