AMED – ÖHD Amed Şubesi, Bursa deplasmanında Amedspor’a yönelik organize ırkçı saldırıda bulunanlar hakkında 8 ayrı suçlamayla suç duyurusunda bulundu. 

Özgürlük İçin Hukukçular Derneği (ÖHD) Amed Şubesi Eşbaşkanı Muharrem Şahin, önceki gün Bursa deplasmanında Amedspor ekibine yönelik organize ırkçı saldırılarda bulunanlar hakkında 8 ayrı suçtan savcılığa başvurdu. Bursa Cumhuriyet Başsavcılığına gönderilmek üzere Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığına teslim edilen suç duyurusu dilekçesinde, şüphelilerin “Halkın kin ve düşmanlığa tahrik veya aşağılama”, “suçu ve suçluyu övme”, “tehdit”, “görevi kötüye kullanma”, “genel güvenliği kasten tehlikeye sokma”, “hakaret”, “kasten öldürmeye teşebbüs”, “kasten yaralama” suçunu işlediklerini belirtti. 

Suç duyurusunda, Bursaspor-Amedspor karşılaşmasında Bursaspor taraftarlarının, 90’lı yıllara 17 bin 500 faili meçhul cinayetlerin işlenmesinde JİTEM’in kaçırılma olaylarında kullandığı beyaz Toros araç ile cinayetleri işleyen JİTEM tetikçilerinden Yeşil kod adlı Mahmut Yıldırım ile JİTEM elemanı Binbaşı Cem Ersever’in fotoğraflarını açtığı hatırlatıldı. Faili meçhul cinayetlerin işlenmesinde Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin (AİHM) birçok yaşam ihlali kararı verdiğine işaret edilen dilekçede, etkin soruşturma yürütülmesi konusunda Türkiye’deki yargın mekanizmasının isteksizliğine vurgu yapıldı. Cezasızlığın suç işlemeyi cesaretlendirdiğinin altı çizilen suç duyurusu dilekçesinde, “1990’lı yıllarda bölgede görev yapmış ve isimleri pek çok insan hakkı ihlalleriyle birlikte anılan fail konumundaki devlet görevlilerinin cezasız kılınmasından alınan cesaretle, bir spor müsabakası sırasında Kürtlere tehdit unsuru olarak gösterilmektedir” denildi. 

‘O FOTOĞRAFLAR KORKUTMA AMACIYLA AÇILDI’

Yeşil ve Ersever’in zorla kaybettirme suçu işlendiğinin sabit olduğu, bunların posterlerinin açılmasını suç ve suçluyu övme kapsamında olduğu belirtilen suç duyurusunda, şüphelilerin faili meçhul cinayetlerde kullanılan Toros aracı ile Yeşil ve Ersever’in posterlerini açmasının mağdurları korkutma amacıyla yapıldığı için tehdit suçunu oluşturduğu kaydedildi. 

‘MÜLKİ İDARE AMİRLERİ GÖREVİ KÖTÜYE KULLANDI’

Suç duyurusunda beyaz Toros, Yeşil ve Ersever’in posterlerinin asılmasında suç ve suçluyu övme ve tehdit suçunun işlenmesine izin veren ve bunu önlemeyen mülki idare, kolluk amiri ve görevlilerinin de görevini kötüye kullanması suçu kapsamına girdiği dile getirildi. 

‘HALKI KİN VE DÜŞMANLIĞA TAHRİK ETTİLER’

Amedspor ekibine yönelik otel ve sahada devam eden ırkçı saldırıda, kullanılan ifadelerin halkı kin ve düşmanlığa tahrik suçu ile hakaret suçu kapsamında olduğu belirtilen suç duyurusunda, şüphelilerin Amed ekibine yönelik fiziki saldırıda kullandıkları havai fişek, mermi ve diğer araçlarla genel güvenliği tehlikeye atma suçu işledikleri ifade edildi. 

‘KASTEN ÖLDÜRMEYE TEŞEBBÜS SUÇU İŞLENDİ’

Amedsporlu oyuculara karşı Bursaspor türbinlerinden el ve sapan kullanılarak atılan cisimler içerisinde taş, buz şişesi, çakmak ve açık vaziyette fırlatılan bıçakların öldürmeye teşebbüs kapsamında olduğu vurgulanan suç duyurusunda, aynı zamanda şüphelilerin bu ve benzeri eylemleriyle kasten yaralama suç işledikleri kaydedildi. 

‘FAİLLER VE EYLEME GÖZ YUMANLAR CEZALANDIRILMALI’

Şüphelilerin tespit edilmesi istendiği suç duyurusunda, “Gerek yayıncı kuruluş ve gerekse de sosyal medyada yer alan görüntü kayıtlarında kasten öldürmeye teşebbüs, kasten yaralama, hakaret, tehdit, genel güvenliği kasten tehlikeye sokma suçu, halkı kin ve düşmanlığa alenen tahrik veya aşağılama, suçu ve suçluyu övme suçlarına bizzat dahil olan failler ile bu eylemlerin gerçekleştirilmesine bilerek veya ihmali davranışlarla sebebiyet veren kamu görevlileri hakkında gerekli soruşturmaların yapılarak cezalandırılmaları için kamu davası açılması talep olunur” denildi. 

Suç duyurusunda, re’sen yapılacak araştırma, inceleme sonucunda tüm şüpheli/şüpheliler hakkında soruşturma başlatılması, soruşturma neticesinde kamu davası açılarak ceza verilmesi talep edildi.