Başaran: Newroz’u kutlayanların mücadelesiyle tecrit kırılacak

Başaran: Newroz’u kutlayanların mücadelesiyle tecrit kırılacak
Yayınlama: 26.03.2022

HDP Kadın Meclisi Sözcüsü Ayşe Acar Başaran, Kürt sorununda muhatabın PKK Lideri Abdullah Öcalan olduğunu belirterek, Öcalan’a uygulanan tecridin Newroz alanlarını dolduranların mücadelesi ile kırılabileceğini söyledi. 

Anadolu Yakınlarını Kaybedenlerle Dayanışma Derneği (ANYAKAY-DER) ve Marmara Tutuklu ve Hükümlü Aileleriyle Yardımlaşma Derneği (MATUHAY-DER), Sancaktepe’de bir restoranta tutuklu aileleriyle bir araya geldi. Buluşmaya, Özgür Kadın Hareketi (TJA) aktivistleri, Halkların Demokratik Partisi (HDP) Kadın Meclisi Sözcüsü Ayşe Acar Başaran, HDP İstanbul İl Eşbaşkanı Ferhat Encü, HDP Gençlik Meclisi, Göç İzleme Derneği (GÖÇİZ-DER), Barış Anneleri İnisiyatifi üyeleri ile Suruç Katliamında yaralananlar ile çok sayıda kişi katıldı.

Buluşma, “Çerxa Şoreşe” marşı eşliğinde özgürlük ve demokrasi mücadelesinde yaşamını yitirenler anısına yapılan saygı duruşu ile başladı.

‘DAYANIŞMA YAŞATIR’

Açılış konuşmasını yapan MATUHAY-DER Eşbaşkanı Esin Çelik, uzun yıllardır ailelerin gerek cezaevlerinde gerekse de alanlarda direndiklerini belirterek, “Cezaevlerinde şu an çok daha zorlu bir süreç yaşanıyor. Bu süreç içerisinde cezaevlerine ses olmak sadece ailelerin değil tüm yurtseverlerin, tüm kendine demokrat diyenlerin görevidir. Bu süreçte ailelerimizle bir arada olalım, dayanışalım, dayanışma yaşatır” dedi.

NEWROZ’UN ETKİSİ

ANYAKAY-DER Eşbaskanı Ayhan Yıldız ise, Mart ayının katliamlar ve mücadele ayı olduğuna ifade ederek, “Newroz bu yıl önemli bir boyuta sahipti. Newroz alanını dolduranlar davasına, önderliğine, tutsaklara sahip çıktı. Kürt halkı yıllardır topraklarında mücadele veriyor. İnanıyoruz ki halkımız özgürlüğünü alacak” diye belirtti.

ADALET NÖBETİ

Barış Annesi İnisiyatifi üyesi Bedia Gökkuz ise, çocuklarına sahip çıkacaklarını söyledi. Silivri 3 No’lu F Tipi Kapalı Cezaevi’ndeki tutuklu Yakup Akman’ın annesi Fince Akman Çağlayan da, İstanbul Adliyesi önünde Adalet Nöbeti başlattıklarını hatırlatarak, herkesi nöbetlere sahip çıkmaya davet etti.

UMUT VE MÜCADELE

HDP İstanbul İl Eşbaşkanı Ferhat Encu, bu topraklara özgürlük gelene kadar mücadele edeceklerini ifade ederek, “Büyük bedeler veren siz ailelersiniz. Bugün halkımız, topraklarımız üzerinde büyük saldırılar var. Annelerimizin yüreğinin yanmadığı bir gün yok. Cezaevlerinde tutsaklarımız üzerinde hukuksuzluk, ahlak dışı uygulamalar yapıyorlar. AKP-MHP faşizmi varlığını Kürt halkının yokluğunda yürütmeye çalışıyor. Kürt halkının iradesine cezaevleriyle el koymak istiyorlar. Bu kirli oyunlar karşısında büyüttüğünüz mücadele sonucunda kazanacağınız. Bunun için umudunuzu büyütün mücadeleyi büyütün” diye konuştu.

‘SAVAŞ YÜRÜTÜLÜYOR’

HDP Kadın Meclisi Sözcüsü Ayşe Acar Başaran da, Kürtlere yönelik saldırılara dikkat çekerek, “40 yıldır Kürt halkı üzerinde büyük bir savaş yürütülüyor. Yedi yıldır başkanlarımız, arkadaşlarımız, özgürlüğü için mücadele verenler dört duvar arasında tecrit altında rehin tutuluyor. Biliyoruz ki Kürt halkı üzerinde yürütülen bu siyaset, yine Kürt halkını yok sayma, statüsüz bırakma çabasıdır. Bunun için hepsi birlik olup karşımıza geçti” dedi.

İMRALI TECRİDİ

İmralı Cezaevi’nde ağırlaştırılmış tecrit koşullarında tutulan PKK Lideri Abdullah Öcalan üzerindeki tecride işaret eden Başaran, “Sayın Öcalan nasıl ki komployla Türkiye’ye teslim edildiyse o günden bu güne ağır tecrit koşulları İmralı’da uygulanıyor. Yaklaşık bir yıldır Sayın Öcalan’dan herhangi bir haber alınmıyor. Son telefon görüşmesinde de fikrini dile getirerek acil bir şekilde avukatlarıyla görüşmeyi talep etmişti. Sayın Öcalan üzerindeki bu tecrit, siyaset açısından üzerinde durulması ve konuşulması gerekiyor. Çünkü bu tecrit bütün Kürdistan ve Türkiye’de uygulanıyor” şeklinde konuştu.

‘MUHATTAP ÖCALAN’DIR’

Newroz alanlarını dolduranların Dolmabahçe Mutabakatına bağlı olduğunu vurgulayan Başaran, “2013 yılında Sayın Öcalan’ın mektubu Newroz alanlarında okundu ve bütün Türkiye için umut oldu. Kürt halkının sorunları belli, muhatabı ise Sayın Öcalan’dır. Çözüm yolu da müzakere ile olur. Dışarda bize yapılan saldırılar ile Sayın Öcalan üzerindeki tecrit bütün cezaevlerinde uygulanıyor” ifadelerini kullandı.

Newroz alanlarını dolduranların mücadelesi ile tecridin kırılabileceğini ifade eden Başaran, şöyle konuştu: “Bütün engellemelere rağmen Newroz alanını dolduran halk isterse kazanır. Asla umudunuzu ve inancınızı kaybetmeyin.”

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.