Amed Eczacı Odası Başkanı: Acil ağrı kesici ve merhemlere ihtiyaç var

Amed Eczacı Odası Başkanı: Acil ağrı kesici ve merhemlere ihtiyaç var
Yayınlama: 14.02.2023

AMED – Adıyaman’da enkaz alanlarında çalışma yürüten Amed Eczacı Odası Başkanı Mahmut Sert, acil ağrı kesici ve merhemlere ihtiyaç olduğunu belirterek, “Gelen yardımlar yeterli koordine olmadığı için ihtiyaç sahiplerine ulaşmıyor” dedi. 

Maraş merkezli 7,7 ve 7,6 büyüklüğündeki depremlerin ardında Adıyaman’da çalışma yürüten Amed Eczacı Odası Başkanı Mahmut Sert, gözlemlerini aktararak, acil ilaç çağrısında bulundu. 

AĞRI KESİCİ KREM VE KAS GEVŞETİCİ

Birkaç yıldır uyarılarını yaptıkları ve üzerinde durdukları ilaç yokluğunun devam ettiğine dikkati çeken Sert, “Bu sorun ulusal ölçekte çözülmüş değil. Ancak biz eczacılar özellikle deprem bölgelerinde ilaç yokluğu yaşanmaması için seferber olduk. Depoların ihtiyaç olan ilaçları deprem bölgelerine yollaması için titizlik gösteriyoruz. Deprem bölgelerinde ağrı kesici krem ve merhemler, kas gevşeticiler, çocuk antibiyotikleri ve şurupları gibi ilaçlara daha çok ihtiyaç duyuyoruz. Tabii kronik hastaların da ilaç ihtiyaçları sürekli olduğu için onlar da devam ediyor” dedi. 

‘KONUM BİLGİLERİNİ PAYLAŞIYORUZ’

Amed Eczacı Odası olarak çok hızlı bir şekilde organize olduklarını dile getiren Sert, “Eczanelerimiz depremden etkilenen tüm illerde sağlık hizmetlerine devam ettiler. Depremzede vatandaşlarımızın ilaç ve tıbbi malzeme ihtiyacının karşılanması için tüm meslektaşlarımız sahalarda ve eczanelerinde aktif olarak çalıştılar, çalışıyorlar. TEB (Türk Eczacıları Birliği) Sahra eczaneleri kurulmasını koordine etti. Açılan Sahra eczanelerinin sayısı çoğaltıldı ve konum bilgileri güncel olarak paylaşılıyor. 

ADIYAMAN’DAN SORUMLUYUZ 

Biz Diyarbakır, Urfa, Mardin ve Batman Ecza Odaları, Adıyaman’dan sorumluyuz. Adıyaman 1 No’lu Sağlık Ocağı bahçesine sahra eczanemizi kurduk. Orada 7/24 meslektaşlarımız sağlık danışmanlığı yapıyoruz. Bizler Diyarbakır’dan her gün Adıyaman’a gidiyoruz. Türk Tabipler Birliği ile koordinasyon sağlayarak eczane hizmetleri yanı sıra sağlık tarama çadırı kurulmasını sağladık. Urfa Tabip Odası burada bir sağlık tarama merkezi kurdu. Kontrolleri yapılan vatandaşlarımızın ilaç ihtiyaçlarını pratik bir şekilde karşılayabiliyoruz” diye konuştu. 

‘KOORDİNESİZLİK ULAŞIMA ENGEL’

Kentteki son durumu da aktaran Sert, şöyle devam etti: “Elbette yaşadığımız süre boyunca aklımızdan çıkmayacak acılara şahit olduk. Enkaz alanlarındaki kurtarma çalışmaları çok yetersiz. Gelen yardımlar yeterli koordine olmadığı için ihtiyaç sahiplerine ulaşmıyor. Yardımların oluşturduğu ekstra trafik burada bazen ambulans geçişlerini bile zorlaştırıyor. Koordinasyon ve irtibat merkezleri yok. Kısacası çok büyük bir felaketle karşı karşıyayız ancak buna denk bir yardım ve kurtarma organizasyonu yok ne yazık ki. Biz eczacılar sahadayız ve ihtiyaç olabilecek tüm görevler için de hazırız.” 

‘MESLEKTAŞIMIZI DEPREMDE KAYBETTİK’

Diyarbakır İl Sağlık Müdürlüğü ile koordineli olarak kentte sağlık taramalarına katıldıklarını vurgulayan Sert, “Yazılan reçeteler o günkü nöbetçi eczanelerimizde karşılanıp toplanma alanlarında hastalara teslim edilmektedir. Raporlu ilaçları enkaz altında kalan ya da ulaşamayan vatandaşlarımız için de bir düzenleme yaptık. Ellerinde ilaç olsa dahi afet tedbirleri kapsamında eczanelerimizden ilaçlarını karşılayabilmekteler. 

İLAÇ YARDIMLARINI BÖLGELERE ULAŞTIRDIK 

Diyarbakır Eczacı Odasını yardım toplama merkezi olarak da koordine ettik. Toplanan yardımları meslektaşlarımız tasnif ederek yeniden doğru şekilde kolileyip ihtiyaç bölgelerine ulaştırdık.  Tüm meslektaşlarımız bu süreçte olağanüstü bir çaba ve duyarlılık gösterdiler. Sizin aracılığınızla bir kez daha onlara teşekkür ediyor, mesleğimizle gurur duyduğumuzu ifade etmek istiyorum” ifadelerinde bulundu. 

ADIYAMAN ECZACI ODASI BAŞKANI YAŞAMINI YİTİRDİ 

Sert, Adıyaman Eczacı Odası Başkanı Ecz. Hüseyin Kemal Taş’ın da deprem de yaşamını yitirdiğini belirtti.