BATMAN – KESK, TİS görüşmelerinde hükümetin açıkladığı teklife karşı iki kentten Ankara’ya yapacağı yürüyüşün Batman ayağı, başladı.

Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK), Toplu İş Sözleşmesi (TİS) görüşmelerinde hükümetin açıkladığı teklife karşı “İnsanca bir yaşam, demokratik, grevli toplu sözleşme için mücadeleyi birlikte büyütüyoruz” şiarıyla Edirne ve Batman’dan Ankara’ya yürüyüş yapma kararı aldı. Yürüyüşün Batman ayağı için Eğitim Sen Batman Şube binası önünde bir araya gelen kamu emekçileri buradan Atatürk Parkı’na yürüyüş düzenledi. KESK Eş Genel Başkanı Şükran Kablan Yeşil ve yöneticileri, Halkların Demokratik Partisi (HDP) ve İnsan Hakları Derneği (İHD) yöneticilerinin de katıldığı yürüyüşün ardından parkta açıklama yapıldı.

Açıklamada, “İnsanca bir yaşam, demokratik grevli toplu sözleşme için mücadeleyi birlikte büyütüyoruz” pankartının yanı sıra “Güvenceli iş güvenli gelecek”, “Mülakat değil liyakat”, “KHK’lar iptal edilsin” ve “İstanbul Sözleşmesi uygulansın” yazılı dövizler açıldı.

16 MİLYON AÇLIK SINIRI ALTINDA

KESK Batman Şubeler Platformu Dönem Sözcüsü Deniz Topkan, milyonların geçim savaşı verdiğini belirterek, “Dünyanın kıskandığını iddia ettikleri Türkiye’de, 84 milyonluk nüfusun 16 milyonuna açlık sınırı, 50 milyonuna ise yoksulluk sınırı altında bir yaşam düştü. Dünyanın kıskandığını iddia ettikleri Türkiye’de, üretime değil, borçlanmaya, betonlaşmaya dayalı insan ve doğa düşmanı model her gün daha yıkıcı hale geldi” diye konuştu.

TEMEL SORUNLAR GÖRMEZDEN GELİNDİ

Hükümetin 12 Ağustos’ta kamu emekçilerine sunulan teklife değinen Topkan, “Üç yıl önce bizzat Cumhurbaşkanı tarafından verilen 3600 ek gösterge sözü hakkında ‘üzerinde çalışacağız’ melalinde bir cümle kurulmuştur. Sayısı son yedi yılda dört kat artarak 550 bine dayanan, yıllardır kadro bekleyen sözleşmeliler konusunda ‘haklarının yeniden düzenlemesi için çalışacağız’ gibi köşeli sözler edilmiştir. Peki, kamu işvereni olan hükümet 12 Ağustos’ta 5,5 kamu emekçisine ve emeklisine ne teklif etmiştir? 3600 ek gösterge ve sözleşmeliler konusundaki içeriği belirsiz, dolayısıyla boş bir vaat sınırını aşmayan cümleleri dışarıda bıraktığımız da hükümetin aslında tek bir teklifi vardır. O da hedeflenen, üstelik hiçbir zaman tutmayan resmi enflasyon rakamlarına göre maaş artışı teklifidir” ifadelerini kullandı.

BİRLİKTE MÜCADELE VURGUSU

Topkan, birlikte mücadelenin önemine değinerek, “Bilin ki bu dönem diğer konfederasyonların özellikle maaş artışı tekliflerinde KESK’in teklifine yakın rakamlar sunar pozisyona gelmesi sizin tabandan yarattığınız baskının eseridir. Ancak bu yeterli değildir. Aslolan, ekonomik, sosyal, özlük haklarımızda yaşadığımız kayıpların doruk noktasına çıktığı bu kritik dönemde taleplerimiz için birlikte mücadelenin yine tabandan büyütülmesidir” dedi.

KESK Eş Genel Başkanı Şükran Kablan Yeşil de görmezden gelinen talepleri için Batman’dan Diyarbakır, Mardin, Urfa, Antep, Adana ve Mersin’e kadar devam edecek bir direniş yürüyüşü başlattıklarını belirterek, “Ücret artışımızı artıracak teklifte yine bir hiç çıkmıştır. Yıllardır taleplerimiz görmezden geliniyor. Milyonlar aç bırakılarak halkları gasp ediliyor. TİS görüşmeleri başlamadan önce hükümet yetkilileri büyüyen Türkiye’den bahsetti. Ancak masaya gelindiğinde ise bunu göremedik” şeklinde konuştu. Yeşil, hakları için alanda olmaya devam edeceklerini belirterek, “Hak verilmez alınır” dedi.

Yapılan konuşmaların ardından kamu emekçileri, alkış ve zılgıtlar eşliğinde araçlarına binerek Diyarbakır’a doğru yola çıktı.