Avukata yönelik polis şiddetine kitlesel tepki!  

Avukata yönelik polis şiddetine kitlesel tepki!  
Yayınlama: 25.04.2022

 Avukatlara dönük polis şiddetine tepki gösteren TBB Başkanı Erinç Sağkan, Avukatlara dönük şiddetin yurttaşın savunma hakkına yönelik saldırı olduğuna  belirterek, 3 ayda 21 avukatın yaralandığını 3’nün ise öldürüldüğünü, 2022 yılında  ise 7 avukatın  da intihar ettiğini söyledi.

Batman Barosu, Batman Adliyesi’nde bir tutukluya yönelik yaşanan işkenceye karşı çıkan avukat Orhan Alphan’ın polisin şiddetine maruz kalmasına ilişkin adliye önünde basın açıklaması yaptı. Açıklamaya Baro Başkanı Av. Erkan Şenses, Türkiye Barolar Birliği Başkanı (TBB) Başkanı Erinç Sağkan, Adıyaman, Ağrı, Bingöl, Bitlis, Hakkari, Mardin, Muş, Diyarbakır, Urfa, Şırnak ile Van Baro Başkanları  ve çok sayıda avukat cübbeleriyle katılırken, eylemde “Avukat Orhan Alphan’a yönelik polis şiddetini lanetliyoruz” pankartı taşındı.

Katılımın yoğun olduğu açıklamada konuşan Batman Barosu Başkanı Erkan Şenses, Orhan Alphan’a yönelik gelişen polis şiddetini hatırlatarak, “Saldırı sonucu burnu ve dişinde kırıklar oluşan meslektaşımızın polis memuru hakkında şikayette bulunmasına rağmen, polis memuru hakkında gözaltı ve tutuklama tedbirleri uygulanmamıştır. En basit suçlarda dahi gözaltı ve tutuklama tedbirlerine başvurmaktan çekinmeyen yargı makamlarının görevi başındaki bir avukata yönelik şiddete “sessiz kaldığı” görüntüsü veren son kararı kabul edilemez. Yargı makamları kimseye imtiyazlı bir zümre muamelesi yapamaz, yapmamalıdır” dedi.

İŞKENCE VE KÖTÜ MUAMELE

İdari ve yargısal makamların kolluk görevlilerinin görevi kötüye kullanma, işkence ve kötü muamele suçlarında yaptığı açıklamalarda kullandığı dilin soruşturmanın seyrini önemli derecede etkilediğine işaret eden Şenses, “ Bu noktada Batman Cumhuriyet Başsavcılığı’nın 15 Nisan 2022 tarihli basın açıklamasına da dikkat çekmek isteriz. Bu açıklama soruşturmanın seri, tarafsız ve etkili olması kriterlerine uygun olmayacağını daha şimdiden göstermiştir. Polise yönelik kötü muamele ve şiddet iddialarında bulunan yurttaşların karşı suçlamalara maruz bırakılması Türkiye adliyesinin bir gerçeği olmasına rağmen özellikle olayın karşılıklı darp olduğunun ‘iddia’ değil bir “olgu” olarak sunulması soruşturma makamı olan Başsavcılığın bu soruşturma kapsamında tarafsızlığını yitirdiğini göstermektedir” ifadelerini kullandı.

 POLİS MEMUR HALEN GÖREVDE

Saldırının üzerinden 10 gün geçmesine rağmen polis memurunun hala görevinin başında bulunması ve Batman Valiliği’nin kamuoyuna polis memuru hakkında bir idari soruşturma başlatıldığına ilişkin açıklamada bulunmamasın en az polis şiddeti kadar vahim bir durum olduğunu belirten Şenses, “ Bu durum ilgili polis memurunun kurumsal bir cezasızlıktan faydalandığı ihtimalini düşündürmektedir. Avukatların mesleki faaliyetlerini yerine getirdikleri adliye binalarında bile güvende olmadıkları, burada bile şiddete maruz kalabildikleri bir toplumda yurttaşların hak arama özgürlüğünden bahsedilemez” dedi.

3 AYDA 21 AVUKAT YARALANDI

Ardından konuşan TBB Başkan Erinç Sağkan 3 ayda 21 avukatın yaralandığını 3’nün ise öldürüldüğünü hatırlatarak, 2022 yılında  ise 7 avukatın  intihar ettiğini söyledi. Avukatların içinde bulunduğu vahim duruma polis şiddetinin de eklendiğini kaydeden Sağkan, “Kolluk tarafından şiddete maruz akalan meslektaşımızın yanındayız. Avukatların yaşandığı sorunlar için mecliste grubu bulunanlar  ile avukatlar gününde görüştük. İnsani ve vicdani talebimiz maalesef reddedildi.  Şırnak’ta ve Batman’da yaşanan şiddet vakası mecliste dile getirdiğimiz talebin neden reddedildiğinin bir göstergesidir. Biz kimseden ayrıcalık beklemiyoruz. Avukata dönük şiddet yurttaşın savunma hakkına yönelik saldırıdır” ifadelerini kullandı.

Polis şiddetine maruz kalan Avukat Orhan Alphan ise dayanışmada bulunan meslektaşlarına teşekkür ederek,  sonuç alınıncaya kadar olayın takipçisi olacaklarını söyledi.

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.