Batman Barosu’na Abdullah Öcalan için başvuru

Batman Barosu’na Abdullah Öcalan için başvuru
Yayınlama: 01.12.2022

ÖHD Batman Şubesi üyesi avukatlar, müvekkilleri PKK Lideri Abdullah Öcalan’la görüş yasağının kaldırılması için girişimlerde bulunması talebiyle Batman Barosu’na başvurdu.

Özgürlük İçin Hukukçular Derneği (ÖHD) Batman Şubesi üyesi avukatlar, İmralı F Tipi Yüksek Güvenlikli Cezaevi’nde tutuklu ve 20 aydır hiçbir şekilde haber alınamayan PKK Lideri Abdullah Öcalan ile birlikte tutuklu Ömer Hayri Konar, Veysi Aktaş ve Hamili Yıldırım’a getirilen avukat yasağının kaldırılması için girişimlerde bulunması talebiyle Batman Barosu’na başvurdu. Başvuruya ilişkin yazılı açıklama yapıldı.

“İmralı’da uygulanmakta olan hukuk dışı tecridin aynı zamanda Türkiye’nin en yapısal sorunu olan Kürt meselesinde çözümsüzlük anlamına geldiği” belirtilen açıklamada, “ÖHD’li avukatlar olarak, bu kara deliğin daha fazla büyümemesi ve topluma daha fazla sirayet etmemesi için bugüne kadar çeşitli girişimlerde bulunduk” ifadesine yer verildi.

‘BAŞVURUMUZA CEVAP VERİLMEMİŞTİR’

Açıklamada, 2021 yılı Mayıs ayında ÖHD öncülüğünde başlatılan tecride karşı kampanyada içerisinde çeşitli kurum ve barolardan hukukçuların yer aldığı 768 meslektaşlarının imzalarıyla basına açıklama yapıldığı hatırlatılarak,  şöyle denildi: “Bundan kısa bir süre sonra ÇHD, İHD, CİSST, TİHV, TOHAV gibi kurumlarla birlikte Tecridin sona erdirilmesi amacıyla Avrupa Konseyi İşkenceyi Önleme Komitesine (CPT) ortak bir başvuru yaptık. Yine Eş Genel Başkanlarımız hem tecridi konuşmak hem de İmralı’da avukat görüşmesi gerçekleştirebilmek amacıyla Adalet Bakanlığına geçtiğimiz aylarda başvuruda bulundular.  Son olarak yine bizim girişimlerimizle Avrupa’nın en büyük üç hukuk örgütü ELDH, AED ve Lawyers for Lawyers tecride karşı harekete geçmesi ve İmralı’ya bir ziyaret gerçekleştirmesi amacıyla CPT’ye 5 Nisan 2022’de avukatlar günü vesileyle başvuru yapıp bunu da tüm kamuoyu ile paylaştılar. Son olarak 10 Haziran 2022 tarihinde haksız avukat görüş engeline karşı 10-17 Haziran tarihleri arasında görüşme gerçekleştirmek için 775 avukat ile Bakanlığa başvuruda bulunmuştuk. Üzerinden 5 ayı aşkın bir süre geçmesine rağmen başvurumuza herhangi bir cevap verilmemiştir.”

BAROLAR GÖREVE

Baroların göreve çağıran yazılı açıklamanın devamında şunlar ifade edildi: “Zira Avukatlık Kanununa göre Barolar; hukukun üstünlüğünü, insan haklarını savunmak ve korumak, avukatların ortak ihtiyaçlarını karşılamak amacıyla tüm çalışmaları yürüten, tüzel kişiliği bulunan, çalışmalarını demokratik ilkelere göre sürdüren kamu kurumu niteliğinde meslek kuruluşlarıdır. Uzun yıllardır hapishanede tutulan ve avukatlarıyla görüştürülmeyen Sayın Abdullah Öcalan, Sayın Hamili Yıldırım, Sayın Ömer Hayri Konar ve Sayın Veysi Aktaş’ın süreç içerisinde müvekkillerin avukatları tarafından yapılan tüm hukuki girişimlerin sonuçsuz kaldığı, yerel ve uluslararası insan hakları kurumları, hukuk örgütleri ve sivil toplum kuruluşlarının konuya ilişkin girişimlerinden sonuç alınamadığı ve 775 avukat tarafından Bursa Cumhuriyet Başsavcılığına yapılan başvuruya herhangi bir yanıt verilmediği göz önünde bulundurulduğunda avukatlık görevinin ifasını ve müvekkillerin adil yargılanma haklarını teminen başta Türkiye Barolar Birliği olmak üzere tüm Baroları göreve davet ediyoruz.”