Almanya’da siyasetçiye 4 yıl 3 ay hapis cezası verildi
Kürt siyasetçi Kenan Ayaz’ın karar duruşması Hamburg Eyalet Mahkemesi’nde görüldü. Ayaz’a 4 yıl 3 ay hapis cezası verildi. Kurdistanlılar, kararı mahkeme önünde protesto etti
Almanya’nın tutuklama emri üzerine Kıbrıs’tan iade edilen Kürt siyasetçi Kenan Ayaz’ın karar duruşması, bugün Hamburg Eyalet Mahkemesi’nde görüldü. Ayaz, 4 yıl 3 ay hapis cezasına çarptırıldı.
Duruşma öncesinde, mahkeme binası önünde Kenan Ayaz ile dayanışma mitingi düzenlendi.
Hamburg Kenan Ayaz’la Dayanışma Komitesi tarafından organize edilen mitinge onlarca kişi katıldı. Yazar ve kadın hakları aktivisti Anja Flach, Kenan Ayaz’ın mahkemeleri boyunca yaptığı savunmalarda mahkeme heyetine adeta bir insanlık dersi verdiğini söyledi.
“Sadece Ayaz ile değil tüm siyasi tutsaklarla dayanışmamızı gösterelim” diyen Anja Flach, karar ne olursa olsun her zaman Kenan Ayaz ve diğer siyasi tutsakların özgürlüğü için eylemde olacaklarını belirtti.
Öğleden sonra saat 14.15’te görülen karar duruşmasında, mahkeme heyeti, Kenan Ayaz’ın 2018-2019 yılları arasında PKK içerisinde üst düzey sorumluluk aldığı ve bu çerçevede faaliyetler yürüttüğü iddiasıyla 4 yıl 3 ay hapis cezasına çarptırıldığını söyledi.
Ayaz: “Erdoğan’a desteğiniz, şehirlerinizde ölüm olarak geri dönüyor”
Mahkeme heyetinin kararını büyük bir soğukkanlılıkla ve zafer işaretiyle karşılayan Kenan Ayaz, şunları söyledi:
” Vereceğiniz ceza ne olursa olsun, beni özgürlük mücadelemden asla alıkoyamayacaktır. Sizler sadece Türk devletini ve Erdoğan’ı memnun etmek için beni ve arkadaşlarımı yargılıyorsunuz. Erdoğan’a destek vermekle, aynı zamanda DAİŞ teröristlerine de destek veriyorsunuz. Bu destek, Solingen’de ve Mannheim’de halkınıza ölüm olarak geri dönüyor. Bu alçakça saldırılarda yaşamını yitiren insanları saygı ile anarken, yaralılara acil şifalar, ailelere de başsağlığı dileklerimi gönderiyorum. DAİŞ’in ve Erdoğan’ın terörünü görmezden gelen mahkemeleriniz, demokratik yollardan taleplerini dile getirmek isteyen bizleri yargılayarak kendi hukukunuzla çelişiyorsunuz.”
Kenan Ayaz, son olarak kendisini yalnız bırakmayan Kurdistanlılara, Anja Flach şahsında Alman dostlara ve Kıbrıs’ta kendisi için mücadele eden tüm Kıbrıs halkına selam ve sevgilerini gönderdi.
Mahkemenin kararını açıklamasının hemen ardından, salonda bulunan 40 kişilik bir grup, “Bijî Serok Apo” ve “Jin Jiyan Azadî” sloganları atarak tepki gösterdi.
Avukat Kühl: “Karara itiraz edeceğiz”
Mahkeme sonrası konuşan Kenan Ayaz’ın avukatı Stefan Kühl, kararın kabul edilemez ve skandal olduğunu belirterek bir hafta içerisinde karara itiraz edeceklerini söyledi.
Mahkeme boyunca Kenan Ayaz’ın düşüncelerini büyük bir kararlılıkla dile getirdiğini ifade eden Kühl, Ayaz’ın halkının özgürlüğü için mücadele eden bir insan olduğunu vurguladı.
Hamburg Sol Parti Milletvekili Cansu Özdemir, verilen kararın kabul edilemeyecek ve skandallarla dolu olduğunu belirterek, “Mahkeme bu kararla Erdoğan rejimini bir kez daha mutlu etmiştir” dedi.
‘Türk mahkemelerinden farklı değiller’
Siyasetçi Selma Irmak, kararın hiçbir hukuki tarafının olmadığını, cezanın Kenan Ayaz’ın düşüncelerine verildiğini vurguladı. Irmak, Kenan Ayaz’ın asla şiddete bulaşmadığını, düşüncelerini siyaset yoluyla dile getirdiğini belirterek, “Aslında verilen ceza, Kürtlere ‘siyaset yapmayacaksınız, siyaset yapma hakkınızı engelliyoruz’ anlamına gelmektedir” dedi.
Siyasetçi Nihat Akdoğan ise, Alman mahkemelerinin adeta Türk mahkemelerini kendilerine örnek aldığını söyledi. Akdoğan, “Alman savcıların ‘kopyala, yapıştır’ mantığı ile Kürt siyasetçilerini cezalandırması ile Türkiye’de Kürt siyasetçilerin ‘KCK davası’ adı altında yargılanması arasında bir fark göremiyorum. Dünyanın neresinde olursanız olun, Kürt’seniz ve özgürlük mücadelesini savunuyorsanız, bunun bedelini size bir şekilde ödetiyorlar” sözleriyle karara tepki gösterdi.