Batman kayyımı mevzuata aykırı ihale yapıyor

Batman kayyımı mevzuata aykırı ihale yapıyor
Yayınlama: 15.09.2021

Batman Belediyesi eşbaşkanları, yerlerine atanan kayyımın kendi köstebek yuvasına çevirdiğini belirterek, 2020’de 77 ihalenin yüzde 52’si, 2021’in ilk 5 ayında ise 93 ihalenin yüzde 33’ünün mevzuata aykırı yapıldığını açıkladı.

Görevden alınarak yerlerine kayyım atanan Batman Belediyesi Eşbaşkanları Songül Korkmaz ve Mehmet Demir, kayyımın icraatlarına ilişkin basın toplantısı düzenledi. Bir kafede düzenlenen toplantıya, il milletvekilli Necdet İpekyüz, belediye meclis üyeleri, HDP İl Eşbaşkanları Ömer Kulpu ve Fatma Ablay katıldı. Basın toplantısında konuşan Eşbaşkan Songül Korkmaz, belediyeye atanan kayyımın kenti çalışma adı altında köstebek yuvasına çevirdiğini belirterek, “Plansız, programsız atılan adımlar yüzünden her yer çukur haline gelmiş durumda. Bir sokağı bitirmeden diğer sokağa geçildi. Kent toz içinde kaldı. Arabası zarar görmeyen Batmanlı neredeyse yok. Bu kentin bunu hakketmediğini hepimiz biliyoruz. Yapılan ihaleler usulsüz olunca çalışmalarda böyle oluyor” dedi.

Halkın yüzde 65 oyunu alarak seçildiklerini hatırlatan Korkmaz, “Terörden arındırılmış belediye diye videolar hazırlayıp paylaşıyorlar. Hakkımızda sonuçlanmış herhangi bir dava olmamasına rağmen bunu yapıyorlar. Biz biliyoruz ki bunu usulsüzlüklerin önünü açmak için yapıyorlar” diye konuştu.

YAPTIKLARI TEK HİZMET YOK

Eşbaşkan Mehmet Demir ise, “Terörden arındırılmış belediye” videolarına tepki göstererek, “Her ne kadar kayyum sistemi baştan sona bir hukuksuzluk, yalan ve talan üzerinde kurulu olsa da uygulayıcıların o düzeyde çirkinleşmemeleri gerektiğini düşünüyoruz. Ama ne yazık ki Batman kayyumunun onun da ötesinde çirkinleştiğini görmekteyiz. ‘Terörden arındırılmış belediyecilikte hizmet atılımı’ paylaşımı yapıyorlar. Hepinize soruyoruz, hangi hizmeti yaptılar” diye belirtti.

‘İHALELER USULSÜZ’

Kayyımın atandığı Mart 2020 –Ocak 2021 tarihleri arasında geçen 9 aylık süreçte toplamda 77 ihalenin yapıldığını kaydeden Demir, şunları söyledi: “Bunların 37 açık ihale, 30’u 21 f (pazarlık usulü), 10’ü da 21 b (pazarlık usulü) ile yapılmıştır. İhalelerin yüzde 52’si ihale mevzuatına aykırı bir şekilde yapılmıştır. 2021 yılının ilk beş ayında toplamda 93 ihale yapılmıştır. 2021 yılında bildiğiniz gibi onları çok yakından takip ettiğimizden bunların 62’si açık ihale, 22’si 21 f, 9’u da 21 b ile yapılmıştır. Yani ihalelerin yüzde 33’ü ihale mevzuatına aykırı yapılmıştır. Yapım ihaleleri hiçbir surette pazarlık yani davetiye usulü ile yapılmaması gerekirken, ne yazık ki sıklıkla yapmaktadırlar. Mayıs ayından itibaren de onları takip etmemek için artık EKAP’ta bilgileri paylaşmamaktadırlar. Ama emin olsunlar her hâlükârda takip ederiz ve hesap sorarız.”

YAŞAR KEMAL PARKI

Daha önce atanan kayyımların yaptığı gibi bu dönemde de usulsüz bir şekilde ihaleye gidilerek kent halkının mağdur edildiğini dile getiren Demir, şöyle devam etti: “Yaşar Kemal Parkı’nın yüzde 70’ini tamamlamamıza rağmen bitirmiyorlar. Bitiremedikleri gibi yaptığımız yerleri de çöp etmek istiyorlar. Rant amaçlı yapılan ihaleler ile kent yaşanılmaz bir hale getiriliyor. Bunun hesabını vermemek için de bizi terörize etmek istiyorlar. Bunu yapınca birçok şeyin üstünü kapatmış oluyorlar. Yapılan ihalelere bakıldığında kimlerin terör örgütüne yardım ettiğini görebiliriz. İhalelerin çoğu pazarlık usulü ile yapılmış.”

‘HALK SİZİ İSTEMİYOR’

HDP Batman Milletvekilli Necdet İpekyüz ise, kayyımın bir darbe pratiği olduğunu ifade ederek, şunları dile getirdi: “Kayyımlar halkın oyunu gasp etmiş kişilerdir. Halkın oyunu gasp eden kayyımlara da kayyım atanıyor. Her gelen kayyım büyük bir tahribatı beraberinde getiriyor. Artık gizlenemeyecek bir duruma da gelmişler. Kayyımların yaptığı tek şey korku yaymak ve buna paralel olarak usulsüz bir şekilde ihale açmak. Halkın oyunu gasp edenler eşbaşkan ve belediye meclis üyelerini yok sayıyor. Halkı bilmeyen, kenti bilmeyen atanmışlar, belediyeyi işgal ediyor. Hem kayyım hem vali oluyor. Herhangi bir tepkiye izin vermiyor. Her şeyi yasak ilan ediyorlar. Batman halkı bunlara her zaman gerektiği cevabı veriyor. Ya insan bir utanır.Halk sizi istemiyor.  Bunu görün. Hem vali hem belediye başkanı oluyor. Nedir bu aç gözlülük.”(MA)

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.