HDP Kadın Meclisi Sözcüsü Ayşe Acar Başaran, “çocuğun nitelikli cinsel istimarı” suçundan tutuklanan MHP Diyarbakır İl Başkanı Cihan Kayaalp’e dair Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Derya Yanık’a “İstismar suçunun işlendiği yerde bulunan kişiler de soruşturmaya dahil edilmiş midir” diye sordu.

Halkların Demokratik Partisi (HDP), Kadın Meclisi Sözcüsü ve Batman Milletvekili Ayşe Acar Başaran, “çocuğun nitelikli cinsel istimarı” suçlamasıyla tutuklanan MHP Diyarbakır İl Başkanı Cihan Kayaalp’e ilişkin, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Derya Yanık’ın yanıtlaması istemiyle Meclis Başkanlığı’na soru önergesi sundu.

‘İstismar 4 ay devam etmiş’

MHP’nin 16 Haziran’da Diyarbakır İl Başkanlığı’nı feshetmesinin ardından gözaltına alınan MHP İl Başkanı Cihan Kayaalp’in, “çocuğun nitelikli cinsel istimarı” suçlamasıyla tutuklandığı hatırlatılan önergede, “Basına yansıyan haberlere göre istismar suçu MHP’ye yakın gençlerin gittiği ve Cihan Kayaalp’in makam odasının da bulunduğu iddia edilen bir yerde 4 ay boyunca devam etmiş, çocuk bu durumu ailesine ve okuduğu okulun müdürüne söylemiştir. Cinsel istismara maruz bırakılan çocuğun okuduğu okulun müdürü, bu suçtan haberdar olduktan sonra hemen adli makamlarla paylaşmıştır” denildi.

Ayşe, Bakan Derya’nın şu soruları yanıtlamasını istedi:

“* Bakanlığınız MHP Diyarbakır İl Başkanı Cihan Kayaalp’in 16 yaşında bir çocuğu dört aydır sistematik olarak istismar ettiğinden haberi var mıdır?

*Bakanlığınıza bu durumu bildiren bir şikayet ulaşmış mıdır? Şikayet tarafınıza ne zaman ulaşmıştır?

*İstismarın gerçekleştiği ve Cihan Kayaalp’in makam odasının da bulunduğu söylenen yer neresidir?

*Söz konusu yapı içerisinde etkin ve geniş bir soruşturma başlatılmış mıdır?

*İstismar suçunun işlendiği yerde bulunan kişiler de soruşturmaya dahil edilmiş midir?

*İstismara maruz bırakılan çocuğun korunması adına Bakanlığınız ne gibi önlemler almıştır?

*Son 5 yılda Diyarbakır’da kaç çocuk istismarı suçu işlenmiştir? Bu suçların kaçında fail ceza almıştır?”