Batman’da 15 tutsağa ‘halay’ ve ’ıslık’ cezası  

Batman’da 15 tutsağa ‘halay’ ve ’ıslık’ cezası  
Yayınlama: 05.09.2024

Batman T Tipi Kapalı Cezaevi’nde 15 tutsağa, ıslık ve alkışlar eşliğinde halay çektikleri gerekçesiyle 15 günlük hücre cezası verildi

Kürtçe şarkılar eşliğinde halay çeken kişilere yönelik gözaltı ve tutuklama furyası gündemdeki yerini korurken, Batman T Tipi Kapalı Cezaevi’nde 15 tutsağa, ıslık ve alkışlar eşliğinde halay çektikleri gerekçesiyle “örgüt propagandası yapmak” iddiasıyla 15 günlük hücre cezası verildi. Ceza kararında, tutsakların “halay çektikleri”, “ıslık çaldıkları” ve “halay bitiminde alkış tuttukları” tespitine yer verildi.

İbrahim Biçecek, Erdal Doğan, İhsan Kaya, Kasım Daşçı, Mehmet Emin Özer, Nurettin Dayan, Mehmet Emin Çam, Murat Güngür, Ahmet Erol, Mehmet Şirin Ari, Sait Özer, Şehmus Sevdinoğlu, Cengiz Elçi, Abdulkerim Erdoğan ve Dıldar Sol isimli tutsaklara hücre cezası verildi.

Halay çekerek ‘propaganda’

Kararın gerekçesinde, tutsakların “PKK üyeliği” suçlamalarından tutuklandığı, tutsakların “PKK’ye” sempati duyabilecekleri ve Kürtçe söyledikleri şarkılar eşliğinde halay çekmeleriyle “PKK propagandası yaptıkları” iddia edildi. Kararda, “Yapmış oldukları eylemin ceza infaz kurumunda suç teşkil ettiği, bu tür eylemin yapılıp cezasız kalmasının diğer tutuklu ve hükümlülere kötü örnek teşkil edeceği ve aynı yola tevessül edecekleri, bunun kurum güvenliği ve idarenin uygulanması gereken iyileştirme faaliyetleri açısından zafiyet yaratacağı, hem de hükümlü ve tutukluların haklarının kullanımı yönünde engel oluşturacağı, kurallara uyulmamasının müessif olaylara sebebiyet vereceği, suçlarının sabit olduğu; bu nedenlerle hükümlü ve tutukluların disiplin cezası ile cezalandırılması gerektiğine karar verildi” denildi.

Meclis gündemine taşındı

Tutsaklara verilen disiplin cezası, Meclis gündemine taşındı. Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) Batman Milletvekili Zeynep Oduncu, Adalet Bakanı Yılmaz Tunç’un yanıtlaması istemiyle soru önergesi verdi.