Birleşik Metal-İş öncülüğünde Ankara’ya yürümek isteyen metal işçileri, sendika yönetimi ve desteğe gelen diğer tüm sendika temsilcileri polis tarafından gözaltına alındı.

DİSK’e bağlı Birleşik Metal-İş sendikasına üye oldukları için patron tarafından tazminatsız şekilde işten atılan ve ücretsiz izne çıkarılan Systemair HSK, Özer Elektrik ve Baldur fabrikaları işçilerinin Ankara’ya doğru başlatacakları yürüyüş Kocaeli Valiliği’nin kararıyla engellendi.

Aralarında Birleşik Metal İş Sendikası Genel Başkanı Adnan Serdaroğlu’nun da olduğu 99 metal işçisi ve desteğe gelen sendika ve siyasi parti üyeleri gözaltına alındı. Gözaltına alınanlar arasında Birleşik Metal İş Sendikası Yönetim Kurulu üyeleri, sendikanın Gebze şubesi yöneticileri ve temsilcileri ile metalcilere desteğe gelen Nakliyat İş Sendikası Başkanı, Limter İş Sendikası Başkanı ve Bağımsız Maden İş Sendikası örgütlenme uzmanları Kamil Kartal ve Başaran Aksu da var. 

Gözaltına alınan isimlerden Emek Partisi Kocaeli İl Başkanı Arzu Erkan, Evrensel’e verdiği bilgide 3 otobüsün polisin gözaltına aldığı kişilerce doldurulduğunu ve Gebze ilçe Emniyet Müdürlüğüne götürüldüklerini belirtti.

YÜZ KIZARTICI SUÇ SEBEBİ: SENDİKAYA ÜYE OLMAK

Sabah 10:00′ da Birleşik Metal-İş 1 No’lu Şube binası önünde bir araya gelen işçilerin sendikaya üye oldukları gerekçesiyle nasıl işten çıkarıldıklarını Genel Başkan Adnan Serdaroğlu, “Özer Elektrik işçileri orada 120 günü aşkın süredir neler yaşadılar, gelsinler size anlatsınlar. Onlarca işçi yüz kızartıcı suçtan dolayı tazminatsız olarak işten çıkartıldı. Yüz kızartıcı suçu da ne biliyor musunuz: Sendikaya üye olmak. Sendikaya üye oldu diye yüz kızartıcı suç işlemiş oluyor bu insanlar” şeklinde anlattı.

‘EY ÇALIŞMA BAKANI, SEN BU YASALARI UYGULAMAKLA YÜKÜMLÜSÜN!’

Polisin zor kullanarak işçileri engellemesi üzerine konuşan Birleşik Metal-İş Genel Başkanı Adnan Serdaroğlu, “Buradan Kocaeli Valisi’ne saygılarımızı sunuyoruz. Vicdanından şüphemizin olmadığı sayın Vali, bütün metal işçilerinin size selamı var! Sanayi bölgesinin göbeğinde işçilerin uğradığı haksızlığa ses çıkarmayan Çalışma Bakanı’na saygılarımızı sunuyoruz. Adaleti bir tarafa bırakan, kalkınmayı dış güçlere teslim etmeye çalışan AKP iktidarına da metal işçilerinin selamını gönderiyoruz” dedi

Serdaroğlu, “Türkiye’nin en büyük, en gelişmiş sanayi sitesinde bir ayıp yaşanıyor ve buna göz yumanlar hesap verecek. ‘Çarklar dönmeli, Kovid’e rağmen işçilerin çalışması lazım, bir fabrikada işçiler hastalanırsa karantina altında hasta hasta çalışması lazım’ deniliyor. İşçilerin Kovid’e yakalanma oranı bütün toplum kesimlerinin çok çok üstünde. Bu işçiler anayasal hakkını kullandığı ve sendika üyesi olduğu için düşük ücrete mahkum ediliyor, ücretsiz izne çıkarılıyor, işten atılıyor. Ey Çalışma Bakanı, sen bu yasaları uygulamakla yükümlüsün! Sadece sendika üyesi olduğu için işçiye her türlü baskı yapılıyor. Bu mu adalet, bu mu demokrasi, bu mu insan hakları, bu mu özgürlükler!” ifadelerini kullandı.

Yürüyüşe başlamak için Gebze’de Birleşik Metal-İş 1 No’lu Şube binası önünde bir araya gelen işçilere karşı polis zor kullandı. Birleşik Metal-İş Gebze 1 No’lu Şube Sekreteri ve 2 işçi gözaltına alındı. İşçiler polise; “İşçiye uzanan eller kırılsın” sloganıyla karşılık verdi.

Birleşik Metal-İş sendikasının Gebze 1 No’lu Şube binasının önünde buluşan işçiler “Sendikalaşma hakkı istiyoruz” pankartı açtı. 

Dün yürüyüşü engelleyen Kocaeli Valiliği’nin kararı neticesinde polisler işçileri fiziki mesafeye uymaları konusunda uyardı. Ardından “Valilik kararı olduğu” gerekçesiyle işçileri engellemeye ve sıkıştırmaya başladı. Çıkan arbedede polis kalkanlarla ve coplarla işçilere zor kullandı.Gebze 1 no’lu şube sekreteri  Muhammet Hanefi Orhan ve HT Solar işyeri temsilcisi Mesut Soykal.gözaltına alındı. İşçilerin ikinci kez polis barikatına yüklenmesi sonucunda ise 8 işçi daha gözaltına alındı.

Polis müdahalesinin ardından oturma eylemi başlatan metal işçileri gözaltılar bırakılana kadar oturma eylemine geçti. Saat 15.00’da fabrikalardan çıkan metal işçileri de şube binası önüne gelecek.

Kocaeli Valiliği, işçilerin yürüyüş kararı almasının ardından salgın gerekçesiyle kentte 30 gün boyunca gösteri ve yürüyüş yasağı ilan etmişti.