Barınamayan öğrenciler: Sokakta olmaya devam edeceğiz

Barınamayan öğrenciler: Sokakta olmaya devam edeceğiz
Yayınlama: 24.09.2021

İktidarın yanlış politikaları sonucu barınamadıklarını dile getiren üniversiteli öğrenciler, talepleri karşılanana kadar sokaklarda olacaklarını söyledi.

Fahiş kira ve yurt ücretler nedeniyle barınma sorunu yaşayan öğrencilerin birçok kentte başlattığı protesto eylemleri devam ediyor. Eğitim ve Bilim Emekçileri Sendikası (Eğitim Sen) İzmir Üniversite Şubesi’nin 2021 verilerine göre, kentte 6 devlet üniversitesinde yaklaşık 170 bin öğrenci eğitim görüyor. Kredi Yurtlar Kurumu’nun (KYK) kentte bulunan 22 öğrenci yurdundan, her 10 öğrenciden sadece 1’i yararlanabiliyor. KYK yurduna alınmayan öğrenciler, kira fiyatlarının düşürülmesini, yurt sayısının artırılmasını, yaşam koşullarının iyileştirilmesi ve geçinebilecekleri burs talep ediyor. İzmir’de nöbetlerini 4’üncü gününde Buca ilçesinde bulunan Hasan Ağa Parkı’nda sürdüren öğrenciler, talepleri karşılanmayana kadar eylemlerini sonlandırmayacaklarını söyledi.

KÖTÜ YAŞAM KOŞULLARI

Ege Üniversitesi Gazetecilik bölümü öğrencisi Yağmur Varol, KYK yurtlarında yaşam koşullarının kötü olduğunu belirterek, “Yurtlarda 6 kişilik odalarda kalıyoruz. Yemekler çok kötü, binlerce öğrenci aynı banyoyu kullanıyoruz. Ayrıca yurt fiyatları çok yüksek” dedi.

BURS 650 YURT 400 TL

Ev ve yurt fiyatlarının çok yüksek olması nedeniyle sokakta kaldığını belirten Varol, “Artan yurt ve ev fiyatları nedeniyle sokakta kaldım. Bu durum eğitim hayatımızı olumsuz etkiliyor. Fahiş fiyatları çok yüksek ne kiralık ev tutabiliyoruz nede yurtlarda kalabiliyoruz. KYK aylık aldığımız kredi bursu 650 TL, aylık yurt parası 400 TL. Birçok öğrenci okulu dondurmak zorunda kaldı. Temel eğitim hakkımız bu şekilde elimizden alınıyor” ifadelerini kullandı.

Taleplerinin çok açık olduğunu söyleyen Varol, özel yurtların devlet yurduna dönüştürülmesi, ev kiralarını denetlenmesi, yurtlarda koşulların iyileştirilmesi gerektiği çağrısında bulundu.

EĞİTİM KOŞULLARI

Ege Üniversitesi Radyo ve Televizyon Bölümü öğrencisi Derya Emrah, üniversite öğrencilerinin ekonomik sorunlar nedeniyle barınamadıklarını dile getirdi. Emrah, “KYK yurtlarının ücretlerinin artması ve buna paralel olarak öğrenim kredisine zam yapılmaması, büyük bir sorundur. Barınma sorunuyla karşı karşıya kaldığımızdan dolayı hakkımızı aramak için sokakta eylemdeyiz. Eğitim koşullarımızı iyileştirmek zorundalar. Taleplerimiz karşılamayana kadar sokaklarda olmaya, mücadele etmeye, öğrencilerle birlikte dayanışmayı büyütmeye devam edeceğiz” diye konuştu.

‘SORUMLUSU İKTİDAR’

Emrah, yaşadıkları barınma sorununun iktidarın yanlış eğitim politikalarının sonucu olduğunu vurgulayarak, şunları söyledi: “Bu durumun sorumluları bizden geleceğimizi çalmaya çalışan iktidardır. Bizi KYK kredisiyle borçlandırıp, işsizlikle terbiye etmeye çalışıyor. Barınmak için hem okuyup hem çalışmak zorunda kalıyoruz. İktidarın barınma sorununu çözeceğine inanmıyorum. Bu nedenle bizler üniversiteli öğrenciler olarak, ortak fikirle böyle bir eyleme karar verdik. Barınma ve diğer eğitim sorunlarımız çözülmeyene kadar sokakta eylemimiz devam edecektir. Bütün üniversiteli arkadaşlarımızı eylemimize çağırıyorum ve desteklerini bekliyoruz.”

FAHİŞ FİYATLAR

9 Eylül Üniversitesi Hukuk Fakültesi öğrencisi Lümen Zengi, fahiş fiyatlar nedeniyle ekonomik olarak zorlandıklarını belirterek, şunları ifade etti: “Yolsuzluk nedeniyle ülkede ekonomik kriz var. Bunun faturasını bizden çıkarmaya çalışıyorlar. 128 milyar doları bir yerlere vereceklerine, bize yurt yapabilirlerdi. Eğitim planlamasında sorunlar yaşıyoruz. Barınamıyoruz, bu durum ciddi bir sorun olarak karşımıza çıkıyor.” (MA)

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.