The American Prospect isimli internet sitesi, Barzani ailesinin ABD’de biriktirdiği servet ve gayrımenkullerinin dökümünü yayınladı. Oligarkların, diktatörlerin ve ülkesinde servet kaçıran politikacıların adresi olan bir emlak şirketinin önde gelen müşterisi olan Neçirvan Barzani’nin, işlemleri eşi, kardeşi ve akrabaları üzerinden yürüttüğü kaydedildi. 

ABD’de oligarkların, vergi kaçakçıların, para aklayıcıların ve ülkesinde servet kaçıran politikacıların adesi olan Withers’ın en önemli müşterileri arasında Federe Kürdistan’ı yöneten Barzani ailesinin olduğu ortaya çıktı. Virginia emlak avukatı Dan Withers, web sitesinde paranın görünmez hale getirebildiğini iddia etti. Offshore şirketlerden özel tröstlere kadar, “anonimliğin ve sorumluluktan kaçmanın büyük önem taşıdığı” mega zengin müşterilerine “yenilikçi yasal stratejiler” sunulduğu yazıldı. Şirketin sunmuş olduğu hizmet, özellikle vatandaşlarının ne kadar para çaldıklarını keşfetmesini engellemesi gereken yabancı diktatörler ve yozlaşmış politikacılar için çekici oluyor. “Rusya’nın Ukrayna’yı işgalinden bu yana, finansal gizlilik endüstrisinin yol açtığı zarar daha fazla dikkati çekti, ancak parası saklanacak tek kişi Rus oligarkları ve savaş suçlularının olmadığı”nı The American Prospect’ta yazan Zack Kopplin ve Basma Humadi, Withers’ın müşterilerinden birinin Kürdistan Bölgesel Yönetimi Başkanı Neçirvan Barzani’nin ailesi olduğunu kaydetti.

‘YARI MONARŞİ YÖNETİM

Barzani ailesinin Federe Kürdistan’ı nesiller boyunca yarı monarşi olarak yönettiğini ve sahte olduğunu ileri sürdüğü petrol, telekom ve emlak anlaşmalarından büyük servet biriktirdiğini yazıya taşıyan Kopplin ve Humadi, “Aralık ayında The American Prospect, Kürdistan Bölgesel Yönetim Başbakanı olarak görev yapan kuzeni Mesrur Barzani’nin Miami’deki sekiz haneli bir emlak yatırımını gizlemek için Amerikan kurumsal gizlilik yasalarını nasıl istismar ettiğini ortaya çıkardı. Barzani iddiaları yalanladı. Barzaniler komşu bir ülkeyi işgal etmemiş olabilir, ancak WikiLeaks tarafından sızdırılan Dışişleri Bakanlığı notları, Kürt devletinin sistematik yolsuzlukla nasıl çalıştığını belgeledi” diye belirtti.

Kürdistan Yönetim Başkanı Neçirvan Barzani de kuzeni (Mesrur) gibi denizaşırı gizli mülklerle bağlantılı olduğunu belgeleyen iki gazeteci, “Ancak, adı doğrudan sahiplik belgelerinin hiçbirinde görünmüyor. Bunun yerine, bu varlıklar, çalışanlar, arkadaşlar ve aile dahil olmak üzere karmaşık vakıf fonları ve aracı sistemlerin arkasına gizlenmiş durumda” diye yazdı.

‘300 MÜLK TESPİT EDİLDİ’

Makalede, Neçirvan Barzani ve ailesinin hileli yollarla biriktirdiği servete ilişkin şunlar ifade edildi:

“Finansal gizliliği kolaylaştıran veya bir mülkün gerçek sahibini gizlemek için bir şirket veya mülkün üzerine isimlerini koyan kişileri tanımlamak için İngilizce’de tam da bunu ifade eden bir kelime yok. Sanat tüccarlarından muhasebecilere kadar çok çeşitli insanlar bu hizmetleri sağlayabilir ve yaptıkları işin gerçek mekaniği hukuk dilinde kamufle edilir. Ancak Brezilya, yolsuzluk skandalı geçmişi olan başka bir ülkenin vatandaşları için bu işi tanımlamanın basit bir yolunu buldu. Bu tür finansal vekiller, Portekizce’de ‘portakallar’ anlamına gelen laranjas olarak ifade ediliyor. Brezilya veya Amerika Birleşik Devletleri’nden Rusya ve Irak Kürdistanı’na kadar birçok yolsuzluk planının ortak noktası, bunların laranja endüstrisi tarafından gizlenmiş olmalarıdır.

