Mereto Dil Araştırmaları ve Kültür Derneği’nin 2’nci Olağan Kongresi’nde konuşan HDP’li Milletvekili Feleknaz Uca, Kürt diline saldırılara karşı cevabın yaşamı Kürtçeye çevirmekten geçtiğini söyledi.  

Mereto Dil Araştırmaları ve Kültür Derneği’nin 2’nci Olağan Kongresi, Petrol İş Sendikası’nda gerçekleştirildi. Kongreye, Halkların Demokratik Partisi (HDP) Batman milletvekilleri Feleknas Uca, Necdet İpekyüz, görevden alınarak yerlerine kayyım atanan Batman Belediyesi Eşbaşkanları Mehmet Demir ve Songül Korkmaz, TJA,  Barış Anneleri Meclisi, HDP ve STÖ’lerin temsilcileri katıldı. Salona, “Ziman ji bo yekitiya netew hebûna herî bi hêze (Dil ulusal birlikte en büyük güçtür)” yazılı pankart asıldı.  

YAŞAMI KÜRTÇEYE ÇEVİRELİM 

Kongrede konuşan HDP Batman Milletvekili Feleknas Uca, Kürt halkına katliam, tutuklama, göç ve asimilasyon politikaları ile saldıran hükümetin, bunu yaparken Kürt diline de ağır bir şekilde saldırdığını söyledi. Kürt diline yönelik tarihsel bir saldırının olduğunu kaydeden Uca, bu saldırıları püskürten ve Kürt dilini milyonlara ulaştıran bir mücadelenin de olduğunu belirtti. Kürtçenin yaşamın her alanında konuşulması için çağrıda bulunan Uca, asimilasyona karşı en büyük cevabın yaşamı Kürtçeye çevirmekten geçtiğini kaydetti. 

BİRLİK İÇİN KÜRTÇE ÖNEMLİ 

Kürtlerin birliği açısından Kürtçenin önemli bir yer tuttuğunu belirten Uca, “Eğer dilimizi korusak, toprağımızı, varlığımızı, birliğimizi ve kültürümüzü korumuş oluruz. Bunun için Kürtlerin bulunduğu her alanda Kürtçe için mücadeleyi büyütelim” dedi.  

ASİMİLASYON DAYATILIYOR 

MED-DER Eşbaşkanı Rıfat Roni ise Kürt dilinin gelişmesi için kurulan kurumların, hükümetin tahammülsüzlüğünden kaynaklı kapatıldığını hatırlatarak, “Kürt dilinin küçük yaşta empoze edildiğini bilen egemenler, bundan kaynaklı küçük yaştakilere asimilasyonu dayatıyor. Biz de bu bilinçle hareket etmeliyiz” dedi.  

‘DAHA FAZLA KÜRTÇE’ 

HDP İl Eşbaşkanı Ömer Kulpu da emperyalistlerin Kürtleri asimile etmek için sürekli bir atak halinde olduğunu belirterek,”Bu saldırıların bilinci ile daha fazla Kürtçe, daha fazla mücadele ile yaşamın her alanının Kürtçeye çevirelim” diye konuştu.  

SEÇİM YAPILDI 

Kongrede tek liste ile yapılan seçimde derneğin eşbaşkanlığına Elif Kıvırcık ile Mazlum Büksel seçildi.