Turkish citizens living in Germany start casting their ballots at Turkey?s diplomatic missions for the May 14 parliamentary and presidential election, in Frankfurt, Germany, April 27, 2023. REUTERS/Timm Reichert

Türkiye’de 14 Mayıs’ta yapılacak Cumhurbaşkanı ve 28. Dönem Milletvekili Genel Seçimleri için yurt dışındaki Türk vatandaşları oy kullanmaya başladı. Türkiye dışında en çok seçmenin bulunduğu Almanya’da 16 kentte seçmenler uzun kuyruklar oluşturdu.

 Cumhurbaşkanı ve milletvekili seçimleri için yurt dışında kayıtlı Türk vatandaşlarının oy kullanma işlemleri başladı. Bu ülkelerden biri de Türkiye’nin ardından en fazla Türk vatandaşının bulunduğu Almanya.

Almanya, dünyanın en büyük Türk diasporasına ev sahipliği yapıyor ve geçmişte Cumhurbaşkanı Erdoğan’a ve AKP’ye güçlü destek vermiş olan yaklaşık 1,5 milyon Türk vatandaşı, 14 Mayıs’ta Türkiye’de yapılacak seçimler öncesinde oy kullanma hakkına sahip. Almanya’yı 397 bin 86 seçmenin yaşadığı Fransa ve 286 bin 753 seçmenin kayıtlı olduğu Hollanda izliyor.

Oylarını kullanmak isteyenler sabahın erken saatlerinde Türkiye’nin Köln ve Frankfurt Başkonsolosluğu önünde uzun kuyruklar oluşturdu.

Türkiye’nin, Almanya’da Berlin, Hamburg, Hannover, Münster, Essen, Düsseldorf, Köln, Mainz, Frankfurt, Karlsruhe, Stuttgart, Münih ve Nürnberg kentlerinde başkonsoloslukları bulunuyor. Bu kentlerin yanı sıra, Türkiye’nin fahri konsolosluklarının bulunduğu Aachen, Bremen ve Regensburg’da da ilave sandıklar kuruldu.

Bazı seçmenler seçimi, derin bir hayat pahalılığı krizi ve Türk lirasının çöküşünün ardından ülkenin nasıl yönetileceği konusunda potansiyel bir dönüm noktası ve Erdoğan’a neredeyse kontrolsüz bir yetki veren ve parlamentoyu önemli ölçüde zayıflatan 2017 referandumunun bir sınavı olarak görüyor.

‘AVRUPA’DAKİ DURUMU GÖRÜYORLAR’

Reuters’a konuşan seçmen Umur Saman, Almanya’daki hemşehrilerini seçime katılmaya çağırdı. “Avrupa’da yaşıyorlar, Avrupa’daki durumu görüyorlar ve Türkiye’nin gittiği yolu da görüyorlar. Burada Almanya’da elde ettikleri kazanımların Türkiye’de de standart olmasını istiyorlarsa, ülkeleri için sorumluluk almaları ve oy haklarını kullanmaları gerekiyor” dedi.

‘SİSTEMİN DEMOKRATİK OLMADIĞINA İNANIYORUZ

Münih konsolosluğundaki bir diğer seçmen Kemal Göktepe de “Cumhurbaşkanı Erdoğan başkanlık sistemini sürdürmek istiyor. Dolayısıyla bu bir karar: Sistemin tamamen demokratik olmadığına inanıyoruz” ifadelerini kullandı. Almanya’daki Türk seçmenlerin oy pusulalarını teslim etmek için 9 Mayıs’a kadar süreleri var.