Batman kayyımı poster ve bayrağa 1 milyon 550 bin harcadı

Batman kayyımı poster ve bayrağa 1 milyon 550 bin harcadı
Yayınlama: 26.05.2022

 Belediye taşınmazını değerinden 500 milyon TL düşük fiyatla satan Batman Belediyesi kayyımının, bayrak, poster ve flama alımı için de 1 milyon 550 bin TL harcadığı ortaya çıktı. 

Batman Park AVM’yi 150 milyon TL’ye AKP İl Başkanı Akif Gür’ün yönetimindeki Golden Park A.Ş’ye satan Batman Belediyesi kayyımının, ekonomik krizin derinleştiği bir süreçte poster, flama ve bayrak harcamaları için yüksek meblağ harcadığı ortaya çıktı. AKP’li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın kararıyla 12 Mayıs’ta Malatya Valiliği’ne atanan Hulusi Şahin ve yönetimi, 2021’nin Aralık ve bu yılın Şubat ayında 3 ihale yaptı.

BAYRAK İÇİN ‘İVEDİ’ İHALE

Kayyım yönetimi Aralık ayında, “El bayrağı (sopalı) alım işi” için 165 bin TL harcadı. Pazarlık usulüyle yapılan ihale, Medeni Altun’a verildi. Aynı ayda yapılan bir diğer ihale ise, “Poster ve flama alım işi” ihalesi oldu. Aynı usulle yapılan bu ihale ise 1 milyon 70 bin TL’ye AV-CAN Taşımacılık A.Ş.’ye verildi.

Söz konusu ihalelerin, mevzuattaki 21’inci maddenin B “Doğal afetler, salgın hastalıklar, can veya mal kaybı tehlikesi gibi ani ve beklenmeyen veya yapım tekniği açısından özellik arz eden veya yapı veya can ve mal güvenliğinin sağlanması açısından ivedilikle yapılması gerekliliği idarece belirlenen hallerde veyahut idare tarafından önceden öngörülemeyen olayların ortaya çıkması üzerine ihalenin ivedi olarak yapılmasının zorunlu olması” fıkrası ile yapılması dikkati çekti.

Kayyım yönetimi, Şubat ayında ise “Aydınlatma direklerine bayrak-poster alım işi” için ihale yaptı. Bu ihale de 315 TL’ye Selman Turan’a verildi.

BÜTÇE YANDAŞ VE ASKERİYEYE

İhalelere tepki gösteren yerine kayyım atanan Batman Belediyesi Eşbaşkanı Mehmet Demir, flama, bayrak ve posterlerin AKP’nin etkinliklerinde kullanılmak üzere alındığını aktardı. Kayyımların belediye bütçesini yandaşlara peşkeş çektiğini söyleyen Demir, “Yandaşlara verilen ihalelerle halkın parası peşkeş çekiliyor” dedi. Kayyımların belediyeyi borç batağına sokarak, ileriki dönemleri de “rehin” aldığını ifade eden Demir, “Hulusi Şahin kayyım olarak atanırken bir önceki kayyımdan 280 milyon borç vardı. Şuanda bu borcun 1 milyar TL’ye yakın olduğu bilgisini alıyoruz. Bu borçlar belediyenin sorumlu olduğu alanda harcanan borçlar değildir. Bu kadar borcun olmasının sebebi, belediye bütçesinin askeriye, emniyet ve daha birçok kurum ile AKP için harcanmasından kaynaklı” şeklinde konuştu.

İHALELERİN YARISI 21 B İLE YAPILMIŞ

Kayyımların yaptığı ihalelerin yüzde 48’nin 21 B maddesiyle yapıldığını kaydeden Demir, şunları söyledi: “Bu ihalelerin hukuki alt yapısı yok. Bu ihaleleri gerçekleştirenler suç işliyor. Adrese teslim rant hesaplı ihalelerdir. Pazarlık usulü ile yapılması adrese teslim rant esaslı amacı taşıyor. Bu 3 ihale sadece bir örnek. Belli aralıklar ile gidilen bu ihalelerde bayrak, flama ve posterler AKP için kullanılmış. Bu ihalelerde görüldüğü gibi ihaleler, ihtiyaç esaslı değil, rant esaslı.”

MA / Fethi Balaman

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.