HDP’nin açıkladığı deklarasyonun önemine dikkati çeken PSAKD Genel Başkanı Gani Kaplan, “Millet İttifakı parlamenter sistemi yeniden inşa etmek istiyorsa HDP’siz olmaz. HDP ile ilişki kurulmalı, demokrasi için birlikte yürümeli, ülkenin geleceği için birlikte inşa etmeli” dedi.

Halkların Demokratik Partisi’nin (HDP), Türkiye’nin sorunları ve çözümüne dair açıkladığı 11 maddelik “Demokrasiye, Adalete, Barışa Çağrı Deklarasyonu” Alevi kurum temsilcileri tarafından olumlu karşılandı. HDP’nin ortaya koyduğu çözüm önerileri konusunda hem fikir olduklarını dile getiren Alevi örgütleri, Millet İttifakı’nın ülkeyi yeniden demokratik, laik bir ülke haline getirmek istiyorsa bunun HDP’siz olamayacağı vurgusunu yaptı.

HDP’nin önerdiği çözüm önerilerine katıldığını ifade eden Pir Sultan Abdal Kültür Derneği (PSAKD) Genel Başkanı Gani Kaplan, ülkeye adalet ve demokrasi getireceği iddiasında olan HDP’nin deklarasyonun da özel de Alevilerin sorunlarına da değinilmesi gerektiği önerisinde bulundu. HDP’nin yürüttüğü politikalar ve çözüm önerileri konusunda mutabakat olduklarını belirten Kaplan, HDP dışından Alevilerin sorunlarını dinleyen hiçbir parti olmadığını, HDP’yle yaşadıkları sorunları konuşabildiklerini söyledi.

‘HDP KİLİT PARTİ’

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun, “Kürt sorununu HDP ile çözebiliriz” açıklamasına değinen Kaplan, “Kürt sorunuyla ilgili çözümün HDP ve meclis olduğunu belirtmesinin doğru bir tavır olduğunu düşünüyorum” diye konuştu. Kaplan, “Deklarasyon HDP’nin gelecekteki şekillenmesi açısından çok önemli bir adım. Millet ittifakının başarılı olmasının yegane temeli HDP’nin tutum ve davranışıdır. HDP şuan kilit parti durumunda, iktidarda, muhalefette bunun farkında” diye konuştu. HDP’nin 3’üncü yol siyasetini desteklediklerini açıklayan Kaplan, “Millet İttifakı parlamenter sistemi yeniden inşa etmek istiyorsa HDP’siz olmaz. HDP ile ilişki kurulmalı, demokrasi için birlikte yürümeli, ülkenin geleceği için birlikte inşa etmeli” dedi.

‘DEMOKRATİK TÜRKİYE DEKLARASYONU’

HDP’nin deklarasyonunda demokratik bir Türkiye’den bahsedildiğini dile getiren Hacı Bektaş Veli Anadolu Kültür Vakfı (HBVAKV) Genel Başkanı Ercan Geçmez, “Herkesin kendini bulabileceği, güçlendirilmiş bir parlamenter sistemin tüm sorunları çözeceğine inanıyorum. Tabi bu sorunları biraz daha açmak gerekiyor. Alevilerin sorunlarının da diğer sorunlarla ilgili olarak mutlak genişlik olması gerekiyor” diye konuştu.

‘TEK ADAMA KARŞI SİYASET ÜRETİLMELİ’

Deklarasyonun yeni dönem siyasetinin şekillenmesi açısından önemli olduğunu vurgulayan Geçmez, şöyle devam etti: “Tek adam rejimine karşı muhalefetten bir beklenti var. Bunun giderilebilmesinin yolu çoğulcu bir demokrasinin öne çıkarılmasıyla olur. Türkiye’nin en önemli sorunu tek adam rejimi, en büyük sorun bu görülüyorsa siyasetçilerin Türkiye’nin çeşitliliğini kabul edecek siyaset üretmeleri. Tek adam bir daha dönmemesi için muhalefet partilerinin ortak bir demokratik anayasa temelinde birleşmeleri gerekiyor Millet İttifakı bu konuda iyi düşünmeli.”

‘TÜM KESİMLER İNANCI İLE YAŞAMALI’

Millet İttifakının, HDP ve demokrasi güçlerine yüksek sesle sahip çıkması gerektiğinin altını çizen Demokratik Alevi Derneği (DAD) Eş Genel Başkanı Musa Kulu ise şunları ifade etti: “Türkiye’de halklar inançlar, toplumsal ekonomik birçok sorun var. Bununla ilgili yapılacak tek şey, tüm kesimlerin inancı ile kendi gibi yaşaması, bu şekilde olmazsa Türkiye’nin sorunlarının çözülmesi mümkün değil. Üçüncü yol siyaseti dediğimiz şey aslında yeni bir toplumsal sözleşme bunun dışında bu ülkede hiçbir şeyin barış demokrasi adına ya da gelecek adına bir şey inşa etmesi çok zor görünüyor.”

Kulu, HDP’nin demokrasi ittifakını genişletme mücadelesinin Türkiye halkları için bir çıkış olduğunu kaydetti.(MA)