Batman Çayı havzasında kurulması planlanan Organize Sanayi Bölgesi’nin yaratacağı çevre tahribatına dikkati çeken TMMOB İl Koordinasyon Kurulu Sekreteri Vahdettin Tüzün, kent halkının nefessiz bırakılmak istendiğini söyledi.

Batman kayyımı ve Valisi Ekrem Canalp, Devlet Su İşleri 10’uncu Bölge Müdürü Mahir Arslan ile görüşmesinin ardından uzun süredir kentin gündemini meşgul eden yeni Organize Sanayi Bölgesi (OSB) ile ilgili resmi ilk açıklamayı yaptı. Batman Valiliği’nin resmi sosyal medya hesabından duyurulan açıklamada, kurulmak istenilen OSB’nin yerine ilişkin net bilgi verilmezken Xincika, Kêrikê ve Kanîkê köyleri işaret edildi. Köylerin birbirine olan mesafeleri farklı olurken, OSB’nin tek bir alanda mı yoksa ayrı ayrı noktalarda mı inşa edileceğine ilişkin bilgi verilmedi. Buraya kurulması planlanan Organize Sanayi Bölgesi’nin, yaratacağı çevre tahribatı nedeniyle endişeler büyüyor.

NEFES DAMARLARI YOK EDİLİYOR

TMMOB Batman İl Koordinasyon Kurulu Sekreteri Vahdettin Tüzün, 12 bin yıllık tarihe sahip Hasankeyf’in yok edildiğini,  kentin doğa harikası olan Zorê Vadisi’nin ise HES’lere kurban edilmek istendiğini ve son olarak kent halkının nefes damarlarından olan Batman Çayı’nın da yok edilmek istendiğini söyledi. Tüzün, projenin çevresel etkilerine ilişkin bilgi talep ettiklerini belirterek, başvurularına ne valilik ne de DSİ tarafından geri dönüş yapıldığını ifade etti.

ÇAY YOK EDİLMEK İSTENİYOR

Çay’ın önemini vurgulayan Tüzün, şöyle devam etti: “Kent halkının nefes aldığı, su ihtiyacının karşılandığı bir yer burası. Yer altı sularının aktığı yerdir. Su sorunu yaşayan bir kent burası. Buranın yok olması kenti susuz bırakır.  Buradaki tarımsal üretimin verdiği zarar zaten büyük. OSB’nin yapılması ise bu zararı daha da büyük bir hale getirecek. Buradaki amaç kurulacak fabrikalarının atıklarının bu çaya akıtmak. Felakete sebep olacak bir proje bu. Kentin geleceğini etkileyecek bir proje. Geri dönüşü olmayan bir projedir. Bu felakete engel olmamız şart. Tüm doğa aktivistleri, sivil toplum kuruluşlarına bu felakete dur demesini bekliyoruz. Kent halkının da buna karşın tepki göstermesi gerekiyor. Çünkü onların geleceğini etkileyen bir proje bu.”

‘GELECEĞİMİZİ ETKİLEYECEK’

Mevcut OSB’nin henüz tam kapasite ile çalışmadan yeni bir OSB planlamasının doğru olmadığını sözlerine ekleyen Tüzün, “Kentin geleceğini etkileyen kararlarda sivil toplum kuruluşlarının görüş ve önerileri değerli olup bu kentte yaşayanlar olarak geleceğimize de bizler karar vermek istiyoruz. Bizler bu doğrultuda hareket ederken ne yazık ki rant sahipleri kentin ve yaşayanların geleceğini düşünmemekte sadece kendi çıkarları doğrultusunda kararlar almaya çalışmaktadır. Batman Çayı havzasında mülkiyeti hazineye ait arazilerin olması belli bir kesimi buraya yönlendirmektedir. Geçmişte verilen yanlış kararlar bugün kenti nasıl olumsuz etkiliyorsa bugün verilecek yanlış kararlar da geleceğimizi etkileyecek” diye konuştu.

OSB’nin yapılacağı alan için 3 ayrı noktanın olduğunu ifade eden Tüzün, çay kenarına yapılmasının amacının fabrika atıklarının direk çaya akıtma olduğunu söyledi.