Ne Withers ne de Neçirvan Barzani’nin temsilcileri yorum taleplerine yanıt vermedi ve herhangi bir yasanın çiğnendiği de açık bir şekilde ortaya çıkmış değil, ancak Kürt Başkanının çok sayıda laranjası var gibi görünüyor. The American Prospect, McLean, Virginia ve Dubai arasında, akrabaları ve ortaklarıyla bağlantılı dokuz rakamlı figürler değerinde yaklaşık 300 mülk tespit etti.

AKRABALARI ÜZERİNDEN KONTROL EDİYOR

Yolsuzluğun izi, Kuzey Virginia’daki bir Konfederasyon askerinin adını taşıyan bir cadde olan Mottrom Drive’da başlıyor. Görünüşe göre laranja avukatı Withers, bu caddede toplu olarak 20 milyon dolardan fazla değere sahip yanyana dört mülkün sahiplerini gizlemek için büyük çaba sarf etti.

Bu bir kaç katmanlı bir gizlilik hali. Bölge tetkikçisinin web sitesinde mülklerin sahiplerinin adları ya Withers tarafından bir mütevelli olarak yazılıyor ya da ‘istek üzerine alıkonuldu’ şeklinde yazılıyor. Dört mülkün fiziksel tapuları gösteriyor ki bu mülkler iki yaşayan akraba olan Mottom Trust ve Dulany Trust yanı sıra bir de anonim şirket tarafından kontrol ediliyor. Bu tertibatın tamamı ise Withers tarafından işletiliyor.

EŞİNİN ADINA KAYITLI

Bu işlevsel bir gizleme metodu olsa da eski kayıtlar satın almalarla bağlantılı gerçek bir kişinin adını ortaya koyuyor. Mülklerden birinin, Nabila Mustafa tarafından Mottrom Trust’a devredildiği görülüyor. Bu bile bir saptırma aslında. Mustafa’nın bir diğer adı da Nebila Barzani. Kürt Başkanının eşidir.

KARDEŞLERİNDEN BİRİNİN ADI GEÇİYOR

Benzer bir ağ da, çevrede bölgedeki diğer varlıkların alım satımıyla ilgili. Aynı avukatın yardımıyla, 3 milyon dolar değerinde en az iki mülk daha Blue Ridge Trust adlı bir araçtan geçti. Yine, sahiplerinin isimleri çevrimiçi olarak saklandı, ancak bu fon Jameel Sindi adında bir adam tarafından işletiliyordu. Barzanileri tanıyan bir kaynak, Sindi’nin Kürt Başkanının bir çalışanı olduğunu doğruladı ve bu da onu neredeyse kesinlikle başka bir laranja yapıyor. Sindi ayrıca avukat Withers’a üçüncü bir mülkü 1 milyon dolara yakın bir fiyata satın alması için bir vekaletname verdi. Son mal grubu gibi bunlar da Neçirvan Barzani’nin yakın bir akrabasıyla bağlantılı. Blue Ridge Trust’a mülk aktarıldığını gösteren belgelerde, kardeşlerinden birinin adı geçiyor.

24 milyon dolar çok büyük bir para, ancak yurtdışında tutulan başka bir laranja mülkü grubuna kıyasla ciklet parası sayılır.

TEYZESİNİN EŞİ ÜZERİNDE 288 DAİRE

Gelişmiş Savunma Araştırmaları Merkezi tarafından elde edilen Dubai mülk verilerinin sızdırıldığı bir hesap defterine göre, Kürt Başkanının merhum teyzesinin kocası Salar Hakim, şehirdeki en büyük Iraklı mülk sahibi. The Grand’daki birimlerin yaklaşık altıda biri de dahil olmak üzere, şehir genelinde en az 288 farklı gökdelen dairesiyle bağlantılı. (İletişime geçildiğinde, Hakim mülklere sahip olduğunu doğruladı, ancak başka bir yorum yapmayı reddetti.)

