AKP’li vekiller cenazenin kargoyla verilmesini savundu -VİDEO HABER

AKP’li vekiller cenazenin kargoyla verilmesini savundu -VİDEO HABER
Yayınlama: 11.04.2020

HDP Grup Başkanvekili Meral Danış Beştaş, Agit İpek’in cenazesinin kargoyla gönderilmesini “Usule uygun” ve “Bir kaç kemik parçası” diye savunan AKP Grup Başkanvekili Cahit Özkan’a, “İktidarın ne vicdanı ne etik değeri ne insanlığı kalmıştır. Bu bir insanlık suçudur” diye tepki gösterdi.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Grup Başkanvekili Meral Danış Beştaş, Meclis Genel Kurulu’nda, 2017 yılında yaşamını yitiren Agit İpek’in cenazesinin ailesine kargo ile gönderilmesine ilişkin konuştu.

Beştaş, “Kişinin layıkıyla defnedilmesi, bir mezara sahip olması ve yasının tutulması bir haktır. Bu hak kanunda yazılı olarak düzenlemeyi dahi gerektirmeyecek insanlık tarihi kadar eski bir haktır. Bir çatışmada hayatını kaybetmiş çocuğunun cenazesini yıllardır bekleyen bir anneye cenaze nasıl teslim ediliyor. Bir koli içerisinde cenaze kendilerine teslim ediliyor” dedi.

‘BU BİR İNSANLIK SUÇUDUR’

Bu yapılanan hiçbir inanca, etik değere, yasaya sığmayan bir kötülük olduğuna vurgu yapan Beştaş, “Bu sadece vicdansızlık değil, aynı zamanda suçtur. Bu bir insanlık suçudur. Bu suçu işleyenler hakkında derhal yasal işlem başlatılmalıdır. Bu iktidarın cenazelere yaptığı bu eziyetler İsrail’in Filistinlilerin cenazelerine yaptığı eziyetten daha eterdir. Bu fotoğraf (elindeki fotoğrafı göstererek) iktidarın insanlığa karşı işlediği suçun belgesidir. Bu utanç tablosu olarak tarihe geçecektir” şeklinde konuştu.

AKP’Lİ ÖZKAN: USULÜNE UYGUNDUR

Beştaş’ın konuşması sonrası AKP Grup Başkanvekili Cahit Özkan söz alarak, cenazenin aileye kargo ile gönderilmesini “usule uygun” diye savundu. Özkan, “Cenazenin kargoyla iade edilmesi meselesi bir adli vaka olarak önümüzdedir. Yer gösteren teröristin ifadesi üzerine ilgili kişinin annesinden DNA örneği alınarak İstanbul Adli Tıp Kurumu’na incelemeye gönderilmiştir. Bir ceset ortada yoktur, birkaç kemik parçası vardır” ifadelerini kullandı.

‘ANNELERE HESAP VERECEKSİNİZ’

Özkan’ın açıklamalarına sert tepki gösteren Beştaş, “Ceset ya da kemiği neye göre ayırıyorsunuz. Ortada bir DNA testi var mı, var. Bu cesedi kim parçaladı, niye kemiğe dönüştü tartışmak bile istemiyorum. İktidarın ne vicdanı ne etik değeri ne insanlığı kalmıştır. Bu bir insanlık suçudur, bunun hesabını Lahey’de vereceksiniz. Bu annelere hesap vereceksiniz” diye tepki gösterdi. (Mezopotamya Ajansı)

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.