Batman 8 Mart’a hazır

Batman 8 Mart’a hazır
Yayınlama: 06.03.2021

TJA Batman Sözcüsü Gülistan Sönük, kadınların artan taciz ve tecavüz olaylarına karşı alanlara çıkarak yanıt vereceklerini belirtti.  

Türkiye’nin birçok kentinde kadınların 8 Mart hazırlıkları tamamlandı. Son günlerde taciz, tecavüz ve çocuk istismarı haberleriyle gündeme gelen Batman’da da kadınlar alanlara çıkıp şiddete, taciz, tecavüz, çocuk istismarına ve özel savaş politikalarına “dur” demek için 8 Mart yürüyüşüne hazırlanıyor.  

Özgür Kadın Hareketi’nin (Tevgera Jinên Azad-TJA) Eylül 2020’den bu yana devam eden “Kendimizi Savunuyoruz- Em xwe diparezin” kampanyası devam ederken, bu yıl 8 Mart Dünya Kadınlar Günü kapsamında da “Kadın kırımına karşı yaşamı, tecride karşı özgürlüğü savunuyoruz” sloganıyla eylem ve etkinlikler yapıldı.  

Dünya Kadınlar Günü kapsamında final yürüyüşünü 8 Mart Pazartesi günü saat 13.00’da Atatürk Parkı’ndan Halkların Demokratik Partisi (HDP) Batman İl Örgütü binasına yapacak olan kadınlar, etkinliğe yöresel kıyafetleriyle katılacak.  TJA Batman Sözcüsü Gülistan Sönük, son süreçte özellikle bölge kentlerinde kadın ve çocuklara dönük cinsel saldırı olayları karşısında toplumda yaşanan tepkilerin bir isyana dönüştüğünü söyleyerek, “İşte 8 Mart’a kadınlar olarak bu zihniyete karşı alanlara çıkarak yanıt vereceğiz” dedi.  

İPEK ER VE GERÇÜŞ OLAYI  

İpek Er’e tecavüz ederek, intihara sürükleyen uzman çavuş Musa Orhan olayının ardından Gercüş ilçesinde asker, polis ve korucuların da olduğu iddia edilen 27 kişinin 15 yaşındaki çocuğa tecavüz ettiği iddialarının kadınlarda büyük bir öfkeye neden olduğunu kaydeden Sönük, “25 Şubat günü görülen Musa Orhan davasını yerinde takip ettik. Polisler adliye çevresinde ‘koruma’ kalkanı oluşturmuştu.

Er ailesinin bizimle iletişim kurmasına izin vermediler. Adliyeden apar topar kaçırdılar. Biz orada tecavüzcülerin nasıl korunduğunu gördük. Zaten tutuksuz yargılama kararı verildi.  Bu 8 Mart’ta biz kadınlar bir kez daha hesap soracağız. Erkek adalet-erkek devlete karşı alanlarda olacağız” diye konuştu.  Bölge kentlerinde devlet eliyle gerçekleşen sistematik bir politika olduğunu belirten Sönük, kamu görevlilerinin adının karıştığı tecavüz olaylarının karakollarda üzerinin örtüldüğünü, örtülemeyen olayların ise savcılıklarda ya da mahkeme salonlarında aynı akıbete uğradığını söyledi.  

TECRİT VE KADIN KIRIMI 

Sönük, bu yıl “Kadın kırımına karşı yaşamı, tecride karşı özgürlüğü savunuyoruz” şiarıyla 8 Mart’ı karşıladıklarını belirterek, “Dolu dizgin geçen bir kampanya sonrası 8 Mart’ı karşılıyoruz. Halklar üzerindeki tecrit ile kadın katliamları bu yıl ki etkinliklerin ana gündemi oldu. Batman’daki yürüyüşe kadınların kitlesel katılımını önemsiyoruz. Çünkü, günde en az 3 kadın katlediliyor.

Katillerin korunduğu bir süreçten geçiyoruz. Bu süreçte kadınların alanda olması saldırılara bir cevap olacak” değerlendirmesinde bulundu.  Kadınların katliam ve işkencelerin yanı sıra gözaltı ve tutuklama tehdidi ile karşı karşıya kaldığını belirten Sönük, “Kadın katliamlarına karşı çıkan, kadını yok sayan zihniyete karşı çıkan kadınlar, gözaltı ve tutuklamalar ile yıldırılmaya çalışılıyor. Ancak şu bilinsin ki kadınlar hiçbir zaman geri adım atmadı, atmayacak. Kadınlar her türlü baskıya karşın alanlarda olmaya devam edecek” diye konuştu. 

BATMAN PROGRAMI 

Sönük, son olarak “Batman ve ilçelerinde 1 Mart’tan bu yana kadınlarla buluştuk, 8 Mart Pazartesi günü saat 13:00’da ise Atatürk Parkı’ndan HDP il binası önüne yöresel kıyafetlerimizle yürüyüş düzenleyeceğiz” diyerek tüm kadınlara katılım çağrısı yaptı.

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.