Balıkesir İl Kongresi’nde konuşan DEVA Partisi Genel Başkanı Babacan, daha önce ilan edilen imar barışı ile kuralsız yapılaşmanın üzerinin örtüldüğünü söyledi.

Demokrasi  ve Atılım Partisi (DEVA) Genel Başkanı Ali Babacan, “Hukuk devletinde ruhsatsız bir yapının inşaatına izin verilmez. Kimse buna cüret edemez. Kural varsa o kural uygulanır. Hukuk devletinde depremle ilgili yönetmelik varsa, o kurallara uygun yapılan binalara insanlar taşınır. Bina o kurala uygun yapılmadıysa, o binada oturulmasına izin verilmez” dedi.

Babacan, partisinin 1. Olağan Balıkesir İl Kongresi’nde konuştu. İmar barışına tepki gösteren Babacan İzmir deprem faciasının sebebinin hukuk devletinin kurallarının uygulanmamasından kaynaklandığını belirtti.

Babacan şunları söyledi: “Hukuk devletinde ruhsatsız bir yapının inşaatına izin verilmez. Kimse buna cüret edemez. Kural varsa o kural uygulanır. Hukuk devletinde depremle ilgili yönetmelik varsa, o kurallara uygun yapılan binalara insanlar taşınır. Bina o kurala uygun yapılmadıysa, o binada oturulmasına izin verilmez.

İNŞAAT SÖZ KONUSU OLUNCA RANT GÖZLÜĞÜ TAKIYORLAR

Özellikle inşaat sektörü söz konusu olunca devlet adına yetki kullanan, ister merkezi hükümet olsun ister belediyeler olsun, hemen rant gözlüklerini takıyor. “Dur bakalım burada ne rant var” diye bakıyorlar. Hukuk unutuluyor, kural unutuluyor. Herkes “kendi şahsi çıkarım ne olacak” diye bakıyor projelere. Yazık günah. 100’ün üzerinde vatandaşımız hayatını kaybetti.

KEŞKE DEME LÜKSÜNÜZ YOK

Daha önceki depremlerde müteahhitleri suçlayanları görmüştük ama hayatını kaybeden vatandaşları suçlayanları ilk defa görüyoruz gerçekten. “Keşke” diyerek bu ülkeyi yönetemezsiniz. Devlet görevini yapamıyorsa, vatandaşını dayanıklı konutta oturtacak şekilde kurallarını işletemiyorsa, depreme karşı önlem almıyorsa “keşke” deme lüksü yoktur. İyi bir şey varsa kâra ortak, zarar varsa kenara çekilip “keşke” diyor. Sorumluluktan kaçıyor ama kaçamazsınız. Biz sizin bu sorumluluklardan kaçmanıza izin vermeyeceğiz. Ne zaman sorumluluklardan kaçacak gibi yapsanız, sorumlu ve ortak olduğunuzu tekrar tekrar hatırlatacağız. İnsanların evi başına yıkılmışken, insanlar yakınlarının acısını yaşarken “keşke” deme lüksünüz yok.

İMAR BARIŞI HUKUKSUZLUĞU KALIN BİR YORGANLA KAPATMAKTIR

Eğer illa “keşke” diyeceksek; bu imar barışı büyük bir yanlıştır, büyük bir hatadır. Yıllarca birikmiş yapı stokuyla ilgili ne kadar problem ve hukuksuzluk varsa, tamamının üzerini kalın bir yorganla kapatıyorsunuz. İzmir bu konuda en yüksek oranda imar barışı başvurularının olduğu bir şehir maalesef.” (ANKA)