100 MİLYON DOLAR GÜZERİNDE GELİR VAR

Bu varlıklara kesin bir fiyat koymak zor, ancak Hakim’e ait olanlarla karşılaştırılabilir en ucuz mülkler yüz binlerce dolar değerinde. Diğerleri için çok daha uçuk miktarlar söz konusu. Kürt cumhurbaşkanının amcasının tüm hisseleri kesinlikle en az 100 milyon doların üzerinde ve her ay milyonlarca kira getirebilir.

Hakim’in böyle bir servete sahip olabilmesi için nasıl bri meşru sebep olabilir hayal etmesi bile güç. Kendisi başarılı bir bankacı ve Kürdistan Uluslararası İslam Bankası’nın başkanı, ancak bankanın belgeleri, kâr elde ettiğini veya liderliğine bu alımları dalgalandırabilecek türden bir maaş ödediğini göstermiyor. Mülklerin meşru bir banka yatırımı olması da makul görünmüyor. Bankanın en son mevcut yıllık raporu, sahip olduğu tek mülkün Irak Kürdistanı içinde olduğunu ve yaklaşık 16 milyon dolar değerinde olduğunu gösteriyor.

SAHTE SÖZLEŞMELERLE PARA SAKLIYOR

Ancak, hileli sigorta piyasalarından, petrol kaçakçılığından veya sahte sözleşmelerden para saklamaya yönelik bir laranja planı tam olarak böyle görünebilir. Hakim’in mali durumu, akrabalarınınkiyle iç içedir. Kürt Başkanının kardeşlerinden bir diğeri, Hakim’in bankasının bir kısmına sahip ve başkanın oğlu, bankanın 30 milyon doların üzerinde hissesini sattı.

ABD SUÇLULAR İÇİN CENNET OLMA YOLUNDA

Amerika Birleşik Devletleri, kleptokratların, narko kaçakçılarının ve silah tacirlerinin isimsiz parasıyla ağzına kadar doldurulmuş bir sonraki Birleşik Arap Emirlikleri olmak istemiyor. Ancak Kürt Başkanının ailesinin gizli Amerikan mülklerini stoklamak için kullandığı stratejiler, Amerikalılar ve Ruslar da dahil olmak üzere diğer oligarkların burada kendi servetlerini gizlemek için kullandıkları araçlarla aynı. Suç ve yolsuzluk için başka bir büyük uluslararası cennet olma yolundayız.

Neyse ki, bazı reformlar masada. Laranjaları yasaklamak ve Amerika Birleşik Devletleri’ndeki her mülkün ve şirketin intifa hakkı sahiplerinin tam olarak kamuya açıklanmasını talep etmek en iyi adım olacaktır, ancak daha iyi bir adım, ENABLERS Yasasıdır. Pandora Belgelerinin yayınlanmasından sonra birkaç Kongre üyesi tarafından tanıtılan ENABLERS Yasası, laranjaların müşterileri üzerinde temel durum tespiti yapmasını gerektirecek. ABD Uluslararası Şeffaflık Ofisi Savunma Direktörü Scott Greytak, ‘Bir müşteri gelir ve sizden bir şirket kurmanızı isterse veya bir mütevelli olarak hizmet etmenizi isterse, kiminle uğraştığınızı bilmelisiniz. Bu da en azından, kara para aklama ve yolsuzluğun finansmanına karşı korunmak için onlar hakkında önemli bilgileri toplayıp Hazine’ye raporlamak anlamına geliyor.’

Batı’nın Putin ve oligarklarına para sağlamakta oynadığı rol, yolsuzluğu kolaylaştırmak için kullanılan mali gizliliğin, küçük bir ‘iyi hükümet’ sorunundan çok daha fazlası olduğunu her türlü şüphenin ötesinde kanıtladı. Adalet Bakanlığı, Rus yolsuzluğuna odaklanmak için yeni bir görev gücü oluşturdu, ancak süreçte diğer kleptokratları hedef almaları için her neden var. Greytak, ‘Bu çabaların belirli bir ülkenin yozlaşmış liderlerinin kirli paralarına ve varlıklarına el koymakla bitmesine izin vermeyelim. Halklarından çalan ve bu parayı Amerika Birleşik Devletleri’ne aklayan tüm insanların peşine düşelim’.”